Haberler

TBMM Genel Kurulu

Abone Ol

TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin, 15 Temmuz sonrası siyasi gözaltı ve tutuklamalarla ilgili Meclis Araştırma önergesinin, bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin, 15 Temmuz sonrası siyasi gözaltı ve tutuklamalarla ilgili Meclis Araştırma önergesinin, bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, öneri üzerinde yaptığı konuşmada, partisinin eş genel başkanları ve milletvekillerinin tutukluklarına ilişkin eleştirilerde bulundu.

Tutuklu milletvekillerinin girdikleri seçimlerden aldıkları oy oranlarını kürsüden okuyan Yıldırım, milli iradeyi dilinden düşürmeyenlerin seçim bölgelerinde yüksek oylar alan milletvekillerinin tutukluluklarını bir kez daha düşünmelerini istedi.

Yıldırım, tutuklu bulunan partisinin grup Başkanvekili İdris Baluken'e Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan bugün gönderilen bir temel atma törenine ilişkin davetiyeyi de kürsüden gösterdi.

"Kürtler bizim öz be öz kardeşimizdir"

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da sataşma nedeniyle kürsüye gelerek, Ak Parti'nin Türkiye'nin her yerinden oy alan bir parti olduğunu belirterek, tek adam yönetimi iddialarını kabul etmediklerini bildirdi.

Eline silah alıp halka kurşun sıkanlara devletin sessiz kalamayacağını belirten Muş, terörle kararlı mücadelelerinin süreceğini kaydetti.

Muş, "Kürtler bizim öz be öz kardeşimizdir. Buradaki mücadele Kürtlere karşı değil, teröriste karşıdır." ifadelerini kullandı.

Ak Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya grup önerisine ilişkin konuşmasında, milletin AK Parti hükümetlerinin hizmetlerini takdir ettiğini, ona her seçimde tek başına iktidar yolunu açarak gösterdiğini anlattı.

Halkın oylarıyla seçilen hiçbir milletvekilinin görevinin kendisine sağladığı olanakları, demokrasinin altını oymak için kullanamayacağını vurgulayan Kaya, HDP milletvekillerinin ifadeye gitmeme kararlarını eleştirdi.

Kaya, "Siz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yargısını, adaletini tanımayacaksınız, 'Ben ifadeye gitmem' diyeceksiniz, ondan sonra da gözaltına alındıktan sonra da 'Ben milletvekiliyim, bana dokunmayın'. Yok öyle yağma. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çadır devleti değildir." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Muş Milletvekili Yıldırım, sataşma nedeniyle söz aldı.

Yıldırım, "Biz seçim çalışmalarını makarna, kömür dağıtarak yürütmedik, yoksul halkla yürüttük. Seçimden söz ediyorsunuz, hadi hodri meydan, kayyum atamayın, görevden aldığınız belediye başkanlıklarında yüreğiniz yetiyorsa, seçime gidelim." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Muş ise terör örgütü elebaşlarından birinin seçimlere ilişkin, "Biz olmasaydık, HDP yüzde 5 bile oy alamazdı" yönünde açıklaması olduğunu ifade ederek, "Ben bunu daha önce de ifade ettim. Yalandıysa neden buna cevap vermediniz, 'Yalan' demediniz?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da yerinden söz alarak, Aladağ'da özel öğrenci yurdundaki yangını hatırlattı.

Altay, "Yavrularımızın cesedi ortadayken bu tartışmaları doğru bulmuyorum. Bütün Türkiye'nin kan ağladığı böyle bir günde, herkesi bu konuları daha makul bir zamanda tartışmaya davet ediyorum." dedi.

"İfade vermeye gitmemek tutuklama gerekçesi olamaz"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da HDP Grup önerisi üzerinde söz aldı.

Bekaroğlu, Olağanüstü hal'i (OHAL) eleştirerek, iktidarın OHAL'de fırsatçılık yaptığını, kurunun yanında yaşın yanmasına göz yumduğunu ileri sürdü.

Milletvekillerinin tutuklanmasının TBMM'nin saygınlığına gölge düşürdüğünü de belirten Bekaroğlu, şunları söyledi:

"Ben 'evet' oyu vermedim. Bunu açıkça da söylüyorum. Ama TBMM dokunulmazlıkları kaldırdı. Bir grup milletvekili ifade vermeye gitmedi, bir grup gitti. İfade vermeye gitmemek tutuklama gerekçesi olamaz. Bu intikam almaya girer. Devlet intikam almaz. Milletvekillerini yargılamayın demiyoruz ki. Elbette yargılanabilirler. Ama milletvekilleri suçları sabit olana kadar onlara verilen yasama görevini yapacaklar."

"Kof kabadayılık yaparak..."

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bazı milletvekillerinin açıklamalarına işaret ederek, bu söz, eylem ve faaliyetlerin kanun önüne karşılığı bulunduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu, Meclis'in dokunulmazlıkların kaldırılmasına karar verdiğini, herkesin yargının çağrısına uyarak, ifade vermeye gittiğini anımsatarak, "Ancak dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin olarak, TBMM Başkanlığı'na dilekçe vermelerine rağmen kof kabadayılık yaparak yargıya meydan okuyan siyasetçilerin bugün sızlanmalarına anlam vermek mümkün değildir." dedi.

HDP'li Ahmet Yıldırım ise sataşma nedeniyle söz alarak, "Herkesin yargıda hesap vermesinden söz ediyorsunuz. O zaman lütfedip de o dört bakanı da gönderseydiniz." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, partisine mensup herhangi bir milletvekili hakkında aracında herhangi bir örgüt üyesi ya da silah taşıdığına dair savcılık dosyasının ortaya konulması halinde milletvekilliğinden istifa edeceğini de belirtti.

Görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, oylanan HDP Grup önerisi, kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Mahmut Atilla Kaya Mehmet Muş AK Parti Politika Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title