Haberler

TBMM Genel Kurulu

Abone Ol

AK Parti'li Tayyar: "(Uludere olayı) Dört ayrı koldan idari ve adli soruşturma yürütülmesine rağmen kamuoyunu ikna edici tezler üretilememesinin en önemli nedeni, bu operasyonu, devlet içindeki derin odaklarla PKK içindeki irtibatlı grupların MOSSAD'dan lojistik destek sağlayarak gerçekleştirmiş.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Uludere olayının çözüm sürecini baltalamaya yönelik olduğunu öne sürerek, "Dört ayrı koldan idari ve adli soruşturma yürütülmesine rağmen kamuoyunu ikna edici tezler üretilememesinin en önemli nedeni, bu operasyonu, devlet içindeki derin odaklarla PKK içindeki irtibatlı grupların MOSSAD'dan lojistik destek sağlayarak gerçekleştirmiş olmasıdır" dedi.

BDP, "derin devletin açığa çıkarılması" amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesinin Genel Kurul'da görüşülmesi için grup önerisi getirdi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, derin devletin özellikle Kürtler'in yoğun yaşadığı bölgede faaliyet gösterdiğini, bu faaliyetlerin de insanlık dışı uygulamalara imza attığını savundu.

Derin devlet uygulamalarının günümüzde de sürdüğünü, faili meçluh cinayetlerin devam ettiğini öne süren Buldan, "Barış ve çözüm sürecini engellemek isteyen bir güç var" dedi. Buldan, 3 terör örgütü üyesinin geçen yıl Paris'te öldürülmesinin de sürecin engellenmek istendiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, "derin devlet" kavramının, Oğuz Türkleri kadar uzanan "devleti ebed müddet" sloganıyla vücut bulan, yurdun işgale uğraması halinde kendi küllerinden bir devlet oluşturmayı öngören milli seferberlik projesi olduğunu söyledi.

Derin devletin yaklaşık 200 yıldır karanlık, kirli ve kanlı bir gelenekten beslendiğini belirten Tayyar, "Devletin sahibi olarak kendini gören bu anlayış, iktidarını kalıcı ve etkin kılmak için konjonktüre bağlı olarak düşman belirlemiş, bunu millet adına yaptığı tezi üzerinden meşruiyet kazanmaya çalışmıştır" diye konuştu.

AK Parti'nin, iktidara geldikten sonra derin odaklarla mücadeleyi ilk hedef olarak belirlediğini anlatan Tayyar, bazı çabalara rağmen derin yapılarla mücadelede kesin sonuç alınamadığını söyledi. Tayyar, "AK Parti iktidarı derin devletin üzerine gittikçe kendilerini yenileyerek, farklı bir darbe senaryosuyla sahne aldılar. Sokakları hareketlendirdiler, toplumun birleşme yerlerine jilet atmak için provokatif eylemlere kalkıştılar. 2003, 2004, 2007, 2009, 2013'te darbe hayaline sarıldılar. Başbakan'a yönelik 20'ye yakın suikast teşebbüsünde bulundular" dedi.

Uludere olayının çözüm sürecini baltalamaya yönelik olduğunu öne süren Tayyar, "Uludere baskını yeni dönemin nasıl bir tehdit algılamasıyla karşı karşıya olduğunu gösteren en karanlık eylemidir. Dört ayrı koldan idari ve adli soruşturmalar yürütülmüş olmasına rağmen kamuoyunu ikna edici tezler üretilememesinin en önemli nedeni, bu operasyonu, devlet içindeki derin odaklarla PKK içindeki irtibatlı grupların MOSSAD'dan lojistik destek sağlayarak gerçekleştirmiş olmasıdır" diye konuştu.

Şamil Tayyar, Genelkurmay Başkanlığı'nın olay üzerindeki sis perdesini aralayacak bilgi ve belgeleri hem savcılardan hem Meclis'ten gizlediğini iddia ederek, "Takipsizlik kararı verilmesi, bu yorumumuzu güçlendirici mahiyettedir ve vicdanları kanatmıştır" dedi.

-"Derin devleti biz yönetsek siz burada olmazdınız"

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, sataşma gerekçesiyle söz alarak, derin devleti AK Parti'nin yönettiğini öne sürdü. Üçer, Uludere olayından Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın sorumlu olduğunu iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise Üçer'e, "AK Parti olarak derin devleti biz yönetsek siz burada olmazdınız. Artık kan üzerinden siyaset yapılmasın" diye karşılık verdi.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, AK Parti'nin iktidara geldikten sonra kendi derin devletini kurduğunu öne sürdü.

AK Parti'nin faili meçhul cinayetleri ortaya çıkarmak için ciddi çaba harcamadığını savunan Işık, 2002'den bu yana baskı ve cinayetlerin devam ettiğini söyledi.

Işık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın devlet içinde çeteleşmeye izin verdiğini iddia ederek, "Ne zaman ki kendine dokunmaya başladı, 'paralel devlet var' diye bağırmaya başladı. Çeteyi birlikte kurdunuz, kumpasa siz göz yumdunuz. Şimdi bunları yok etmeye çalışıyorsunuz ama beceremeyeceksiniz" diye konuştu.

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ise derin yapılarla mücadelenin tüm partilerin ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

Çözüm sürecini değerlendirme komisyonuna gelen tanıkların hem kamu görevlilerinin hem terör örgütünün bölge insanına yönelik baskı ve eylemlerde bulunduğunu anlattığına dikkati çeken Şahin, derin yapılanmanın irdelenmesi ve demokrasinin önündeki engelleri kaldırmanın Meclis'in görevi olması gerektiğini kaydetti. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Muharrem Işık Şamil Tayyar Ak Parti Uludere Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title