Haberler

Oy pusulasındaki "siyah nokta" tartışmalarına YSK son noktayı koydu

Güncelleme:
Abone Ol

14 Mayıs seçimleri için Hollanda'ya gönderilen 225 oy pusulasının hatalı çıkması ve bu pusulaların tutanak altına alınarak kullanılmadan ayrılmasının ardından İYİ Partili Öztürk, YSK'ya başvurdu. Kurul, 298 sayılı kanunun ilgili maddelerinin açık olduğunu belirterek bu konuda görüş verilmesine yer olmadığına hükmetti. Kanunda, "Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılmaması oy pusulasını geçersiz kılmaz" deniliyor.

YSK; İYİ Partili Mustafa Tolga Öztürk'ün, "oy pusulaları veya zarflarda, leke veya mürekkep izi bulunması halinde geçerli olup olmayacağı" yönündeki başvurusu üzerine, bu konudaki 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un ilgili maddelerinin açık olduğunu belirtti.

YSK'DAN GÖRÜŞ İSTEDİ

Öztürk, "oy pusulaları veya zarfların tamamının veya bir kısmının üzerinde leke veya mürekkep izi bulunması halinde pusulanın ve zarfın geçerli olup olmayacağı" yönünde YSK'dan görüş istedi. Kurul, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un, 98. ve 101. madde hükümleri açık olduğundan bu konuda "görüş verilmesine yer olmadığına" hükmetti.

Oy pusulasındaki 'siyah nokta' belirsizliğine YSK son noktayı koydu

298 SAYILI KANUNU İŞARET ETTİLER

298 Sayılı Kanun'un 98. maddesi, "... Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır." hükmünü içeriyor.

Aynı Kanun'un 101. maddesi, "Aşağıdaki haller oy pusulalarını geçersiz kılmaz: 1. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması. 2. Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması. 3. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması." düzenlemesini öngörüyor.

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Politika

Hollanda Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (4)

Hakan Sunar:

Matbaa baskı hatası seçmeni bağlamaz. Mühür nereye basılmışsa o geçerlidir. Bu nedenle geçersiz sayılamaz. Yasa diyor ki mühür dışında veya mühür yerine bir işaret, imza, kaşe, parmak izi olursa veya yırtılmışsa, birden fazla yere basılmışsa geçersiz olur.

Yanıtla16149
sade vatandaş:

baskı hatasının sonucu açıkta kalan nokta dolayısıyla seçmende şaibe uyandırıyor ayrıca noktanın olduğu yerde manidar ben bu yaşa kadar hiç bir seçimde bu kadar tesadüfü bir arada görmedim ben seçmen olarak noktalı virgüllü kağıdı kesinlikle kabul etmem

1159
Sokak Komandosu:

Baskı hatası diğerlerinde olsaydı gör bak nasıl kıyamet kopuyordu

Yanıtla32114
Ercan akdeniz:

Sadece bir seri de baskı hatası olmuş o seri deki hatalı pusulalar alınmış kullanılmayacak. YSK açıkladı.

Yanıtla5516
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title