Haberler

Ağrı Kesici Kullanırken Dikkat Edilecekler

Güncelleme:
Abone Ol

Konya Özel Selçuklu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sait Önal, bilinçsiz ve gereksiz ağrı kesici kullanımıyla ilgili uyarıda bulundu.

Ağrı kesicilerin tedavi edici özelliğinin olmadığını hatırlatan Dr. Önal, ağrı kesicilerin ancak bir tedaviyle birlikte doktor tavsiyesinde kullanılmalarının gerektiğini belirtti.

Ağrı kesici ilaçların kullanım alanının çok geniş olduğunu ve neredeyse her eczaneden reçetesiz olarak da alınabildiğini belirten Dr. Önal,"Baş ağrısından, diş ağrısına, adet ağrısından, artrite, kas ağrılarından, cerrahi operasyon sonrası oluşan ağrılara kadar birçok tıbbi tedaviyle birlikte uygulanan ağrı kesiciler, doktor kontrolünde kullanıldığında güvenli olarak kabul edilebilmektedir. Fakat, ağrı kesicileri kimseye danışmadan sıklıkla ve gereksiz yere kullanan vatandaşlarımız bu davranışlarıyla birçok sağlık sorununun oluşumuna zemin oluşturmaktadır. Unutulmamalıdır ki tek başına ağrı kesici hiçbir hastalığı tedavi etmez, ağrı ise birçok hastalığın ön belirtisidir ve kişiyi hastalıklara karşı uyarıcıdır.' Şeklinde konuştu.

Kişiler hangi durumda ağrı kesici kullanmalıdır?

Ağrı kesicilerin akut rahatsızlıkların tedavisinde hastayı rahatlatıcı etkisinin yadsınamaz ve vazgeçilemez olduğunu belirten Dr. Önal, hangi durumda olursa olsun ağrı kesici kullanırken doktorun tavsiye ettiği dozlara uyulması gerektiğini belirtti.

Ağrı kesici kullanımının yan etkileri

Gereksiz ve bilinçsiz ağrı kesici kullanımı sonucunda birçok yan etkinin oluşabileceğini belirten Dr. Önal, "Gereksiz veya uygunsuz ağrı kesici kullanımının karaciğer ve böbrek hastaları için yan etkisi olabilir. Ağrı kesiciler kan basıncını yükseltip, kalp atışını da yükseltmektedir. Bunun için kalp, damar ve kalp ritminde sorun olan hastaların gereksiz veya uygunsuz kullanımı çok zararlıdır. Ağrı kesicileri doktor tavsiyesiz kesinlikle alınmaması gerekir. Her hangi bir rahatsızlığınız olduğunda doktora gidip, doktorun yazdığı ilacı kullanmalısınız. Ayrıca ağrının varlığı o bölgede ki bir sorunun işaretidir. Ağrıyı kesmek sorunu ortadan kaldırmayacaktır."diye konuştu.

Ağrı kesici kullanımında dikkat edilecek önemli hususlar

1 Ağrı kontrolünde gereğinden uzun süre ağrı kesici kullanılmamalıdır.
2 Sık ağrı kesici kullanımında vücutta ağrı kesiciye karşı duyarsızlaşma gelişebilir fakat bu etki kalıcı değildir.
4 Metamizol sodyum etkin maddesini içeren ilaçlar uzun süre kullanılırsa kemik iliğini baskılayabilir.
5 Parasetamol etkin maddesi yüksek dozda kullanılırsa karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilir.
6 Ateşi olan bir çocuğa kesinlikle asetilsalisilik içeren preparat verilmez. Karaciğer ve beyin hasarı ile sonuçlanan Reye Sendromu'na neden olabilir.
7 Astım ve solunum yolu rahatsızlıkları ile gut hastalığı olan kişiler asetilsalisilik içeren preparat kullanmamalıdırlar.
8 Ağrı kesiciler dahil tüm ilaçların kullanımında alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
9 Ağrı kesici etkililiği kişiden kişiye göre değişebilir.
10 Ağrı kesiciyi tok karnına, bir bardak su ile birlikte almak mide tahribatını önlemede yardımcı olabilir.
11 Uzun süreli bir ağrı söz konusu ise reçetesiz ağrı kesici almak yerine doktora başvurulmalıdır.
Bunların yanı sıra;
12 60 yaş üzerindekiler
13 Yüksek kan basıncı, kalp hastalığı veya böbrek rahatsızlığı olanlar
14 Diüretik (idrar söktürücü) ilaç kullananlar
15 Çoklu ilaç kullanan kişiler bireysel tercihlere göre ağrı kesici kullanmamalıdırlar, mutlaka doktora başvurmalıdırlar.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Selçuklu Ağrı Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title