Türk Telekom 175 Yaşında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “4G ile bizim zaman kaybetmemize gerek yok. Öyleyse biz şu anda 3G’de biraz daha sabır. Şurada 2 yıl içerisinde Türkiye 5G’ye geçmeli. Biz buna bir defa adım atmalıyız. Aksi taktirde Türkiye adeta 4G ile bir çöplük haline döner” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "4G ile bizim zaman kaybetmemize gerek yok. Öyleyse biz şu anda 3G'de biraz daha sabır. Şurada 2 yıl içerisinde Türkiye 5G'ye geçmeli. Biz buna bir defa adım atmalıyız. Aksi taktirde Türkiye adeta 4G ile bir çöplük haline döner" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Türk Telekom'un Jw Marriott Otel'inde düzenlenen 175. yıl kutlama törenine katıldı. Törene Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuruluşundan bugüne Türk Telekom'a emek veren, katkı sağlayan, Türkiye'nin gurur verici bir kuruma sahip olmasına vesile olan herkese şükranlarını sunduğun ifade etti. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Hariri'ye Türkiye'ye gösterdikleri güven ve bugüne kadar yaptıkları katkı için teşekkürleri ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yönetim kurulundan 81 ilimize yayılan 24 bin mensubunun her birine kadar Türk Telekom çalışanlarına görevlerinde başarılar temenni ediyorum. Bu kurumda 40 yıllık hizmetlerini tamamlayan Türk Telekom çalışanlarını da ayrıca kutluyorum" dedi.
"TÜRK TELEKOM'UN ÖZELLEŞTİRİLME SÜRECİ UZUN VE OLDUKÇA SANCILI GEÇTİ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel düzeyde, her alanda etki ve iddia sahibi bir ülke haline gelen Türkiye'nin bu konumunu en iyi ve en önemli örneklerinden birisinin Türk Telekom olduğunu belirtti.
Bugün ülkede kendi imkanlarıyla oluşmuş ve içinden küresel markalar çıkarmış bir Telekomünikasyon sektöründen bahsedile biliyorsa bunda en önemli payın Türk Telekom'un olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk Telekom ülkemizin en köklü kurumlarından Posta İdaresi'nin bir parçası olarak yürüttüğü faaliyetlerini 2005 yılından buyana da özel sektör çatısı altında sürdürüyor. Türk Telekom'un özelleştirilme süreci uzun ve oldukça sancılı geçti. 2005 yılında tamamlanan bu sürecin ardından kurumda yaşanan gelişmeler ve verdiğimiz kararın ne denli doğru olduğunu da ortaya koydu. Özelleştikten sonra 17 milyar liralık yatırım yapılan kurum faaliyet alanını genişletti ve alt yapısını güçlendirdi. Biz hep ifade ettiğim gibi bu ülkenin ve milletin geleceği için katkı sağlayan üretim ve istihdam gerçekleştiren herkesin sonuna kadar yanındayız, sonuna kadar destekçisiyiz. Bugün gelinen yere, yapılan yatırımlara baktığımız da Türk Telekom'un özelleştirilmesi aşamasında ifade edilen eleştirilerin ne kadar yanlış, ne kadar haksız olduğunu bir kez daha görüyoruz. Açık söylüyorum, Türk Telekom eskisi gibi verimsiz bir kamu kuruluşu olarak devam ediyor olsaydı 10 yılda böyle bir yatırıma imkan olur muydu? Doğrusu çok şüpheliyim" diye konuştu.
