Haberler

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu

Abone Ol

Bazı kanunlanrda değişiklik öngören "torba tasarı"nın görüşmeleri devam ediyor Tasarıdaki, ön ödemeli telefon hatlarında ÖTV'yi düzenleyen madde de kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bazı kanunlarda değişiklik öngören "torba tasarı" üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Komisyonda, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ve arkadaşlarının imzasını taşıyan kanun teklifinin tasarıyla birleştirilmesine karar verildi. Söz konusu teklif, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu için ihdas edilen başkanlık müşaviri kadro sayısının 15'ten 25'e çıkarılmasını öngörüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, teklifin tasarıyla birleştirilmesine çıkarak, bunun usule de aykırı olduğunu savundular.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise usule aykırı bir durum olmadığını, işlemin İçtüzüğe uygun olduğunu ifade etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, tasarıda siber güvenliğe yönelik bir altyapı oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti. Elvan, özellikle internet ortamında Türkiye'ye yönelik gelebilecek saldırılara karşı mücadele için ilave elemana ihtiyaç duyulduğunu, söz konusu düzenlemenin de bunu içerdiğini söyledi.

Tasarıdaki, ön ödemeli telefon hatlarında ÖTV'yi düzenleyen madde de kabul edildi. Buna göre, ön ödemeli hat kullanıcıları tarafından yapılan yüklemelerin farklı oranlara tabi hizmetlerde kullanılması halinde, her hizmet tabi olduğu oran üzerinden vergilendirilecek.

Yüzde 25 ve yüzde 15 vergi oranlarını yüzde 5'e, yüzde 5 oranını ise sıfıra kadar indirmeye ve artırmaya Bakanlar Kurulu; ön ödemeli hatlara yapılan yüklemelerin farklı oranlara tabi hizmetlerde kullanılması halinde fazla tahsil edilen vergiyi kullanıcıya ödenmesi koşuluyla mükellefe iade ettirmeye Maliye Bakanlığı yetkili olacak. Düzenlemeyle, ön ödemeli hat kullanan vatandaşların ödediği ÖTV oranı indirilmiş olacak.

-AA hisselerine yeni düzenleme

Toplantıda, Anadolu Ajansı (AA) ile ilgili düzenlemeyi içeren madde de kabul edildi. Söz konusu madde ile AA'nın tespit edilemeyen hissedarlarına ait hisselerin şirket tüzel kişiliği tarafından geriye alınabilmesine imkan tanıyan hukuki altyapı hazırlanıyor. Ayrıca düzenleme ile AA'nın mevcut hukuki statüsünün ve özerkliğinin devamının sağlanması amaçlanıyor.

Madde üzerinde görüşmelerde, muhalefet milletvekilleri düzenlemeye ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, AA'nın, haberlerinde tarafsız davranmadığını, özellikle muhalefetin sesine yeterince yer vermediğini ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, AA'nın yüzde 25 hissesinin mevcut Genel Müdürlük makamınca alındığını, bunun hukuka aykırı olduğunu savundu. Aslanoğlu, intifa hakkının devrinde sorun yaşanılabileceğini iddia etti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, kurumun Sayıştay denetimine tabi olması gerektiğini söyledi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da söz konusu düzenlemeden vazgeçilmesi gerektiğini savundu.

Milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan AA Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin, son 2 yıla kadar tek bir dilde yayın yapan AA'nın şimdi 7 dilde yayın yaptığını vurguladı.

Ajansın, muhalefetin sesine yer vermediği iddialarını da yanıtlayan Şahin, 2013 yılında, Meclis'te grubu bulunan partilerle ilgili servise konulan haberleri örnek gösterdi.  Şahin, ajansın CHP grubundan 498, MHP grubundan 213, BDP grubunda 95, AK Parti grubundan ise 52 toplantı ve açıklamayı haberleştirdiğini belirtti.

AA ile ilgili düzenlemeye değinen Ebubekir Şahin, ajansın, yıllardır bilinmeyen hisselerle ilgili ciddi sıkıntılar yaşadığını, bunları bir araya getirmek için hukuki bir altyapı oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı Hukuk Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Özdamar da tasarıdaki düzenlemeyle, sahipleri tespit edilemeyen sermayenin ajansın tüzel kişiliği tarafından kullanılmasının önünün açılmasının amaçlandığını ifade etti.

Hazine'nin şu anda yüzde 47.75 oranında payı bulunduğunu kaydeden Özdamar, bunun da sabit kalacağını, yalnızca, kurum dışında, bilinmeyen hissedarların paylarının geriye alınacağını dile getirdi.

Özdamar, AA Genel Müdürlüğü makamında bulunan hisselere ilişkin de açıklama yaptı. Mehmet Özdamar, "Bu hisseler de kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte hemen şirket tüzel kişiliğine devir edilecek. Zaten Sayın Genel Müdür, yazılı olarak, bu hisseleri, görevden ayrıldığı takdirde devredeceği ya da herhangi bir şekilde hayat sona erdiğinde bu hisselerin Hazine'nin uygun göreceği kişiye devredeceğine dair yazılı taahhütnamede bulundu" dedi. Özdamar ayrıca, Genel Kurulda, söz konusu hisselere tekabul eden oy hakkının da Hazine tarafından kullanıldığını ifade etti. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Ferit Mevlüt Aslanoğlu Ebubekir Şahin Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title