Haberler

TBMM Genel Kurulu Toplandı

Abone Ol

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, İsrail Parlamentosu Knesset'te ezan yasağı tasarısının ilk oylamada kabul edilmesine ilişkin, "İsrail Parlamentosu'nda her türlü evrensel kaideleri bertaraf eden, din ve vicdan hürriyetini ortadan kaldıran, ezanı yasaklayan yaklaşımları da kesinlikle kabul etmiyoruz.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, İsrail Parlamentosu Knesset'te ezan yasağı tasarısının ilk oylamada kabul edilmesine ilişkin, "İsrail Parlamentosu'nda her türlü evrensel kaideleri bertaraf eden, din ve vicdan hürriyetini ortadan kaldıran, ezanı yasaklayan yaklaşımları da kesinlikle kabul etmiyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Aydın başkanlığında toplandı.

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Türkiye gündemi, AK Parti Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe, Ağrı'ya yapılan yatırımlar, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da Alevi Bektaşi İnanç Kurumu oluşumu hakkında birer konuşma yaptı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, 12 Mart 1971 Muhtırası'nı hatırlatarak, Türkiye'nin darbelerden çok çektiğini, darbelerin krizlere, demokrasinin sekteye uğramasına neden olduğunu belirtti.

En acı darbenin 15 Temmuz'da yaşandığını anlatan Akçay, ihanet odaklarının milli iradeyi yok etmek, ülkeyi bir iç savaşa süreklemek için girişimde bulunduğunu ancak milletin kendi iradesine sahip çıktığını vurguladı.

MHP olarak her türlü vesayet odaklarıyla mücadele ettiklerini ve bu mücadeleyi sürdüreceklerine değinen Akçay, "16 Nisan'daki referandum yürütme üzerindeki vesayet odaklarının müdahalesine set çekecektir." diye konuştu.

12 Mart tarihinin İstiklal Marşı'nın kabulünün de yıl dönümü olduğuna işaret eden Akçay, "Vatanına, milletine, istiklaline ve istikbaline sahip çıkan vatandaşlarımız da 15 Temmuz'da İstiklal Marşı'mıza uygun hareket etmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla HDP'nin kadın milletvekillerinin Genel Kurula katılmadıklarını, vatandaşlarla beraber olduğunu kaydetti.

Konuşmasında 12 Mart 1971 Muhtırası'na değinen Yıldırım, ülkenin darbelerden çok çektiğini, ancak darbelere karşı tedbir geliştirecek kurumsal bir yapının oluşturulmadığını ifade etti.

İsrail'in "ezan yasağı" kararına tepki

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İsrail Parlamentosu Knesset'te, ezanın belli saatlerde hoparlörle okunmasını yasaklayan tasarının, üç tur yapılacak oylamalardan ilkinde kabul edildiğini belirterek, bu durumun İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından tekrar değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ezan yasağının engellenmesi gerektiğini vurgulayan Gök, "Ezan sesinin hem Türkiye'de hem dünyada asla ve asla yasaklanamayacağını ifade ediyoruz. İsrail Parlamentosu'ndan çıkan kararın dikkatle takip edilmesi gerekir. Böyle bir yasa, çok olumsuz sonuçlar doğrucaktır." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümüyle ilgili, bayrak ve istiklalin millet için son derece önemli olduğunu belirtti.

12 Mart tarihinin aynı zamanda 1971 yılında gerçekleştirilen muhtıra nedeniyle tarihe kara bir leke olarak geçtiğini anımsatan Bostancı, 15 Temmuz'da milletin darbelere geçit vermeyeceğini gösterdiğini bildirdi.

Halkın kendi istiklaline, iradesine sahip çıktığını anlatan Bostancı, "Türk halkının 16 Nisan'da 'evet' diyerek, Türkiye'nin demokrasi ve özgürlük standartlarını yükseltecek, vesayet odaklarını engelleyecek cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmesini bekliyorum." dedi.

İsrail'in kararına değinen Bostancı, "Din ve vicdan özgürlüğü insan olmanın en temel değerlerindendir. Hangi dinden olursanız olun, hangi milletten olursanız olun bu değerlere saygı göstermek medeni olmanın kriterlerinden birisidir. İsrail parlamentosunun aldığı kararı hiçbir şekilde uygun görmüyor, bu medeni ve insani ortak değerlerle çelişkili görüyoruz. İsrail Parlamentosundan talebimiz din ve vicdan özgürlüğüne sahip çıkacak medeni tarzda bir karar alınmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümü dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy ve bugüne kadar bu millet adına mücadele eden şehitlere rahmet diledi.

12 Mart 1971 Muhtırası'na ilişkin de Türkiye'nin geçmişte defalarca millet iradesine karşı gelecek nitelikte girişimlerle karşılaştığını ifade eden Aydın, "Diliyorum ve inanıyorum ki 15 Temmuz sonuncusu olacaktır." dedi.

İsrail'in kararına tepki gösteren Aydın, şunları söyledi:

"Maalesef üzülerek görüyoruz ki Batı'da yükselen ve Batı'nın hem medeniyet hem demokratik değerlerini altüst eden antidemokratik, aşırı sağcı, ırkçı, faşizan yaklaşımları da kabul etmiyoruz. Bu bağlamda İsrail Parlamentosu'nda her türlü evrensel kaideleri bertaraf eden, din ve vicdan hürriyetini ortadan kaldıran, ezanı yasaklayan yaklaşımları da kesinlikle kabul etmiyoruz. Bir an önce İsrail'in bu yanlıştan geri dönmesi gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Kaynak: AA / Politika

Naci Bostancı Ahmet Aydın Türkiye İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title