Haberler

TÜSİAD'dan İlginç Mesaj

Abone Ol

TÜSİAD, Milletvekillerini Liderlerin Seçtiğine Vurgu Yapmak İçin Görüş Dergisinde İlginç Bir Kapak Hazırladı

TüSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ümit Boyner, ’Görüş’ dergisinin Four Seasons Oteli’ndeki tanıtım kokteylinde ülkemizde bugünkü siyasi partilerin lider odaklı olduğunu belirterek, “Liderin klanı ve politbürosu var” dedi.

TüSİAD gibi daha aydınlık bir Türkiye beklentisinin yaşama geçirilmesine katkı sağlamaya çalışacağını belirten ümit Boyner, şunları söyledi:

Demokrasimiz geri kaldı

“Bazı ilerlemeler kaydedebildik ama siyasetin bütününü çağdaş demokratik bir yapıya kavuşturacak değişimi sağlayamadık. Bunun en bariz örneğini de Anayasa tartışmaları oluşturuyor. 80 Anayasası’nın bu ülkeye dar geldiğini kabul etmeyen yok. Özellikle AB’ye uyum sürecinin etkisiyle birçok maddesini de değiştirdik. Ancak bu Anayasa’nın anti-demokratik ruhu olduğu gibi duruyor. İşte Görüş dergisi, bu sayısında, demokratikleşme önerilerinde sürekli yer almasına rağmen bir türlü Türkiye’nin, siyasetçinin ve aslında liderlerin gündemine giremeyen ’Siyasi Partiler ve Seçim Yasalarında Reform’ konusunu detaylarıyla işliyor. ”

ülkemizde siyasi partilerin lider odaklı olduğunu belirten TüSİAD Başkanı ümit Boyner, sözlerine çarpıcı örnekler vererek devam etti:

Lider klanına örnekler

“Bugünkü siyasi partiler düzenlememiz lider odaklıdır. Lider ne derse onu yaparsınız, lider kimi seçerse onu komisyonlara koyarsınız, lider kimi seçerse onu aday gösterirsiniz, lider sizi beğenmezse partiden uzaklaştırırsınız, liderin klanı vardır, liderin polit-bürosu vardır. Böyle bir yapıyı savunursunuz, ’Bu seçmen kendi haline bırakılınca kimi seçeceği belli olmaz’dersiniz ve polit-büroda uygun adayları tespit edersiniz. Parti içi demokrasi gerçekleşmez, doğal olarak parlamento içi demokrasi tesadüfe kalır. Böyle bir yapıdan bir de hükümet çıkarırsınız ve lider ile arkadaşları yürütme ve yasama erklerini birbirinin içine geçmiş bir şekilde bizim adımıza kullanır...

Bu yapı geçmişten bu yana hep böyle geldi. Seçmenin tanımadığı ancak liderin çok yakından tanıdığı milletvekillerimiz oldu. Bunun iyi yanı, seçmen milletvekilini tanımadığı için peşinden koşamadı, hesap soramadı, vekillerimiz de rahat rahat çalışma fırsatı bulabildi. Böyle bir yapı doğal olarak parlamento içi uzlaşmayı sınırlayan en önemli unsurlardan biri oldu. Bir istatistik verirsek, son 10 yılda, kanunlaşan düzenleme taslaklarının yüzde 95’i bakanlar kurulu tasarısı olarak gerçekleşmiş. Yani yasama sürecinin sahibi milletvekillerinin teklifi ile kanunlaşan kanun taslakların oranı sadece yüzde 5.

Boyner seçim barajına da değindi ve bu uygulamanın bir askeri müdahale ürünü olmadığına dikkat çekti. Boyner “Bu baraj ne yazık ki sivil iktidar döneminde yükseltiliyor. İstikrar sözünden bahsederek. Yüzde 3’lük, 5’lik 8’lik tercihlerin kayda değer olmadığı kanaatindeler. Parlamentoda çatlak ses çıkaracaklarını düşünüyorlar” dedi.

2 ayda bir yayınlanacak Görüş dergisinin dün akşamki tanıtım kokteyline TüSİAD’ın tüm ağır toplarının katılması da dikkat çekiciydi. Güler Sabancı, Mustafa Koç, Suzan Sabancı Dinçer, Ömer Dinçkök, Tuncay Özilhan, Bülent Eczacıbaşı, Erkut Yucağoğlu, Haluk Dinçer, Tayfun Bayazıt, Hamdi Akın, Ali Kibar, Burhan Karaçam başta olmak üzere üyeler toplantıya büyük ilgi gösterdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title