TBMM Genel Kurulu
CHP'nin turizmin canlandırılmasının yollarının araştırılması konusundaki önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.
CHP'nin turizmin canlandırılmasının yollarının araştırılması konusundaki önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.
Genel Kurulda partisinin grup önerisi üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özcan, turizmin cari açığı azaltan, döviz ihtiyacını karşılayan önemli bir sektör olduğunu ve 60'a yakın sektörü ayakta tuttuğunu söyledi.
Turizmin can çekiştiğini öne süren Özcan, bazı havalimanlarına direkt uçuşların konulması, turizm sektörü için uygun kredilerin sağlanması, bazı borçlara da erteleme getirilmesi ve yurtdışında tanıtım etkinlikleri düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
Turizmi Teşvik Kanunu'nun da günün koşullarına göre güncellenmesinin gerekliliğine dikkati çeken Özcan, "Turizmin ilacı tektir, o da Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh'. Eğer siz yurtta gerilimi devam ettirirseniz ne turizm olur ne de yaşam olur ve bunun hesabını elbet verirsiniz." dedi.
MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, turizmin bütün ülkelerin bel kemiği olduğunu belirterek, "Turizm, bu noktada hem kültürel gelişmemizin, hem de ülkenin gelişmesinin bir ayna olarak yansımasıdır." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin, terör saldırıları nedeniyle yurt dışında güvenli ülke olarak görülmediğini dile getiren Erdem, Avrupalı turistleri çekmek için önemli teşviklerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Türkiye demokrasi yolundan çıkıp otoriter bir anlayışa doğru yelken açmaya başladığı andan itibaren turist rakamları tersine gidiyor. Ne zaman ki ülkemiz çözüm iradesinden, barış iradesinden vazgeçmiş, demokrasi yolundan çıkmış, oteller boş kalmaya, turist gelmemeye başlamış. Güvenli ülke olma anlayışından çıkmışız." değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, turizm alanında devrim niteliğinde birçok yeniliğe imza atıldığını belirterek, turizmde yaşanan sıkıntıların sadece Türkiye'ye özgü olmadığını dile getirdi.
Türkiye'ye Gezi olaylarıyla birlikte başlayan ciddi uluslararası operasyonların yapıldığını ifade eden Köse, son olarak FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığını anımsattı.
Yaşanan olumsuzlukları hafifletebilmek adına toplam maliyeti 543 milyon lira olan Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi'ni 2016 yılında uygulamaya koyduklarını, Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçeden aldığı payı da artırdıklarını anlatan Köse, turizmi geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.
Konuşmaların ardından oylanan öneri kabul edilmedi.