Haberler

Yerel Medya Özendirme Yarışması Ödül Töreni

Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Arınç : "Bugün BYEGM, alnının akıyla, açıklığıyla, başının dikliğiyle görevini yerine getirmektedir" "Basın yayın, özgürlükçü bir anlayışla bugün kendisine düşen görevi yerine getiriyor" Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Karakaya: "7 Haziran 1920’de bizzat Mustafa Kemal’in direktifleriyle.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün (BYEGM)  alnının akıyla, başının dikliğiyle görevini yerine getirdiğini söyledi.

BYEGM'nin 94. kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen Yerel Medya Özendirme Yarışması'nda, ödüller sahiplerini buldu.

Arınç, 29'uncusu düzenlenen yarışmada dereceye girenlere ödüllerini vermek üzere TBMM'de düzenlenen törene katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından BYEGM'nü tanıtan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

Törenin açılışında konuşan Arınç, Meclis Başkanı olduğu dönemde tören salonunun yılda sadece iki gün açık olduğunu anımsattı. Arınç, "Madem ki TBMM milletimizi, millet iradesini temsil eden mekandır, bu salon milletimize tahsis edilmeli" diye düşünerek, salonu, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, yüksek yargı ve toplantı yapmak isteyen nitelikli kuruluşlara tahsis ettiklerini anlattı.

Arınç, 5 yıl boyunca bulundukları salonda çok değerli toplantılar yapıldığını dile getirerek, "Sayın Başkan da aynı yoldan gidiyor ki bugünkü toplantımız için burayı tahsis etti. Bu mekanların hepsini işlevsel hale getirmemiz lazım. Buraları kapalı tutulacak, insani çalışma olmayacak diye düşünmemeliyiz. Umarım başka kurum, kuruluşların buna benzer, tören, toplantı salonları her türlü etkinliğe açık olabilsin" diye konuştu.

-"Köklü iki kurum"

Atatürk'ün milli mücadele sırasında işaret ettiği iki önemli kuruluş bulunduğunu vurgulayan Arınç, bunların Anadolu Ajansı ve o zamanki adıyla Matbuat Umum Müdürlüğü olan BYEGM kuruluşu olduğunu belirtti.

Arınç, köklü iki kurumun, bu yıl 94. yılları olduğuna işaret ederek, Anadolu Ajansı'nın kuruluşunu farklı etkinliklerle kutladıklarını, bugünü de ödül töreniyle kutladıklarını anlattı. Arınç, basınla kucaklaşmak, kaynaşmak, çalışmalarına ayna tutmak, ödüllendirmek, bu vesileyle BYEGM'nin geldiği noktayı görmek istediklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, 19 yaşında siyasete ilgi duyduğunu, daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne geldiğinde de kendisini siyasetin içinde bulduğunu kaydetti.

Yakın tarihe merak saldığını, pek çok dergi, kitap, biyografi okuduğunu anlatan Arınç, bunlardan Matbuat Umum Müdürü Vedat Nedim Tör'ün, 1943'te gazetelere yayınladığı genelgenin dikkatini çektiğini ifade itti. Arınç, Tör'ün, yaptığı tek şeyin, Ramazan ayında gazetelere, "Bazı gazetelerde, dinden bahisle bazı yayınlar yayınlanmaktadır. Biz bu ülkede dini bir zihniyet fideliği oluşmasını istemiyoruz. Bu genelgenin size tebliğinden itibaren bu tür yayınlarınızı derhal kesmeniz, dinden ima yoluyla bile bahsetmeniz yasaktır" şeklinde gönderdiği genelge olduğunu belirtti.

Arınç, son dönemlere dair hatırladıklarına göre, BYEGM'nin içine kapalı bir kurum, adeta istihbarat örgütü gibi olduğunu ifade etti. Arınç, " Türkiye, dünyayla ilgisi yok. Ne yapar, ne çizer, ne yayınlar, orası belli değil. Sadece yurt dışında yazılan bir kaç haberi tercüme eder, devlet erkanın önüne getirir, bunun dışında iç basına yönelik fazla bir faaliyeti yoktur. Canı isterse sarı basın kartı dağıtır veya bir başka şey yapar" dedi.

