Türkiye - AB Geri Kabul Anlaşması Tasarısı
AK Parti'li Bakır: "Göçmenler için biz artık sadece transit ülke değiliz, hedef ülkeyiz.
AB Uyum Komisyonu Üyesi ve AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, göçmenler için Türkiye'nin artık sadece transit değil, hedef ülke olduğunu belirterek, "Ekonomimiz düzeldikçe göçmenler artık buraya tamamiyle yerleşiyorlar" dedi.
Komisyonda, Türkiye Cumhuriyeti ile AB arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı görüşüldü.
Bakır, bu anlaşmanın iyi tarafının Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) desteklerinin olacağının söylendiğini belirterek, bu desteklerin miktarının açık biçimde belirtilmediğine dikkati çekti. Bakır, "Bize her sene maddi olarak ne kadar yardımda bulunacaklar? Anlaşmada belirtilmemiş. Bu önemli eksikliktir. Bu konuda muğlak ifadeler vardır. Bunun 'şu kadar maddi yardım yapılacaktır' diye açıkça belirtilmesi gerekirdi. Çünkü Avrupalılar maalesef şimdiye kadar pek çok taahhütlerini bize yerine getirmelidir" dedi.
Göçmenler bakımından Türkiye'nin artık sadece transit ülke olmadığını, hedef ülke durumunda bulunduğunu ifade eden Bakır, "Ekonomimiz düzeldikçe göçmenler artık buraya tamamiyle yerleşiyorlar. Hedef ülke olduğumuzu da gözönünde bulundurmamız lazım" diye konuştu.
Entegre sınır yönetimi ve gümrük otomasyonunun yapılması gerektiğine dikkati çeken Bakır, anlaşma metnine ilişkin şunları söyledi:
"(Vize kolaylığı sağlanacak) deniliyor. Anlaşma metninde 'vize politikası alanında işbirliği' şeklinde geçiyor. Bu muğlaktır, net bir ifade bulunmamaktadır. 'Daha evvel Karadağ, Bosna, Arnavutluk, Makedonya imzaladı ve onlara en fazla 5 sene içerisinde vize muafiyeti sağlandı' denildi. Fakat Türkiye ile bu ülkeler aynı değil. Hem coğrafi hem nüfusumuz hem de Avrupa'da yaşayan vatandaş sayımız açısından aynı değildir. Dolayısıyla aynı şekilde, aynı süre zarfında bize vize muafiyeti sağlanmayabilir. Bunu da dikkate almamız önem arz etmektedir. Üçüncü ülkelerle, Afganistan, İran ile geri kabul anlaşması imzalamadan bizim böyle bir anlaşma imzalamamız ne kadar doğrudur?"
Daha sonra toplantıya katılan İçişleri Bakanlığı'ndan yetkililer milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Hamdi Nayır da bu anlaşma imzalandıktan sonra geri dönülmez olmadığını, Türkiye'nin taahhütlerin yerine getirilmemesi halinde tek taraflı fesih hakkı bulunduğunu söyledi.
Yapılacak olanın ikili geri kabul anlaşmalarıyla insani şartları sağladıktan sonra gelenlerin ülkesine gönderilmesi olduğunu ifade eden Nayır, göçmenler açısından Türkiye'nin artık hedef ülke olduğunu vurguladı.
Nayır, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı'na (Frontex) göre, 2010'da Türkiye üzerinden 2010'da 55 bin, 2011'de 57 bin ve 2012'de de 37 bin civarında kişinin Avrupa'ya geçtiğinin iddia edildiğini belirtti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut İltica Daire Başkanı Hayati Şahin de Yunanistan'ın 2002'den 2013 yılı sonuna kadar Türkiye üzerinden 111 bin 264 yasadışı göçmen geldiğini iddia ettiğini belirterek, yapılan incelemelerin ardından bu rakamın 13 bin 684 olduğunun bildirildiği, Yunanistan'ın bunlardan ancak 3 bin 890 kişiyi gönderdiğini söyledi.
Şahin, 2013 yılında 29 bin 118 kişinin sığınma başvurusunda bulunduğunu bildirerek, Türkiye'de toplam 69 bin 904 kişinin sığınmacı olarak bulunduğunu kaydetti.
Tümü üzerindeki görüşmenin ardından tasarı AB Uyum Komisyonu tarafından benimsendi.
Bu arada görüşme öncesi yapılan seçim sonucunda AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu Komisyon Başkanvekili oldu. - TBMM