Haberler

Uzman Vekillerden 'Telekulak' Tüyoları

Abone Ol

Önder Sav'ın Dinlendiği İddiası Üzerine Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun İlk Toplantısına, Muhalefet Sözcülerinin 'Telekulak Hepimizi Dinliyor' Kaygısı ve 'Telekulak Tüyoları' Damgasını Vurdu.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın dinlendiği iddiası üzerine kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun ilk toplantısına, muhalefet sözcülerinin ’Telekulak hepimizi dinliyor’ kaygısı ve ’telekulak tüyoları’ damgasını vurdu.

AKP’li Hakkı Köylü başkanlığında toplanan komisyon, öncelikle Önder Sav’ı davet etmeyi kararlaştırdı. Daha sonra dinleme yetkisi bulunan MİT, Emniyet, Jandarma ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan yetkilileri çağırarak, "Dinlemenin uygulama boyutunu ve telekulak olaylarını" soracak komisyon üyelerinin telekulak görüşleri ise şöyle:

Dinleyenler evlatlarım ama telefonda dikkat ederim

Hasan Özdemir (MHP Gaziantep Milletvekili): "Birçok ilde emniyet müdürlüğü görevinde bulundum. Ben dahil toplumun her kesiminde "dinleniyorum" paranoyası var. Dinlemenin başındaki insanların çoğu benim arkadaşlarım, evlatlarım. Emniyet müdürlüğü yapmış biri olmama rağmen telefonla konuşurken dikkat ediyorum. Bugün insanlar, arkadaşlarıyla, eşleriyle, sevgilileriyle rahat bir özel sohbet yapamıyorlar. Teknik olarak şu anda oturduğumuz odayı 1 kilometre öteden dinleyebilirler. Alan dinlenmesi sağlayan bu imkán mevcut ve şu anda Türkiye’de kullanılıyor. Sadece devlet olarak düşünmeyelim, sivil alanda da var. Bunları sıkı şartlara bağlamak lazım. Şu telefon masada durduğu yerde bir bela. Suçu önlemeyle ilgili dinleme tamam, ama vatandaşı robot haline getirip, bütün özellerini medyaya dökmenin de devlete yararı yok. Hükümet tedbir almazsa bu silah kendilerine dönebilir."

Yatak odam dinlenirse bunu hoş karşılamam

Osman Durmuş (MHP Kırıkkale Milletvekili): "Dinlenmekten rahatsız olmam. Çünkü devlete ve millete karşı yanlış bir şeyim yok. Ama yatak odam karşıma çıkartılırsa bunu hoş karşılamam. Türkiye’de geçmişte de dinlemeler yapıldı, ancak bugün sistematik hale getirildi."

10 dakikada radyoyu dinleme cihazı yaparım

Tacidar Seyhan (CHP Adana Milletvekili): "Dinlemede en önemlisi teknik yazılım. Yazılım yüklü bir telefonda, aradığımda sizin telefonunuz çalmıyor, ama açılıyor. Ben dinliyorum. Bu program felçlileri, bakıcıları izlemek için tasarlanmıştı. Teknolojinin gelişmesiyle ortam dinlemeleri çok kolay hale geldi. Bozuk bir televizyonu veya radyoyu dinleme cihazına çevirmem 10 dakikayı almaz. Ama ben kanunsuzluk yapmak için yetiştirilmedim."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title