-"Alnının akıyla görevini yerine getiriyor"

BYEGM ile 5 yıldır ilgili olduğuna işaret eden Arınç, önceki genel müdür Salih Melek ve şimdiki Genel Müdür Murat Karakaya ile kurumu layık olduğu yere getirmeyi amaçladıklarını anlattı. Arınç, şunları kaydetti:

"2020, 2023, 2053, 2071 gibi hedeflerimiz yoktu ancak 4-5 yıl içinde BYEGM'nü adına layık, kendisinden beklediğimiz fonksiyonları ifa edecek bir noktaya getirmeliydik. Bugün bu kurum, alnının akıyla, açıklığıyla, başının dikliğiyle görevini bihakkın yerine getirmektedir. Sadece yerel medya değil, ulusal medyamız açısından da gazetecilere sağlanan kolaylıklar bakımından da yerel medya eğitim seminerleriyle dünyaya açılarak, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika medya forumlarıyla, dünyanın pek çok ülkesindeki basın müşavirlikleri, basın ateşelikleriyle ve en önemlisi insan unsuru. Bu kurumda uzman olarak yetişmiş insan bulmak çok zordu, hatta geldiğimizde hemen hemen yoktu. 4 yılda önce uzman yardımcısı, sonra enformasyon uzmanı olarak karşımıza çıkan genç kadro, sadece yeni medya, dijital medya değil, yazılı basından televizyonlara kadar bütün basını didik izlemekte,bunlarla ilgili d sistemi içerisine bilgi sokmakta. Yerel medyaya teknik eğitim desteği vermesinin yanında onları ödüllendirecek, onlara imkan hazırlayacak çalışmaların içerisindedir. Halk ile medyayla barışık, gerçekten enformasyon görevini yapmaya gayret eden, bunu başarıyla bugün ifa eden basın yayın enformasyon sistemimiz var. "

-Yerel medya dijital ortamda

Arınç, 350'ye yakın yerel medyanın, artık dijital ortama aktarıldığını, herkesin kendi bilgisayar ve telefonuna yükleyerek, yerel medyayı takip edebileceğini bildirdi.

Gazetecilerin hizmet pasaportu talebi, basın kartı konusunda belki 50 yıllık beklentilerin karşılandığını dile getiren Arınç, özgürlükçü bir anlayışla basın yayının, bugün kendisine düşen görevi yerine getirdiğini vurguladı.

Arınç, Türkiye'nin pek çok ilinde toplantılar yaptıklarını anımsatarak, en son geçen kasım ayında Batman'da 200'e yakın gazetecinin katıldığı yerel medya eğitim semineri gerçekleştirdiklerini yaptıklarını anımsattı. Arınç,  "Belki Haziran, Temmuz içinde yaz dönemi, Kasım, Aralık'ta kış dönemini farklı illerde gerçekleştireceğiz. Basın İlan Kurumu ile işbirliğimiz var. TRT, Anadolu Ajansı ve medya sektörüyle yakın ilişkimiz var.  Arkadaşlarımızın bizden taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. RTÜK ile ilgili bugünlerde bir kaç maddelik kanun değişikliği çıkacak. TRT, 50. yılını kutluyor, 15'e yakın kanalıyla bütün dünyaya yayın yapmak gibi güzel faaliyetin içinde" diye konuştu.

-"Anadolu Ajansı 8 dilde yayın yapıyor"

Katar'da geçtiğimiz günlerde El Cezire formunda konuk olduğunu anlatan Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Davetli olarak konferansı ben verdim. Arap ülkelerindeki değişim, nereye gidiyor konulu konferanstı. 26 ülkeden katılımcı vardı. El Cezire'de de mülakatımız oldu. Orada Anadolu Ajansı ve TRT'yi anlattım. Onlar, Balkanlar, başka kıtalardan da yayın yapak istiyorlar. Anadolu Ajansı 8 dilde haber servisi yapıyor. Bunların içinde Arnavutça sondur, bir öncesi de Fransızca'dır. Sırpların, Hırvatların, Boşnakların kullandığı ortak dilde, biz 2 iki yıldan bu yana günde 8 bine yakın haber geçiyoruz."

-"Medya belirleyici bir rol üstleniyor"

Açılışta konuşan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, kuruluş yıl dönümü törenlerinin, kendileri için sadece kutlama değil, aynı zamanda bir durum tespiti, yapılanların muhasebesi ve geleceğin yeniden kurgulanması fırsatı olduğunu söyledi.

Karakaya, 7 Haziran 1920'de bizzat Mustafa Kemal'in direktifleriyle kurulan Genel Müdürlüğün, o günden bu yana görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığını bildirdi. Karakaya, "Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet'in kuruluşu, 2. Dünya Savaşı, çok partili demokrasiye geçiş, soğuk savaş yılları, Kıbrıs Harekatı gibi tarihsel dönüm noktalarında önemli görevler üstlenmiştir" diye konuştu.