"BUNU DÜNYANIN İLERİ GELEN KOMÜNİSTLERİ BİLE ANLADI AMA BİZİMKİLER HALA ANLAYAMADILAR"
Bir bütün olarak devletin yatırım öncelikleriyle, bir kurumun yatırım önceliklerinin çok farklı olması gayet tabi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özelleşen Türk Telekom'un tamamen kendi önceliklerine odaklandığı için 10 yılda böylesi bir başarıyı ortaya koyabildiğini kaydetti. "Biz her alanda aynı performansı yakalamanın çabası içindeyiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Fakat şunu çok açık ve net söylemeliyim, bugün siyasetin diliyle, siyasi hedefler gütmek suretiyle özelleştirme mantığına karşı olan siyasi mantıklar var ve bu siyasi mantıkların elinde ülkemiz hiçbir zaman büyüyemez, tam aksine küçülmeye devam eder. Bunu dünyanın ileri gelen komünistleri bile anladı ama bizimkiler hala anlayamadılar. Burada ciddi bir sıkıntı var. Devletin stratejik alanlar dışında üretim ve hizmet sektörlerinden çekilerek temel alt yapı yatırımlarına ve sosyal içerikli konulara yönelmesi gerektiğini savunuyoruz. Türk Telekom bunun en önemli ve en başarılı örneklerinden birisidir. Bu başarının diğer kurumlarımıza da örnek olmasını temenni ediyorum. Ülkemizin bugün telekomünikasyon alanında bulunduğu yer bilhassa genç kuşaklar için son derece tabi olması gereken bir düzey gibi algılanıyor olabilir ama orta ve üstü kuşaklar Türkiye'nin bu alanda neler yaşadığını, nerelerden geçerek buraya geldiğini gayet iyi biliyor. 1960'lı, 1970'li yılları bir kenara bırakıyorum 1980'li yıllarda dahi ülkemizde evinde telefon sahibi olmak çok büyük bir imtiyazdı. Çok büyük bir ayrıcalıktı. Santraller aracılığı ile yapılan telefon görüşmeleri için talebinizi yazdırıp saatlerce beklemeniz gerekiyordu. Eski Türkiye'ydi bu… Doğrudan aramalara geçildiğinde ise hat bulmak karşınızdaki kişi ile sağlıklı bir görüşme yapabilmek gerçekten oldukça zordu. Tabi burada bir hakkı teslim edin geçtiğimiz günlerde 22. Ölüm yıldönümünde rahmetle andığımız Turgut Özal'ın bu alana verdiği özel önemi bilhassa ifade etmemiz gerekiyor."
"3G'DEN 5G'YE ATLAYALIM"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefonla iletişimin bir imtiyaz, bir istisna olmaktan çıkıp köylere kadar uzanan yaygın bir alışkanlık haline dönüşmesinin Turgut Özal dönemiyle birlikte olduğuna dikkat çekti.
Turgut Özal'ın açtığı yolda devam edilerek bugünlere gelindiğini çok iyi bildiğini ve bunun da çok iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hakkı teslim etmemiz gerekir. Daha önce telefon sırasına yazılıp 10 yıl, 20 yıl bekleyenler vardı. Özal'ın bu konuyu ülkenin öncelikli meselelerinden biri olarak görüp ciddi bir yatırım süreci başlatmasıyla bu sancılı dönemi geride bıraktık. Şimdi gelirken arkadaşlardan doğrusu ayakta brifing aldık. Mesela şimdi 4G meselesi konuşuluyor. Bende diyorum ki, dünya şuanda 5G'yi konuşuyor. Biz 3G'deyiz. Dolayısıyla 4G ile bizim zaman kaybetmemize gerek yok. Öyleyse biz şuanda 3G'de biraz daha sabır, şurada iki yıl içerisinde Türkiye 5G'ye geçmeli. Biz buna bir defa adım atmalıyız. Aksi taktirde Türkiye adeta 4G ile bir çöplük haline döner. Biz bunu aşmamız lazım. 3G'de biz iyi noktadayız, sabırlı olalım ve biz 5G'ye çalışalım. 3G'den 5G'ye atlayalım. Yapmamız gereken bu. Bunu yaparmıyız, kesinlikle yaparız. Bu safhalara biz iyi geldik. 1980'li yılların ikinci yarısından itibaren ülkemizin hemen her yerinde telefon talepleri kısa sürede karşılanmaya başlandı. Bununla birlikte telefon görüşmelerinin kalitesi arttı. Türkiye burası çok önemli, 'telgrafın tellerine kuşlar mı konar mı?' türküsünün verdiği mesajlardan çalmayan telefonlar üzerine şarkıların yazıldığı günlere geldi. Sonra hayatımızı araç telefonları, mobil telefonlar girdi. Ardından da cep telefonlarıyla tanıştık. Buna rağmen klasik telefonların hayatımızdaki önemi asla azalmadı. Alt yapısı güçlendirilen, hizmet kalitesi ve çeşitleri artıların klasik telefon sistemi ev ve iş hayatımızın vazgeçilmezleri arasındaki yerini koruyor. Türk Telekom iletişim alanındaki farklı hizmetleri bünyesinde toplayan yapısıyla bunları bir birilerini destekleyecek şekilde halkımızın hizmetine sunarak bu alandaki önemli konumunu hala sürdürüyor" şeklinde konuştu.
