TRT Kavgası
Muhalefet Kadrolaşmaya Yol Açacağı ve TRT Genel Müdürü'ne 'Padişahlık Yetkisi' Verildiği Gerekçesiyle 'TRT Tasarısı'na Tepki Gösterdi.
TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda devam ediyor. Muhalefet ise kadrolaşmaya yol açacağı ve TRT Genel Müdürü'ne "padişahlık yetkisi" verildiği gerekçesiyle tasarıya tepki gösterdi.
Meclis Genel Kurulu'nda TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının görüşmeleri 2'nci maddesiyle devam ediyor. Genel Kurul'da, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, TRT'nin özerkliğinden ve tarafsızlığından uzaklaştırıldığını savunurken, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de, TRT Genel Müdürü'nün 10 ayrı yerden maaş aldığını öne sürdü. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise TRT'deki programları eleştirerek, AKP'ye yakın medya organlarındaki bazı isimlere program yaptırıldığını kaydetti. Gök, "TRT'ye ne olduğunun, ne yaptığınızın farkında mısınız?" dedi. TRT Arşiv Daire Başkanı'nın görevden alındığını ve arşivin yönetiminin Genel Müdür İbrahim Şahin'de olduğunu ifade eden Gök, "TRT'nin arşivi cumhuriyet arşividir, arşiv dairesine dikkat eden, bir şeyler olacak" diye konuştu. Gök, hükümete "TRT ölüyor, TRT kan kaybediyor, izlenmez oldu. Amacınız TRT'nin kapanmasıysa tebrik etmek lazım. Lütfen TRT'den elinizi çekin, TRT bu halkındır" diye seslendi. CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok da Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, TRT'nin hiçbir dönemde bu kadar "iktidarın borazanı" haline gelmediğini kaydederek "biz ne kadar tarafsız yayın beklersek TRT o kadar iktidarın sesi, gizli gündeminin sesi haline geldi" diye konuştu. MHP Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu ise "tasarı, halkın TRT'sini değil tarikat ve cemaatlerin TRT'sini yaratacaktır" dedi.
-"ATAMALARIMIZI İZLEYİN"-
Genel Kurul'da tasarının 1'nci maddesiyle ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise bir soru üzerine TRT'deki sabah haberlerinde hangi gazetelerin okunacağının gazete tirajları ile belirlendiğini söyledi. Aydın, tirajı 50 binin altında olan gazetelerin okunmadığını kaydetti. Aydın bir başka soru üzerine ise TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in genel müdürlük maaşının dışında, Türk Telekom Yönetim Kurulu üyeliğinden maaş aldığını bildirdi. TRT'ye bakanlığı döneminde 24 personelin nakden atandığını, bunun dışında atama yapılmadığını kaydeden Bakan Aydın, kadrolaşma iddiaları konusunda ise "bizden önceki ve bizim dönemimize bakılmalı. Eğer buna rağmen kadrolaşma yaptığımız iddia edilirse, bu kavram buharlaştırılmış olur. Bu iddialardan önce atamalarımızın izlenmesi lazım" dedi.
-DTP'NİN KÜRTÇE YAYIN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ-
Bu arada 1'nci maddenin kabul edilmesinin ardından DTP, Türkçe'nin dışında diğer dillerde de yayın yapılması konusunda önerge verdi. DTP'nin önergesi reddedildi. (ANKA)
(EG/ZG)