Haberler

TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu

Abone Ol

Prof. Dr. Göka: "Etnik ve dini kimliklerin insanların varoluşsal özellikleri, sosyal psikolojik gerçeklik olduğunu kabul etmemiz gerekir"

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Göka, "Etnik ve dini kimliklerin insanların varoluşsal özellikleri, sosyal psikolojik gerçeklik olduğunu kabul etmemiz gerekir" dedi.

TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın başkanlığında toplandı.

Komisyonda sunum yapan Göka, "kimlik" konusunda bilgi vererek,  "Kimlik sorunlarını hele hele çözüm süreci içinde yeni anayasa çalışmalarının olduğu süreçte mutlaka çok kulak kesilmemiz, birbirimize kulak  vermemiz ve kimlik meselesini iyi kavramamız gerekiyor" dedi.

Daha önceki anayasalarda yapıldığı gibi "eşitlik sağlayacağız" diye soyut ve özgür birey kavramını esas alıp, insanların kolektif kimlikleri yokmuş gibi davranmanın, hayırlı sonuçlar getirmeyeceğini belirten Göka, şöyle devam etti:

"Mutlaka yeni anayasada ne yapıp edip kolektif kimliklerin kendini tanıma, tanıtma ve saygı görme  ihtiyaçlarını karşılayacak bir yol bulmak zorundayız. Yoksa 'bizi bağlayan esas şey milli  kimlikdir, milli kimlik de devlete tabiyetten kaynaklanır ve onun dışındaki bütün farklılıklar bu eşitlik anlayışı içinde yok edilmelidir' anlayışına sahip çıkarsak gene Cumhuriyet  boyunca olanlarla karşılaşmamız, sorunları çözmeden bırakmamız mutlak olur. Çünkü  Cumhuriyet boyunca olan tam da buydu. Yani sen gruplarda ve  insanda var olan kimlik yapılarını bastırırsan ve sadece 'şu olacaksınız' dersen, milli kimlik açısından bir meşruiyeti vardır ama itiraz edilmesi gereken yer etnik ve dini farklılıklara yapılan baskıdır. Eğer bu kadar bizi var eden şeyleri bastırırsak bir yasa (psikolojinin de yasaları vardır) gelir kendini dayatır. O yasa bastırılanın geri gelmesidir.  İnsana dair neyi bastırırsanız, o gün gelir kendisini gösterir. Bu hatayı yeni baştan işlemememiz,  etnik ve dini kimliklerin insanların varoluşsal özellikleri, sosyal psikolojik  gerçeklikler olduğunu kabul etmemiz gerekir."

Her kimliğin tanınması ve saygı görmesi gerektiğini vurgulayan Göka, "Kimliklerin saygı gördüğü bir anayasa ve hukuk devleti şemsiyesi ile toplumda barış için çözüm için gayret eden, farklı kimliklere rağmen birarada yaşayacağımız duygusunu oluşturmaya çalışan aydınların ve insanların çabasına ihtiyaç var" diye konuştu. -

Kaynak: AA / Politika

Erol Göka Meram Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title