TBMM Başkanı Yılmaz: (1)
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, dört partinin genel başkanından yeni anayasa doğrultusunda çalışma başlatılmasını talep edeceğini açıkladı.
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, dört partinin genel başkanından yeni anayasa doğrultusunda çalışma başlatılmasını talep edeceğini açıkladı.
TRT Haber kanalında canlı yayına katılan İsmet Yılmaz, başkanlık yapacağı döneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Seçime katılma oranının yüzde 86 olduğunu anımsatan Yılmaz, halkın, sorunların çözüm adresinin Meclis olarak gösterdiğini belirterek, demokrasiye bağlılık, demokrasiye sahip çıkma, demokrasiyi yaşatma noktasında milletin iradesinin yerinde olduğunu ifade etti.
Mecliste seçmenin iradesinin yüzde 95'inin temsil edildiğini ve dört partinin parlamentoya girdiğini anlatan Yılmaz, "Tek başına hiçbir parti milli irade değildir ama dördü birden milli iradenin tamamıdır. Sadece yüzde 41'in, sadece yüzde 25'in, sadece yüzde 16 veya 13'ün temsilcisi gibi hareket ederseniz milli iradeyi hakim kılmış olmazsınız" diye konuştu.
Taraf tutmanın, partili gibi davranmanın milli iradeye saygısızlık olacağını vurgulayan Yılmaz, bütün siyasi partilerin Türkiye'nin menfaatine çalıştığını, ülkenin birliğini, beraberliğini ve düzenini istediğini kaydetti.
"Türkiye ortak paydamız" ifadesini kullanan İsmet Yılmaz, diyalog yollarını daha fazla açık tutmak gerektiğini, ancak Meclis Başkanı'nın bunu tek başına yapamayacağını, siyasi parti genel başkanları ve parti grup yöneticileriyle daha fazla konuşarak, anlaşarak ortak zemini bulacaklarını bildirdi.
İsmet Yılmaz, diyalog yolunun artması halinde siyasi parti genel başkanlarını ziyaret edeceğini ve Meclisi daha iyi nasıl çalıştırabileceklerinin yollarını arayacağına işaret ederek, "İnşallah daha iyi iklim oluşturacağız. İklim değişirse çok şey değişir. İnşallah bunu bu dönem başarırız" dedi.
TBMM Başkanı seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, "erkler arası işbirliği" açıklamasının detaylarına değinen Yılmaz, Anayasa'daki, Cumhurbaşkanı'nın devlet organlarının uyumlu ve düzenli çalışmasını gözetme görevini söylediğini anımsattı.
Erdoğan'ın halkın oyuyla Cumhurbaşkanı seçildiğini ve buna saygı duyulması gerektiğini savunan Yılmaz, "Sevmemek olabilir. Kimilerine göre bu çağın Selahaddin Eyyubi'sidir, kimilerine göre büyük liderdir, devletin başıdır. Devlet yasama, yürütme, yargıdan oluşuyor. Bu üçü arasındaki ahengi Cumhurbaşkanı sağlayacak" diye konuştu.
Yılmaz, milletin yeni dönemde Meclisten yeni anayasa beklediğini, siyasi parti genel başkanlarının da bunu dile getirdiğini kaydetti.
Geçen dönem dört partinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurduğunu ve 60 maddede mutabakata varıldığını, ekonominin ilerlemesi için demokrasi çıtasının da yükselmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, "İnsanlarınızı konuşturacaksınız, insanlarınızı düşündüreceksiniz, ürettireceksiniz. İnsanlarınızı yazmaktan, konuşmaktan, düşünmekten alıkoyarsanız üretemez hale gelirler" dedi.
Anayasa'nın devletin kurumlarından önce vatandaşın hak ve hürriyetlerini belirlediğine dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:
"Öyle bir çizgi çeker ki 'buralara sen kanunla dahi dokunamazsın, ancak anayasayı değiştirirsen bu alana girebilirsin' der. Vatandaşın temel hak ve hürriyetlerini sağlama alacak yeni anayasa yapmak lazım. Milletimizin temel değerlerini evrensel değerlerle meczederek yeni anayasaya ihtiyacımız var. Bu doğrultuda çalışma başlatılmasını dört partinin genel başkanından talep edeceğim."
(Sürecek)