Haberler

TBMM Başkanı Çiçek'in İçtüzük Toplantısı

Abone Ol

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş: "2 Aralık 2013 tarihi son tarih. Uzlaşıldı uzlaşıldı, uzlaşılmadı bitti" "Biz hala söylüyoruz, aynı şekilde de ifade ediyoruz. İçtüzüğümüzün 56. maddesin...

ESİN IŞIK - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun 2 Aralık 2013 tarihine kadar çalışacağını belirterek, "2 Aralık tarihi son tarih. Uzlaşıldı uzlaşıldı, uzlaşılmadı bitti" dedi.

Elitaş, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in partilerin grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Toplantının içeriğine ilişkin Elitaş, prensipler üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, "Yine dönüşümlü başkanlık  sistemi halinde yapıyoruz. 30 Ekim Çarşamba  günü saat 10.00'da ilk toplantımızı yapacağız. Sıralama BDP, MHP, CHP ve AK Parti şeklinde olacak. İlk BDP Grup Başkanvekili başkanlığında toplantımızı  yapacağız" dedi.

Elitaş, 2 Aralık 2013'e kadar çalışma kararı aldıklarını belirterek, "2 Aralık tarihinde bu işi bitirmeyi planlıyoruz. Zaten 21 madde üzerinde konuşacağız. Öbürlerinde uzlaşıldı diye  kabul ediyoruz" şeklinde konuştu.

Uzlaşma olmaması halinde komisyonun çalışmasına devam etmeyeceğini yineleyen Elitaş, "Komisyon uzlaşmamış olacak. 2 Aralık tarihi son tarih. Uzlaşıldı uzlaşıldı, uzlaşılmadı bitti" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in başörtüsüne ilişkin açıklaması hatırlatılarak, toplantıda bu konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Elitaş, şunları söyledi:

"Toplantıda başörtüsü konusu hiç gündeme gelmedi. Çünkü toplantı başörtüsüyle alakalı bir toplantı değildi. Daha önceden planlanmış bir toplantıydı. Araya bayram girdi. Bayramdan sonra da ilk toplantıyı Meclis Başkanı başkanlığında yapmış olduk. Ama her ne hikmetse bu başörtüsüyle  ilişkilendirilmeye çalışılıyor.

Sayın Şahin'in, 'İçtüzükte, kanunlarda herhangi bir engel yok. Ama bu biraz daha aydınlatıcı olabilir' şeklinde ifadesi farklı şekilde yorumlandı. Biz hala söylüyoruz, aynı şekilde de ifade ediyoruz. Bizim İçtüzüğümüzün 56. maddesinde  başörtüsüyle ilgili herhangi bir düzenleme, engelleme sözkonusu değil.  O da zaten İçtüzüğün bu görüşmeleri içerisinde olan bir mevzu da değil. Sadece prensipler konusu. Uzlaşılamayan  21 madde içerisinde 56. maddede kıyafet var. Orada sadece önceki komisyondaki yaptığımız gerekçede ifade edeceğimiz tanımlamada bir anlaşmazlık durumu sözkonusuydu.  56. maddede bir değişiklik yapmıyoruz. Sadece gerekçede bir düzenleme yapılacaktı. Döpiyesin ve tayyörün tanımı gerekçede yapılacaktı."

Toplantıda, uzlaşılmayan maddelere  girilmediğini bildiren Elitaş, komisyonun şu ana kadar yaptığı çalışmalar ve uzlaşılamayan maddeleri anlattı.

Toplam 36 toplantı yaptıklarını belirten Elitaş, "86 madde kabul etmiş,  değiştirilerek 65 madde, uzlaşılamayan 21 madde, 10 maddeyi  kaldırmışız ve 1 tane de yeni madde ihdas etmişiz" dedi.

-"Samimi olduklarına inanıyorum"

Konuyla ilgili beklentisinin ne olduğu sorusuna Elitaş, şu yanıtı verdi:

"Uzlaşırız diye tahmin ediyoruz. Çünkü biz uzlaşacağız diye temsilci, üye verdik.  Yani boşa kürek sallamak anlamında değil, ipe un sermek de niyetimiz değil. Biz parlamentonun etkin ve verimli çalışmasını arzu ediyoruz. Komisyonun kendisine kesin bir tarih koyması önemliydi. 2 Aralık tarihine kadar bitirmek, bitmediği takdirde herkes yoluna. 2 Aralık tarihine bitirmeyi planladık. Niyetlerimiz o şekilde. Ben samimi olduklarına inanıyorum. Biz iktidar olarak  bu İçtüzüğün yeniden yazılmasını arzu ediyoruz. Çünkü Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışması maalesef 2 seneyi geçmesine rağmen henüz bir sonuç alamadı. Ama İçtüzük Komisyonu herhalde birinci senesinde bunu, 180 maddelik TBMM'nin anayasası diyeceğimiz İçtüzüğü  hazırlayarak örnek olmasını isteriz, istiyoruz." - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Tbmm Anayasa Uzlaşma Komisyonu Mustafa Elitaş Cemil Çiçek Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title