4. Uluslararası Paramedik Kongresi
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, paramediklerin ihtisaslaşması yönünde çalışma başlattıklarını belirterek, "Temel yaklaşım, travmada, çocukta ve erişkinde ileri yaşam desteği gibi 4 ana modülde eğitim müfredatları güncellendi.
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, paramediklerin ihtisaslaşması yönünde çalışma başlattıklarını belirterek, "Temel yaklaşım, travmada, çocukta ve erişkinde ileri yaşam desteği gibi 4 ana modülde eğitim müfredatları güncellendi. Dünyadaki örneklerinin incelenmesinden sonra bir sağlık simülasyon merkezi de oluşturulacak." dedi.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, Sağlık Bakanlığı ve Paramedik Derneği'nin düzenlediği 4. Uluslararası Paramedik Kongresi ve Ambulans Rallisi'nin ikinci gününde konuşan Aydınlık, kongrenin ve ambulans rallisinin, acil sağlık hizmetleri sunumunda ellerini kuvvetlendirip mesleki dayanışmayı artırdığını söyledi.
Türkiye'de ambulans ve acil sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğunu hatırlatan Aydınlık, şöyle konuştu:
"Sağlık Bakanlığı olarak yurt genelinde 2 bin 400 acil sağlık istasyonu, beraberinde 17 helikopter, 3 uçakla hava ambulans hizmetleri, 6 gemi ambulansla denizde acil sağlık hizmetlerini sunmaktayız. Kar paletli ambulans gibi özel donanımlı 265 adet aracımızla da özel koşullarda bu acil tıbbi müdahaleleri yapıyoruz. 60 motosiklet ambulansımızla ulaşımı zor yerlerde, sağlık personelini daha hızlı yetiştirdiğimiz bu hizmeti vermeye çalışıyoruz."
Acil sağlık hizmetlerinde 2 bin civarında hekim, 6 bin 600 paramedik, 17 bin acil tıp teknisyeninin görev yaptığını kaydeden Aydınlık, paramediklerin ihtisaslaşması yönünde de çalışma başlattıklarını belirtti.
Aydınlık, "Temel yaklaşım, travmada, çocukta ve erişkinde ileri yaşam desteği gibi 4 ana modülde eğitim müfredatları güncellendi. Dünyadaki örneklerinin incelenmesinden sonra bir sağlık simülasyon merkezi de oluşturulacak" dedi.
Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) gönüllülerine de değinen Dr. Aydınlık, "Sayıları Türkiye'de 8 binlere ulaştı. Amacımız gelecek yıl bu sayıyı 10 bine ulaştırmak. UMKE'mizin hem ulusal hem de uluslararası alanda yaptığı müdahalelerde yetkinliğini artırıcı eğitimlere ağırlık vermek. Kamplarını ve tatbikatlarını daha sık yapmaya devam edeceğiz. 25 UMKE aracı alacağız. AFAD ile bir işbirliğimiz söz konusu." diye konuştu.
En çok şiddete maruz kalan grup
Paramedik Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Alpakan ise sağlık çalışanları içerisinde en fazla şiddete maruz kalan grupta 112 ambulans servisi ve acil servis çalışanları olduğun bilgisini verdi.
Alpakan, "Bu durum meslektaşlarımızın iş motivasyonunu olumsuz anlamda etkilemektedir. Bakanlığımızın sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin bertaraf edilmesi yönündeki gayretlerini memnuniyetle karşılamakla birlikte bu konuda toplumsal bilincin geliştirilmesinin de önem arz ettiğini düşünmekteyiz." dedi.
Türkiye'nin yanı sıra Kanada, Almanya, KKTC, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan çoğunluğu paramedik olmak üzere 600'e yakın akademisyen ve öğrencinin katıldığı kongrede, Kanada'dan acil sağlık hizmetleri yetkilisi Michael Nolan, paramedik eğitimin lisans düzeyine çıkarılması yönünde görüş bildirdi.
Türkiye'de paramedik uygulamasının çok gelişmiş olduğunu gördüklerini ve çeşitli olaylar sonrası yapılan müdahaleleri takdir ettiklerini belirten Nolan, gördükleri misafirperverlik için de ilgililere teşekkür etti.
Kongre, 11 Aralık'ta sona erecek.