Haberler

TBMM Kit Komisyonu

Abone Ol

TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır."ÇED sürecinin uzunluğu, kamulaştırma ve akabinde gelen dava süreci yatırımları zorlaştırmakta" "İletim kayıplarında standart yüzde 2,5 3 aralığında.

Türkiye Elektrik İletimi AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır, ÇED sürecinin uzunluğu, kamulaştırma ve akabinde gelen dava sürecinin yatırımlarını zorlaştırdığını belirtti.

TBMM KİT Komisyonu'nda, TEAİŞ'ın 2011 yılına ilişkin hesapları ele alındı. Yıldır, Komisyon'da yaptığı sunumda, şirketin elektrik sistemini yönetmek, ileriye yönelik tüketim tahminlerinde bulunmak, işletme ve bakım hizmetlerini sağlam gibi görevleri yerine getirdiğini söyledi.

Türkiye'de 24 saatin her anında arz güvenliğini takip ettiklerini vurgulayan Yıldır, Mayıs ayı itibariyle 2001 yılından bu yana mevcut trafo gücünü yüzde 92 artırdıklarını, toplam hat uzunluğunu yüzde 20,7 geliştirdiklerini belirtti.

Geçen yıl elektrik tüketiminin yüzde 5 arttığına işaret eden Yıldır, Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücünün 2002-2012 aralığında 31 bin 845 megavattan 57 bin 71 megavata çıktığını dile getirdi. Yıldır, aynı dönemde elektrik üretiminin 132 milyar kilovatsaaten 2012'de 242 milyar kilovatsaate ulaştığını söyledi.

Geçen yıl iletim tesis yatırımlarında yüzde 100'lük bir gerçekleşme yakalandığına işaret eden Yıldır, iletim kayıplarında standardın yüzde 2,5-3 aralığında olduğunu, Türkiye'de bu oranın yüzde 2,25 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Yıldır, "TEİAŞ'ın işletme yatırımlarında arızalanan trafolar büyük sürpriz oluşturuyor. Bu arızaları tespit edebilmek için uzaktan izleme cihazlarıyla izleme ve bir anlamda koruyucu hekimlik yapıyoruz" diye konuştu.

Kemal Yıldır, aralarında Gürcistan, İran ve Irak'ında bulunduğu bir dizi ülkeye yönelik çalışmaları olduğunu ifade etti.

İstanbul ve Trakya, Çukurova, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik enerji güvenliği yatırımları yaptıklarını anlatan Yıldır, "ÇED sürecinin uzunluğu, kamulaştırma ve akabinde gelen dava süreci yatırımları zorlaştırmakta" dedi.

2013 Yatırım Programı'nda kurumun iletim sisteminin geliştirilmesine yönelik 5 milyon 177 bin 675 lira tutarında 523 proje bulunduğuna işaret eden Yıldır, 2011 dönem karlarının ise yaklaşık 311 milyon 182 bin lira olduğunu kaydetti.

Sayıştay'ın kurumun yaptığı ihalelere ilişkin önerilerine da yanıt veren Yıldır, yaptıkları bir ihaledeki aritmetik hatayı düzeltme yoluna gittiklerini, bu nedenle birinci ve ikinci firmanın yer değiştirmesiyle ihalenin sonuçlandığını, yapılan işlemin ise ihale şartnamesine uygun olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Yıldır, bakanlık temsilcisi ise iki ihale arasında önemli bir fark olmadığını, oluşan farkın ise kur artışından kaynaklandığını ifade etti.

AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, TEİAŞ'ın iyi idare edildiğini, yapılan çok sayıda ihaleden birinde eksiklik ya da hata olmasında kasıt aranmaması gerektiğini söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ise "Raporlardan kafam daha da karıştı. Benim kafamda soru işaretleri var" dedi.

Komisyon Başkanı Fahrettin Poyraz ise şartnamede maddi hataların resen düzeltileceğine yer verildiğini, komisyonun da bu yetkiyi kullandığının anlaşıldığını ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise "Bunun 10'da biri belediyede olsa direk 10 yılla yargılanır" dedi.

Genel Müdür Kemal Yıldır'ın "Asında bunu teklifi yazanları patronlarının işten kovması lazım. Yeni ihale bize zaman kaybettirecekti, bu nedenle maddi hata düzeltmesi yapıldı" şeklindeki sözleri üzerine Komisyon Başkanı Fahrettin Poyraz, "Siz onları ihale dışı bırakırsanız patronları onları kapıya koyar" yanıtını verdi.

Komisyon, müfettiş raporudaki "ihale komisyonuna sorumluluk yüklenmemesi" yönündeki görüşü dikkate alarak öneriyi gündemden çıkardı.

Kemal Yıldır, iletim hatlarından enerji çeken şirketlerin, maksimum çekişin aşılması ve sistemdeki yükü artırmaları nedeniyle ilgili ödemeleri gereken cezaların faturalanması konusundaki sıkıntının giderilmesiyle ilgili araştırmanın devam ettiği bildirildi.

Mevcut iletim hatlarının geliştirilmesi ve sistem kısıtları nedeniyle oluşan elektrik ihtiyacında yüksek fiyatların ortaya çıkmasının önüne geçilmesine yönelik öneri üzerine Yıldır, Güneydoğu ve Doğu'da yılda yüzde 20'nin üzerinde tüketim artışları yaşandığını, tüm kaynaklar kullanılsa bile zaman zaman kesintiler yaşanabildiğini ifade etti. Yıldır, bu durumun sadece kurumun yapacağı yatırımlara bağlı olmadığını, dağıtım şirketlerine de görevler düştüğünü vurguladı.

Yapılan görüşmelerin ardından TEİAŞ'ın 2011 yılı bilanço ve netice kesin raporu ibra edildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Kemal Yıldır Ak Parti İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title