TBMM Genel Kurulu
CHP'nin, muhtarların sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesine ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
CHP'nin, muhtarların sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesine ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
Partisinin grup önerisi üzerine söz alan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, muhtarların çok ciddi problemlerinin olduğunu, muhtarları, Beştepe'ye toplamayla sorunlarının çözülmediğini belirtti.
Yalım, muhtarların sigortasının devlet tarafından karşılanmamasının mağduriyetlere neden olduğunu kaydetti.
MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı ise muhtarların çok önemli görev yaptığına dikkati çekerek, "Muhtarlar köylerinde, kaymakam, vali, başbakan, cumhurbaşkanıdır. Yani o köyün her şeyidir." diye konuştu.
Muhtarlara ilişkin bir iyileştirmenin elbette yapıldığını ve yapanlara teşekkür ettiklerini vurgulayan Varlı, bunun yeterli olmadığını kaydetti.
HDP Grubu adına grup önerisi hakkında söz alan Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da son bir ay içinde Bitlis'in Hizan ilçesi başta olmak üzere, 30'a yakın muhtarın görevden uzaklaştırıldığını öne sürdü.
Yıldırım, "Siyasi iktidar, belli bir süredir kendi vesayetçi anlayışını bu ülkeye hakim kılmak için kendisi gibi düşünmeyen bütün toplumsal muhalif kesimlere karşı deyim yerindeyse bir savaş başlatmış durumdadır. Kendisi gibi düşünmeyen siyasetçiler, muhtarlar, yerel yöneticiler, aydınlar, akademisyenler, sanatçılar hedeftedir." diye konuştu.
"Muhtarlara değer vermeye devam edeceğiz"
Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu da köy ve mahalle muhtarlıklarının yerel yönetimlerin temeli olduğunu, muhtarların sorunlarını bildiklerini ve AK Parti hükümetleri tarafından bugüne kadar çok önemli çalışmalar yapıldığını, muhtarlara değer ve önem vermeye devam edeceklerini bildirdi.
Kavaklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde son 15 yıldır sürmekte olan istikrarlı yönetim, muhtarlarımızın konumlarında önemli gelişmeler sağlamıştır. Muhtar ödeneklerinde hükümetlerimiz tarafından dönem dönem iyileştirmeler yapılmıştır. AK Parti iktidara gelmeden önceki haliyle sadece 97 lira muhtar ödeneği varken, 2016 yılında bu bin 310 liraya, bugün itibarıyla bin 406 lira ödenmektedir. Bu yeterli mi? Elbette yeterli diyemeyiz. Şundan eminiz ki hükümetimizin, muhtarları hem ödenekleriyle hem de sosyal güvenlikleriyle ilgili iyileştirmeler yapma konusunda gayretleri olduğunu biliyoruz."
Muhtarlara ilişkin yapılan düzenlemeleri anlatan Kavaklıoğlu, Türkiye'de toplam 50 bin 165 muhtarın bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhtarları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladığını ve buraya gelen muhtarların sorun ve ihtiyaçlarını doğrudan aktarma fırsatı bulduğuna işaret etti.
Konuşmaların ardından oylanan grup önerisi kabul edilmedi.
Gündeme geçilmeden önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bugün yayınlanan KHK'da Bakanlar Kurulu toplantısının 2 Ocak'ta yapıldığının ifade edildiğini bundan önce çıkan KHK'ların da aynı güne işaret ettiğini, 6 Ocak günü 679, 680, 681 sayılı KHK'ların yayınlandığını ardından, 23 Ocak'ta da bir KHK'nın yayınlandığını belirterek, "Bugünkü maddeler 2 Ocak'ta yazıldıysa neden iki gün önceki KHK'da ikisi birden yayınlanmıyor. O günden bugüne kadar toplam 9 KHK yayınlandı. Sürekli, '2 Ocak'ta konuşulmuş' diyorlar." dedi.
Söz alan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümete KHK çıkarma yetkisinin Meclis tarafından verildiğini anımsatarak, KHK'ların Meclisin onayına tekrar geldiğini anlattı.
Zeybekci, "Bunun tartışması da o dönemde yapılır. Ben şunu asla kabul etmiyorum; 'Efendim bu kanun hükmünde kararnamedeki geçen maddeleri siz görüştünüz mü görüşmediniz mi?' Bunu, hükümete ve bu Meclisin iradesiyle verilmiş olan o yetkiye de saygısızlık olarak buluyorum. Günü geldiğinde bu alınmış olan kanun hükmünde kararnamenin bütün maddeleri en ince detayına kadar yine Yüce Meclis tarafından tartışılacaktır. Sözü olan varsa oraya çıkar söyler bu sözü." değerlendirmesinde bulundu.