Bugün gelinen noktada dünya ve Türkiye'nin, büyük bir değişim geçirdiğini belirten Karakaya, bu değişimde medyanın, belirleyici ve dönüştürücü bir rol oynadığını anlattı.

Karakaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün ana çalışma ekseninin medya olması, kurumumuzun önemini ve sorumluluk alanını bugün daha da artırmıştır. Personel, teknik donanım, faaliyet ve projeler anlamında yeni medya düzenine uyum sağlamak, ciddi bir dönüşümü zorunlu kılmaktadır. Kurum olarak bu zorunluluğun farkındayız ve kendimizi dönüştürmenin gayreti içindeyiz.

Kurumsal kimliğimiz, çalışanlarımızın katkıları alınarak ve profesyonel ekiplerle çalışılarak yenilendi. Bu değişikliklerin, farkındalık yaratmak bakımından başarılı sonuçlar getirdiğini şimdiden görmekteyiz. Medyadaki değişime paralel olarak, günümüzün en önemli olgularından biri haline gelen yeni medya konusunda da bir dizi çalışma başlatmış bulunuyoruz. Genel Müdürlüğümüz, internet haberciliği, blog yazımı, mobil iletişim, sosyal medya ve ilgili diğer mecraları araştırmakta, bu konuda dünyadaki gelişmeleri yakından izlemektedir. Türkiye ve dünya gündemine ilişkin haberleri, yerel medyada öne çıkanları, Genel Müdürlüğün etkinlikleri ve projeleri ile medyaya ilişkin gelişmeleri düzenli içerik geliştirerek takipçilerimizle paylaşmaktayız."

-"Yerel medya, gelişmiş demokrasinin olmazsa olmazı"

Karakaya, medyadaki gelişmelerin, yerel medyayı eskisinden daha da önemli hale getirdiğini dile getirerek, yerel medyanın, gelişmiş bir demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu söyledi.

Yarışma sonuçlarının, yerel medya adına umutlu olmaları gerektiğini ortaya koyduğunu vurgulayan Karakaya, "Eserlerden anlamaktayız ki, yerel medya toplumun gerçek gündemini işlemektedir. Yerel medyanın daha da gelişmesi, toplumu yansıtan ayna işlevini tam anlamıyla yerine getirmesi, hepimizin ortak beklentisidir. Bu nedenle kurum olarak yarışmalarla, yayınlarla, çeşitli organizasyonlarla yerel medyaya katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

-Ankara fotoğrafları

Arınç, ödül töreninden önce BYEGM'nin görsel arşivindeki fotoğraflarla düzenlenen "Ankara: 1930-1960" Fotoğraf Sergisi'nin açılışını yaptı. Arınç, 44 fotoğrafın yer aldığı sergiyi gezerek, fotoğraflar hakkında bilgi aldı. Ayrıca, "Ankara Fotoğrafları 1930-1960 Kitabı" da tanıtıldı.

Bülent Arınç, yerel medyaya erişimi arttırmak amacıyla başlatılan, yerel medyanın gazetelerini yayınlayabilecekleri, arşivleyebilecekleri ve diğer yerel gazeteleri takip edebilecekleri Anadolu'nun Sesi mobil uygulamasının da açılışını yaptı. Arınç, sistemdeki yerel gazetelere göz attı.

-Ödül kazananlar

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye girenlerin ödülleri verildi. Ödül verilen dallar ve kazanalar şöyle:

Yarışmada gazete haberi dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "Kristal Çıkar Türk Bakar"

(Mutlu Hazer, Gazete Milas)

İkinciliği kazanan eser; "Ölüsü de Hastası da Tabutta Taşınıyor!" (Vedat Yunus İkizoğlu, Kastamonu Sözcü Gazetesi)

Üçüncülüğü kazanan eser; "Gözyaşı Değil Çözüm"

(Arif Arslan, Çağdaş Gazetesi, Batman)

-Mizanpaj dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "Karadeniz'de Son Nokta Gazetesi"

(İlayda Kara,Trabzon)

İkinciliği kazanan eser; "2 Eylül Gazetesi" (Türker Atak,  Eskişehir)

Üçüncülüğü kazanan eser; "Pusula Gazetesi"

(Ahmet Aygün, Erzurum)

