49. Ulusal Nöroloji Kongresi
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan: "Nöropatik ağrıyı basit ağrı kesicilerle tedavi etme şansına sahip değilsiniz. Boşu boşuna ağrı kesicileri alarak böbreklere ve karaciğere e...
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, nöropatik ağrıların basit ağrı kesicilerle tedavi etme şansının olmadığını, gereksiz yere kullanılan ağrı kesicilerin de ağrıyı kesmediği gibi daha da artırdığını söyledi.
Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde devam eden 49. Ulusal Nöroloji Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağrıyı, vücudun bir alarmı olarak nitelendirdi.
Alarm çaldığında vücutta yanlış giden bir şeyler olduğunun anlaşılması gerektiğine işaret eden Tan, hastaların ağrılarını tedavi edebilmesi için ağrılarını iyi tanımaları gerektiğini anlattı.
Ağrıların farklılık gösterdiğini, yanma, batma, elektriklenme, kaşınma, üşüme gibi sıkıntıların da birer ağrı belirtisi olduğunu dile getiren Tan, bu tür ağrıların sinir sistemi ile bağlantısı bulunduğunu kaydetti.
Bunların nöropatik ağrı olarak nitelendirildiğini söyleyen Tan, diyabete bağlı sinir harabetinin oldukça sık görüldüğünü, bu nedenle diyabetli hastaların yüzde 30'unda nöropatik ağrı bulunduğunu ifade etti.
Bunun dışında inme sonrası, omurilik yaralanmaları, zono sonrası ağrıların da nöropatik ağrılar arasında yer aldığını bildiren Tan, bu tür ağrıların normal ağrı kesici ile tedavi edilemeyeceğini vurguladı.
Nöropatik ağrıların tedavisinde bazı sara ya da depresyon ilaçlarının kullanıldığını belirten Tan, "Nöropatik ağrıyı basit ağrı kesicilerle tedavi etme şansına sahip değilsiniz. Boşu boşuna ağrı kesicileri alarak böbreklere ve karaciğere ek yük bindirirsiniz. Yani kaş yapayım derken göz çıkarırsınız. O nedenle insanın ağrısını tanıması, belirtilerini bilerek ona göre doktora yönlenmesi lazım" dedi.
İnsanların her türlü ağrıda "leblebi gibi" ağrı kesici kullandığına işaret eden Tan, doğru ilacın kullanılmaması nedeniyle ağrıların tedavi edilemediğine dikkati çekti.
İnsanların eczanelerden rastgele ilaç almaları yerine doktorlara giderek ağrılarına doğru tanı koymalarını ve doğru ilacı kullanmalarını öneren Tan, "Tedavi etmediği gibi fazla ağrı kesici kullanımına bağlı olarak ağrıların daha da kronikleştiği ve hatta giderek arttığı bir gerçektir" diye konuştu.
Tan, ağrı kesici kullanımının Türkiye'de giderek arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bunun önüne geçilmesi gerekir. İlaç denetiminin çok kontrollü bir şekilde yapılması lazım. Maalesef komşudan, annesinden, ablasından, kardeşinden duyduğu ilacı eczaneden gidip alıyor ama baş ağrısı nedir, ne değildir bilmiyor. Bu da bilinçsiz ilaç kullanımının artmasına neden oluyor." - Antalya