"Yabancı Ülkeden Kültür Varlığımızı Getirmek Daha Kolay"
TBMM Başkanı Çiçek, "Yabancı ülkeden kültür varlığımızı getirmek, burada sağda solda kapanın elinde kalmış olanlardan almaktan daha kolay." dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Yabancı ülkeden kültür varlığımızı getirmek, burada sağda solda 'kapanın elinde kalmış' olanlardan almaktan daha kolay" dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, Milli Saraylar koleksiyonunda bulunan yaklaşık 200 tablonun yer aldığı Dolmabahçe Sarayı Veliahd Dairesi'ndeki Resim Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu ve akademisyen yazar Prof. Dr. Hüseyin Hatemi gibi bilim insanları ile çok sayıda davetli katıldı. TBMM Başkanı Çiçek, açılışta yaptığı konuşmada, yabancı ülkelerden kültür varlığımızı getirmenin Türkiye'deki varlıkları korumaktan daha kolay olduğunu söyledi. Çiçek, "Bir tespit olarak şunu söylemek istiyorum; yabancı ülkeden kültür varlığımızı getirmek, burada, sağda solda 'kapanın elinde kalmış' olanlardan almaktan daha kolay. Kendi nikahlısı gibi 'dokundurmam' diyor, ama dokundurmam dediği de ya depoda ya da mahzende. Ne kendisi görüyor, ne biz görüyoruz. Kimsenin gördüğü yok. Bir süre sonra da bunlar elden çıkıyor" dedi.
Toplum olarak tarihimizi yeterince koruyamadığımızdan dert yanan Çiçek, "Biz toplum olarak, millet olarak tarihimizle övünürüz, ama tarihimizi yeteri kadar koruduğumuzu söyleyemem. Çünkü ne kadar sırtımızı dönerek tarihimizle övündüğümüz birçok eseri kaybetmiş olmamızdan anlaşılıyor. 'Bir yol yapacağız' diye bu kadar Mimar Sinan eserini perişan ederiz. Bir başka yerde o tarihi değerleri yeteri kadar bilmediğimiz, anlamadığımız için günlük menfaatimize peşkeş çekeriz. Hele hele rant meselesi söz konusu olduğunda gözümüz ne tarih görür, ne coğrafya görür. Böylesine umursamaz bir toplumuz, ama kürsünün bu kısmına geçince de tarihimizle övündüğümüzü her vesileyle ifade ederiz. Tarihle övünmenin yolu tarihi korumaktan geçiyor. Onun için de herkese, hepimize düşen önemli görevler var" diye konuştu.
Yeni restorasyon çalışmaları ile ilgili de bilgiler aktaran Meclis Başkanı Çiçek, "Mesela milli mücadelemizin önemli kararlarının verildiği Erzurum Kongresi'nin, Sivas Kongresi'nin yapıldığı binalar, Meclis'ten kaynak aktarmak suretiyle restorasyonları tamamlanmış olacak. Bunlar topluma kazandırılacak. Ayrıca Erzurum'daki Mecidiye Tabyası; orayı kazandırmak için kaynak ayırdık. Edirne'deki bir sarayı tekrar kazandırmak için kaynak ayırdık. Yozgat'ta öyle. Böylece Meclis olarak sadece yasama ve denetim faaliyeti değil, bu manada da öncülük etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Resim Müzesi'nin açılışını yapan Çiçek, bir süre müzedeki resimleri inceledi. Yetkililerden bilgi alan Çiçek, daha sonra müzeden ayrıldı. - İSTANBUL