Haberler

Yılların Değişmeyen Suçu: "Hırsızlık"

Abone Ol

Serdar Yılmaz - İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Oto Hırsızlık Bürosu'nda görevli komiser Cem Cemil Aydın, kentin 100 yıl önceki suç ve suçlu profilini ele aldığı yüksek lisans tezinde ilginç verilere ulaştı.

Serdar Yılmaz - İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Oto Hırsızlık Bürosu'nda görevli komiser Cem Cemil Aydın, kentin 100 yıl önceki suç ve suçlu profilini ele aldığı yüksek lisans tezinde ilginç verilere ulaştı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı'nda eğitim gören Aydın, yüksek lisans tezinde, İzmir'de 1905-1935 yılları arasında tutulmuş polis kayıtları ile gazeteleri inceleyerek, kentin suç ve suçlu profilini ortaya koymaya çalıştı.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dönemin şartlarına göre polis kayıtların en iyi şekilde tutulmaya çalışıldığını, tamamı eski alfabede 300'e yakın sayfadan oluşan "İzmir Suç Defteri" kaydının bulunduğunu bildirdi.

Sabıkalı kişilerin fotoğraflarının da yer aldığı bu defterde, sabıkalıların hangi tür suçlara karıştıkları, hangi bölgede yaşadıkları, işbirliği yaptığı kişilerle ilgili bilgilere yer verildiğini belirten Aydın, kayıtlara göre 100 yıl öncesiyle bugün arasında ilginç benzerlikler de bulunduğunu söyledi.

Aydın, 100 yıl öncesinde suç işleyen kişilerin yoğun olarak yaşadıkları bölgelerin, bugün de aynı özelliğini koruduğunu dile getirdi.

-Oto hırsızlığı yerine at hırsızlığı-

Araştırmasında, insanlık suç tarihinin en eskisi olarak nitelendirilebilecek

"hırsızlığın", 1905-1935 yılları arasında da ön planda olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Aydın, dönemin kayıtlarında hırsızların, "yankesici",

"muslukçu", "gece" ya da "gündüz" ve "kasacı" gibi sınıflara ayrıldığının görüldüğünü söyledi.

Tez çalışması sırasında polis kayıtlarının yanı sıra dönemin gazetelerini de incelediğini belirten Aydın, şu bilgileri verdi:

"Oto hırsızlığına karşılaşılmadığı 100 yıl öncesinde, at hırsızlığı ya da hayvan hırsızlığının yapıldığı karşımıza çıktı. 1940'lı yıllara doğru gazetelerde trafik kazası haberleri de karşımıza çıktı. İnceleme yaptığımız dönemde karşılaştığımız ilginç bir ayrıntı da 1927 yılındaki ilk nüfus sayımının ardından vatandaşlara nüfus cüzdanı verilmesi ve sonrasında da 'sahte kimlik' suçundan ilk işlemin yapılması. Suç kayıtlarında, başka suçlardan sabıkalı kişilerin sahte kimlik taşıdıklarını ve bu suçun kısa sürede tüm suçlar içerisinde yüzde 5 oranına kadar yükseldiğini gözlemledik."

- İZMİR

Kaynak: AA / Politika

Dokuz Eylül Üniversitesi Serdar Yılmaz Cemil Aydın Politika Güncel İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title