Haberler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin."Kimseyi Annesinden, Babasından Ayırmak İstemiyoruz Ama...

Abone Ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocukların sokakta çalıştırılmasının önlenmesi için ailelere görevler düştüğünü, bu konularda onlara önemli destekler verdiklerini belirterek, "Kimseyi annesinden, babasından ayırmak istemiyoruz ama"...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çocukların sokakta çalıştırılmasının önlenmesi için ailelere görevler düştüğünü, bu konularda onlara önemli destekler verdiklerini belirterek, "Kimseyi annesinden, babasından ayırmak istemiyoruz ama çocuğa en yakınlarından zarar geliyorsa, bunun devamına müsaade etmiyoruz. Takibini yaparız ve ceza hukukunun bize verdiği yetkileri de kullanırız" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile sokakta yaşayan çocuklarla ilgili çalışmalar yürüten 16 sivil toplum kuruluşu arasında "Sokakta Yaşayan/Çalıştırılan Çocuklara Yönelik Sunulan Hizmetlerde Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İşbirliği ve Güçbirliği Protokolü" törenle imzalandı.

Çocukları toplumun ortak ümidi olarak nitelendiren Şahin, Bakanlık olarak Çocuk Strateji Belgesi'ni hazırladıklarını, çocukların haklarını, hukuklarını kültürel bir anlayışa dönüştürmeyi, sorunların çözümünde çocuk bakış açısını etkili kılmayı amaçladıklarını belirtti.

"Çocuk dostu adalet" ve "çocuk dostu medya" sistemini önemsediklerini de dile getiren Şahin, bir taraftan çocukların temel hak ve özgürlüklerini geliştirdiklerini diğer taraftan da çocukların ihmal ve istismarına karşı koruyucu tedbirleri geliştirdiklerini bildirdi.

8 bin 769 çocuğun Çocuk ve Gençlik Merkezleri'nden hizmet aldığını dile getiren Bakan Şahin, sokaktan ve iş yaşamından çekilerek eğitim ve öğretim sistemine kazandırılan 269 çocuğun, sokakta çalıştırılma riski altında olup eğitim öğretim sistemine kazandırılan 915 çocuğun olduğunu söyledi. Madde bağımlısı 67 çocuğun tedaviye yönlendirildiğini, meslek edindirilerek korumalı işe yerleştirilen 164 çocuğun bulunduğunu anlatan Şahin, ailesine sosyal yardım yapılan bin 74, koruma altına alınarak kuruluşlara yerleştirilen 61, aile yanına döndürülen 973 çocuğun yer aldığını kaydetti.

Çalıştırılan çocuklardan sorumlu 38 merkezlerinin olduğuna dikkati çeken Şahin, bu çocuklarla ilgili yapılan çalışmalarda sivil toplum kuruluşlarına verdikleri önemi de dile getirdi.

Söz konusu çocukların korunmasına yönelik hukuksal yaptırımlar hakkında da bilgi veren Bakan Şahin, ailelere de bu konuda önemli görevler düştüğünü söyledi. Ailelerin görevlerini yerine getirmemesi durumunda Bakanlık olarak hukuksal haklarını yerine getireceklerini belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Bize düşen şey kimseyi annesinden, babasından ayırmadan gerekli bütün tedbiri almaktır. Ama her türlü tedbire rağmen hala bunlar önlenemiyorsa da anneye, babaya gerekli ikazı vermek, gerekli bildirimlerde bulunmak ve gereğini yapmakta bizim görevimiz olarak görünüyor. Bizim temel politikamız herkesin annesiyle, babasıyla mutlu olması, güçlü ailelerin devamıdır. Bunun için de gerekli bütün tedbirleri alıyoruz. On kat artmış bir sosyal politika anlayışımız var. Bütçeye, 2002 ile 2012 arasına baktığımız zaman 1,2 milyar liradan toplamda 15 milyar liraya ulaştırmış bir anlayışımız var. Bu kadar verilen imkanları hala kullanmıyorsa, kullanamıyorsa ve o çocuğun ihmaline ve istismarına neden olacak davranışlarda bulunuyorsa bizim hep beraber, toplumsal duyarlılığımız ve bilincimizle de o anne ve babalara gerekli tedbiri almak, gerekli uyarıları yapmak, uyarılara rağmen de yapamıyorsa kanunların gereğini de yapmak bizim görevimiz. Kimseyi annesinden, babasından ayırmak istemiyoruz ama çocuğa en yakınların zarar geliyorsa, bunun devamına müsaade edemiyoruz. Takibini yaparız ve ceza hukukunun bize verdiği yetkileri de kullanırız."

-Protokolün kapsamı-

Konuşmanın ardından Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği Başkanı Fazilet Aksu, Mutlu Çocuklar Derneği Başkanı Sevgi Mermerci, Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanı Nüket Küçükel Ezberci, Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Mahmut Beşirli, Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap, Etimesgut Fatma Üçer Sokak Çocukları ve Kimsesizleri Koruma Derneği Başkanı Cafer Karamahmut, Çocuk Eğitim Rehabilitasyon ve Yardım Derneği Başkanı Ceyda Artıç, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Başkanı Ahmet Özdemir, Sıcak Yuva Başkanı Sefa Saygılı, Sokakta Yaşayan Çocuklar Derneği Başkanı Fatih Togay, Umut Çocukları Derneği Başkanı Ferhat Şahin, Türkiye Sokak Çocukları Vakfı Başkan Yardımcısı Melek Mumcuoğlu, Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Genel Sekreteri Mustafa Kemal Özsoy, Mersin Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Şahin Miğici, Mersin Eğitim ve Kültür Gönüllüleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Seyfettin Kurtçu ve İstanbul Çocukları Vakfı Başkanı adına İstanbul Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun tek tek kürsüye gelerek protokolü imzaladı.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri bakanlık ile sivil toplum kuruluşları arasında protokol imzalanmasından duydukların memnuniyeti dile getirerek bunun kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Bu arada protokol sokakta yaşayan, çalıştırılan, dilendirilen ve her türlü istismara açık olan çocukların, tedavi, rehabilitasyon ve eğitimlerinin sağlanarak topluma kazandırılmalarını amaçlıyor. Bu konuda ilgili tüm sektörlerle etkin işbirliğinin sağlanması, sivil toplum kuruluşları ile gönüllülerle işbirliği ve güç birliği yapılarak çalışmaların topluma mal edilmesi isteniyor.

- ANKARA

Kaynak: AA / Sağlık

Fatma Şahin İstanbul Sağlık Mersin Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title