Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, AB Komiseri Varhelyi ile görüştü
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Geçit Forumu öncesi AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacmi ve ulaşım imkanlarının artırılması konuşuldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ticaret hacmini ve ulaşım imkanlarını artıracak çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunduk." ifadesini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Brüksel temasları çerçevesinde AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ile Komisyon merkez binasında görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmeye ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulunan Uraloğlu, Küresel Geçit Forumu öncesi son ikili görüşmelerini AB Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ile yaptıklarını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, görüşmeye ilişkin, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacmini ve ulaşım imkanlarını artıracak çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunduk." ifadesini kullandı.
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, AB yetkilileriyle gerçekleştirilen toplantıda Uraloğlu, Türkiye'nin ulaştırma alanında AB müktesebatıyla uyumlu, en yüksek standart ve kuralları uygulama çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Bakan Uraloğlu, "Bildiğiniz üzere ulaştırma sektöründe katılım müzakereleri 2006 yılından bu yana sektör dışı bir sebeple durağan hale girdi. Bizlerin bu alanda çalışamaması ticaretin ve taşımacılığın durması anlamına gelmemektedir." diye konuştu.
"Türkiye-Bulgaristan sınırında oluşan kara yolu taşımacılık kuyruklarından rahatsız oluyoruz" yorumunu yapan Uraloğlu, Bulgaristan ile yaşanan sorunları aşmak için gerekli adımları attıklarını ifade etti.
Birlikte hareket edilmesi halinde çok daha hızlı yol alınabileceğini vurgulayan Uraloğlu, "Ulaştırma Politikası Faslı'nın müzakerelere açılması yönündeki çabalarınız bizim için çok değerli olacaktır" mesajını verdi.
Bakan Uraloğlu, "Bölgemizde yaşanan son gelişmeler ve AB ile Türkiye ilişkileri göz önüne alındığında, önümüzdeki süreçte diyalog mekanizmasını yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
"AB ile ulaştırma alanındaki işbirliğimizin devamlılığı ve geliştirilmesi açısından Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu büyük önem arz etmektedir" diyen Uraloğlu, Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısı öncesinde teknik düzeyde hazırlık toplantıları düzenlenmesinin yararlı olacağına dikkati çekti.
Uraloğlu, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Destek Programları (IPA III) döneminde Türkiye'ye ayrılan fonların büyük kesintiye uğradığını anımsatarak, "Söz konusu fonların IPA II döneminde ülkemize ayrılan fon miktarından az olmamak üzere artırılması büyük önem arz etmektedir." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve AB Komisyonu Sürdürülebilir ve Akıllı Ulaşım Stratejisi ile uyumlu bir şekilde IPA-II döneminde ulaştırma alanına sağlanan fonlar ile Türkiye'de Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planları'nın hazırlanmasına öncülük ettiğinin altını çizen Uraloğlu, bu çerçevede Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere 6 büyükşehirde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planları programlandığını anlattı.
Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Fonu'nun (EFSD+) halen operasyonel bir çerçeveye oturmadığını, bu fonun portföyünde çevre için 400 milyon avro, özel sektör için de 1,6 milyar avro kaynak bulunduğunu kaydeden Uraloğlu, burada kamu yatırımları için bir kaynak sağlanmasının faydalı olacağını belirtti.
Bakan Uraloğlu, "Türkiye'de sürdürülebilir kentsel hareketlilik planları için IPA III'te 50 milyon avroluk istisnai bir programın hayata geçirilmesini öneriyoruz." dedi.
"Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi'nin Yapım Projesi, Ulaştırma Operasyonel Programı'nın bütçesel büyüklüğü ve stratejik konumu açısından en önemli projesidir. Mali açıdan ise projeye tahsis edilen 275 milyon avro AB fonu tamamen kullanılmıştır" diyen Uraloğlu, bu projede yüzde 68 ilerleme sağlandığını ifade etti.
Uraloğlu, bundan sonraki dönemde, proje kapsamında yapılacak bütün harcamaların ulusal bütçeden karşılanacağına işaret ederek,"Türkiye olarak küresel ölçekte koridor perspektifi ile ulaştırma altyapısı alanında kapsamlı çalışmalar yapmaktayız." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin koridor perspektifinde hedef ve stratejilerine ulaşma yolunda çalışmalarını sürdürdüğüne dikkati çeken Uraloğlu, "Süreci hızlandırmak ve güçlendirmek adına AB ile mali işbirliğini de önemsiyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Uraloğlu, çalışmaları samimiyetle sürdüreceklerini ve yapılan görüşmelerden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Brüksel temasları kapsamında AB Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Adina Valean ile de görüşen Bakan Uraloğlu, Küresel Geçit Forumu Ulaşım Koridorları Paneli'nde konuşma yapacak.