-Araştırma dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "Şehirde Molozlar Kalktı ama Gönüllerdeki Enkaz Duruyor" (Tarık Bulut, Sakarya Yenihaber Gazetesi)

İkinciliği kazanan eser; "Kanlı Maç" (Kayseri Anadolu haber'>Haber Gazetesi" (Selma Kara, Kanlı Maç)

Üçüncülüğü kazanan eser; " Amerika'daki Türkler Çılgınca Dernekleşiyor" (Cemil Özyurt, Posta 212, ABD )

-Röportaj Dalında Dereceye Giren Eserler:

Birinciliği kazanan eser; "Madende Kadın Olmak," (Hülya Kıral, Halkın Sesi Gazetesi, Zonguldak)

İkinciliği kazanan eser; "Mikro Kredi Makro Umutlar" (Ayşe Nur Bayram, Pusula Gazetesi, Erzurum)

Üçüncülüğü kazanan eser; "Civatayı Sesinden Tanırım" (Seyhan Demir, Haber Gazetesi Samsun)

-Fotoğraf dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "Balıkçı Kadın," (Kenan Gürbüz, Muğla Gündem Gazetesi)

İkinciliği kazanan eser; "Bir Kış Masalı"

(Ceyhun Hüseyinoğlu, Kastamonu Sözcü Gazetesi)

Üçüncülüğü kazanan eser; "5 Aylık İçme Suyu Kaldı!"

(Vedat Yunus İkizoğlu, Kastamonu Sözcü Gazetesi)

-Türkçe'nin doğru kullanımı dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "İlk Osmanlı Hekimi, Sultanların Şairi: Şeyhi" (Asuman Kurt Öge, Şehrengiz Dergisi, Bursa)

İkinciliği kazanan eser; "Bursa Kimliğini Geri İstiyor"

(Rıza Ertekin, Şehrengiz Dergisi)

Üçüncülüğü kazanan eser; "Arabeskin Tahinine Bursa'dan Yön Verdi" (Serhat Tuncel, Şehrengiz Dergisi)

-Makale-Yorum (Politika-Ekonomi-Kültür-Turizm-Spor) dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "Şığ Ali ve Güzel Ülkem"

(Bişar Ulutaş, Bölge Gazetesi, Van)

İkinciliği kazanan eser; "Konya Sanayisinin Çekleri"

(Kerem İşkan, Konya Merhaba Gazetesi)

Üçüncülüğü kazanan eser; "Göçmen Kuşlar"

(Yahya Aksoy, Sorgun Postası, Yozgat)

-Köşe yazısı dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "Barış Mümkün Mü?"

(Engin Arapoğlu, Yeni Sakarya Gazetesi)

İkinciliği kazanan eser; "Ne Zaman Döneceğiz"

(İzziddin Nazlı, Hatay Söz Gazetesi)

Üçüncülüğü kazanan eser; "AÜ Açılışında İnanılmaz Olay"

(Murat Atikel, 2 Eylül Gazetesi, Eskişehir)

-Televizyon haberi dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "Hastaların Merdivenle İmtihanı?"

(Samet Kuyrukcu, KONTV, Konya)

İkinciliği kazanan eser; "Kapadokya TV Savaşın İçinde"  (Behçet Alkan,  Kapadokya TV, Nevşehir)

Üçüncülüğü kazanan eser; "Karun Hazineleri"

(Utku Demiröz,  Egem TV, Uşak)

-Radyo haber programı dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "Medeniyetlerin Kaynaşması/Benim Aytmatov'um" (Sharizat Ibraeva,  Manas Radyosu, Kırgızistan)

İkinciliği kazanan eser; "Akıllı Ulaşım Sistemleri"

(Uğur Çınar,  Çorum Umut Radyo)

Üçüncülüğü kazanan eser; "İçimizden Biri"

(Sermin Selda Polat, Kolej FM, Kayseri)

-Internet haber sitesi dalında dereceye giren eserler:

Birinciliği kazanan eser; "www.denizlihaber.com"

(Sedat Kurt, Denizli Haber )

İkinciliği kazanan eser; "www.bursadabugun.com"

(Murat Barbaros Koçanalı, Bursa'da Bugün)

Üçüncülüğü kazanan eser; "www.bayburtpostasi.com.tr"

(Mehmet Ali Kürşat Okutmuş, Bayburt Postası, Kayseri) - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Murat Karakaya Anadolu Ajansı Bülent Arınç Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title