Haberler

Türk Kökenli Siyasetçi Rohingya Kamplarını İnceledi

Abone Ol

Belçika’nın başkenti Brüksel’in Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Köksal, Rohingya kamplarını incelemek üzere Bangladaş’e gitti.

Belçika'nın başkenti Brüksel'in Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Köksal, Rohingya kamplarını incelemek üzere Bangladaş'e gitti.

Belçika'nın başkent Brüksel'in en önemli ilçelerinden olan Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Köksal, Rohingya Müslümanlarının kaldıkları kampları incelemek üzere Bangladaş'e ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret sonrası izlenimlerini İHA muhabiri ile paylaşan Sadık Köksal, izlenimlerini uzun yıllar siyaset yaptığı Frankofon Liberal Partisi MR'dan olan Belçika İçişleri Bakanı Didier Reynders'e rapor halinde sunacağını söyledi.

"Tam bir kaos"

Myanmar bölgesinde büyük dramların yaşandığına dikkat çeken Sadık Köksal, "Şu anda bir kaosun içerisinde yaşayan binlerce, hatta yüzbinlerce insan var. Bu sayıyı hiç kimse doğru olarak bilmiyor. Orada bulunan yerli yetkililer, son aylarda 800 bin insanın komşu ülke Bangladeş'e mülteci olarak geçtiğini bildiriyor. Bangladeş, o mültecilere kapılarını açmış, belirli yerler tahsis etmiş ve onları bir şekilde katliamdan kurtarmış. Ancak Bangladeş de fakir bir ülke. Bu mültecilere el uzatıyor ancak bu yardım çok kısıtlı. Bu yüzden uluslararası camiada, Birleşmiş Milletler aracılığıyla, acilen olarak büyük bir yardımın yapılması şart. Bir kere maddi olarak desteklenmesi lazım" dedi.

"Kamplardaki hijyen sorunu"

Kamplardaki hijyen sorunlarına dikkat çeken Köksal, konuyla ilgili, "800 bin rakamı çok önemli bir rakam ancak bu rakamın yüzde 35'i küçük yaşta çocuklardan oluşuyor. Dört veya beş metrekarelik küçük bir çadırda bazen 10 kişilik aileler yaşam mücadelesi veriyorlar. Şartlar çok ağır. Bir defa ciddi bir hijyen sorunu var. İçilebilir su yok. Tuvalet ve duş için gerekli tesisatlar bulunmuyor. Kullanılmış sular arındırılmadığı için etrafa akan sular bazı hastalıklara neden olabiliyor. Bu kamplara acilen gider suları için gerekli tesisatın yapılması gerekiyor. Biz oradayken yapılan analizlere göre, 11 kişinin AİDS virüsü taşıdıkları tespit edildi. Bu hastalığın salyadan bile bulaştığı biliniyor. Hijyen olmazsa, bu tür ölümcül hastalıklar birçok insana bulaşabilir" şeklinde konuştu.

"Ne olursunuz el uzatın"

Köksal, "O kamplardaki insanların bakışlarında, 'Ne olursunuz el uzatın' çağrısını okuyabiliyorsunuz. Biz, insan olarak oraya gittiğimizde, yanımızda götürebildiğimiz yardımları götürdük ve onlara ulaştırdık. Fakat, bu yardımlar elbette yetersiz. Çünkü geçen gün sayısı belirsiz. Allah'tan uluslararası birçok yardım kuruluşu oraya yardıma gitmiş. Orada farklı ülkelerin temsilcileri de bulunuyor. Türkiye'den TİKA ve Kızılay orada. Hatta Avustralya, Kanada ve Kore gibi ülkelerden bile temsilciler var. Ancak bu kuruluşların orada görev yapabilmeleri için Bangladeş hükümetinin onlara yer tahsis etmesi lazım. Bu insanları görünce halimize şükretmemiz lazım, çünkü o insanların ne yiyecekleri ne içecekleri, ne de doğru düzgün başlarını sokacakları bir barınakları var. Orada hava sıcaklıkları her gün 30 derecenin üzerinde ve yağmur yağmaya başladığı zaman, 24 saat boyunca aralıksız bir şekilde yağıyor. Kurulan kampların hemen hemen hepsi çamurlu bölgelerde bulunmakta" ifadelerini kaydetti.

"Dışişleri Bakanına rapor"

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reyders'e durum hakkında bilgi vereceğini bildiren Köksal, "Zaten onlar uluslararası kamuoyu aracılığıyla bilgiler ediniyor, ancak ben kendisine kendi hazırladığım raporu sunacağım ve Belçika'nın o insanlara daha çok yardım yapması gerektiğini anlatacağım. Avrupa Birliği'ni de bu yönde etkilememiz gerekiyor" dedi. - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Didier Reynders Bangladeş Brüksel Belçika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title