"REKABETİ ARTTIRIN, REKABETTE FAYDA VARDIR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2023 hedefleri konusunda da Türk Telekom'un kendi alanında yapacağı yatırımların ve sunacağı hizmetlerle büyük destek sağlayacağına inandığını ifade etti.
"Biz artık teknolojiyi artık ithal eden veya sadece kullana değil aynı zamanda tasarlayan, geliştiren ve ihraç eden bir ülke olmak istiyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Grup şirketleri aracılığıyla bu kapsamda önemli başarılar ortaya konduğunu biliyorum. Son 10 yılda internet bağlantı hızını 16 kat, internet kullanımını 30 kat arttıran Türk Telekom'un atılımlarını takdirle takip ediyorum. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde Türk Telekom'un teknoloji geliştirme konusunda çok daha atak, çok daha kararlı bir yaklaşım benimseyeceğine inanıyorum. 2023 yılında 160 milyar dolara ulaşacağı ön görülen bilişim sektörü içinde Türk Telekom'un önce ve farklı yerini koruyacağını düşünüyorum. Uzun süredir Türkiye'nin en değerli şirketi unvanını elinde bulunduran Türk Telekom'dan buna uygun şekilde performansını katlayarak artırmasını bekliyorum ama biraz bu ara rekabet halinde olduğu şirketten geri düşme gibi bir durumu var. Rekabeti arttırın, rekabette fayda vardır. Bugün artık iletişim sektöründe Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasında yerini almış olan Türkiye'nin 2023 yılında her konuda olduğu gibi bu alanda da liderliği zorlayacağına inanıyorum. Türk Telekom sadece kendi sektöründe değil sosyal sorumluluk projeleri okullar bu konuda ve spor alanındaki başarılarıyla da marka değerini ortaya koyan bir kuruluşumuzdur. Benim doğum yılım ve o yıl daha sonra bunu okuyorum, öğreniyorum PTT adıyla kurulan1998'de bugünkü adını alan bu kulübümüz geçmişte futbol, voleybol ve basketbol de çok önemli başarılara imza attı. İllerimizde de oradaki Türk Telekom müdürlüklerinin desteği ile her branşta pek çok evladımızın spor hayatını atıldığını, önemli başarılar elde ettiklerini biliyoruz. Bilhassa basketbolda 4 defa Türk Kupası finali oynayan, 2007-2008 sezonunda da kupayı Ankara'ya getiren Türk Telekom Spor Kulubü'nün başarılarını takdirle takip ediyoruz. Playoff konusunda kendilerinden güzel haberler bekliyoruz. Bu vesileyle kendilerini bir kez daha tebrik ediyor, başarılarının artarak devamını diliyorum."
CEVDET PAŞA'NIN TELEFONU HEDİYE EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Hariri tarafından Cevdet Paşa'nın 1914 yılında Çanakkale'de kullandığı telefon hediye edildi. - ANKARA