Tika'dan Kudüs'teki Okullara Bilgisayar Yardımı
Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 4 okula bilgisayar laboratuvarı ve kamera sistemi hibe etti Teslim töreninde konuşan Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Sarnıç: "Filistin’in kalkınması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz" 1948 İslami Hareketi Başkan Yardımcısı Hatip: "1967'de Türk büyükelçisi Yahudi Bayrağını Mescidi Aksa’dan indirdi.
Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, " Filistin'in kalkınması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 4 okula hibe edilen bilgisayar laboratuvarı, internet ekipmanı ve güvenlik kamerası, yapılan törenle Filistin Yönetimi'ne teslim edildi.
Törene Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, Filistin Milli Eğitim Bakanı Samir Cibril, Filistin Mescid-i Aksa İmamı İkrime Sabri, 1948 İslami Hareketi Başkan Yardımcısı Kemal Hatip, Kudüs Kalkınma Derneği Başkanı Ahmet Cabari, TİKA Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk, Filistin TİKA Koordinatörü Kürşat Mamad, Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Kolabaş ve Kızılay Gazze Temsilcisi Arda Tarhan katıldı.
Araplar arasında en yüksek okuma yazma oranı Filistin'de
Toplam 2 bin 200 öğrencinin faydalanacağı, 200 bin dolar harcanarak kurulan laboratuvarlar için Doğu Kudüs'teki Şamile Kız Okulu'nda resmi tören düzenlendi. Kuran-ı Kerim tilaveti ve iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende kürsüye gelen Filistin Milli Eğitim Bakanı Şamir Cibril, verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür ederek, "Desteğinizle hep ayakta kalacağız, Türk kardeşlerimizle tarihi ve dini bağımız var. Kudüs'ün her tarafında Osmanlı eserleri var. Bu nedenle bu güzel ilişkiler hiç bitmeyecek" dedi.
Kudüs'te en çok okul binasına ihtiyaç duyduklarını ve İsrail tarafından yapılan duvar nedeniyle öğretmen ve öğrencilerin Kudüs'e gelmesinde büyük sıkıntı yaşadığına vurgu yapan Cibril, "İsrail'in amacının, eğitim sistemine müdahale edip Filistin kimliğini silmek ve bu toprağı Yahudileştirmek" olduğunu kaydetti.
Mescid-i Aksa imamı Şeyh İkrime Sabri ise Kuran'ın "Oku" emriyle başlayan ilk ayetlerinin geçtiği Alak suresini okuyarak başladığı konuşmasında, "Araplar arasında en yüksek okuma yazma oranının Filistinlilerde" olduğunu söyledi.
1967'de Türk büyükelçi Yahudi bayrağını Aksa'dan indirdi
1948 İslami Hareketi Başkan Yardımcısı Kemal Hatip de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgedeki ağırlığından bahsederek, "1967 yılında Mescid-i Aksa'da Kubbetu's-Sahra'nın tepesine İsrail bayrağı asıldığı gün, Türkiye'nin Kudüs büyükelçisi Aksa'ya gelerek İsrail askerlerine o bayrağı derhal indirin dedi ve indirtti. Bunu unutamayız ama asıl, 'Filistinlileri yendiniz ama Müslümanları daha yenmediniz' şeklindeki sözleri çok daha önemliydi. O büyükelçiyi saygıyla bugün bir kez daha selamlıyoruz" dedi.
Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç da, "Türkiye ve Filistin arasında çok iyi ilişkiler var. İlişkiler çok iyi bir yere ulaştı. Filistin'in kalkınması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve yine yapmaya devam edeceğiz Tek amacımız Filistin'in geleceğine sahip çıkan, bilgili, kültürlü bir neslin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktır" diye konuştu.
Öte yandan Türkiye'nin TİKA üzerinden Filistin genelinde yaptığı yardımların toplamı son 5 yılda 100 milyon doları aştı. - Kudüs