Haberler

Alkol Düzenlemesi

Abone Ol

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. Karaman: "Ülkemizdeki duyarlılık sahibi tüm kesimlere, sağlık ve halk sağlığı alanında çalışmalar yapan tüm kurum ve kuruluşlara, 6487 Sayılı Yasanın, sağlığımız ve ülkemizin geleceği açısından önemli olduğunu hatırlatıyor, herkesi duyarlı davranmaya davet ediyoruz"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren 6487 Sayılı Yasanın, Türkiye'nin geleceği ve toplum sağlığı açısından önemli olduğunu ifade ederek, herkesi duyarlı davranmaya davet ettiklerini bildirdi.

Karaman, yaptığı yazılı basın açıklasında, TBMM'de 24 Mayıs'ta kabul edilen yasanın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından, 9 Eylül Pazartesi günü yürürlüğe gireceğini anımsatarak, alkol kullanımının, dünyanın öncelikli ilk üç halk sağlığı probleminden biri olduğunu ifade etti.

Bağımlılık yapıcı olmasından ayrı olarak, alkolün, sindirim sistemi hastalıklarından kansere kadar, 60 çeşit hastalığın ve durumun, yaralanmaların, zihinsel ve davranışsal bozuklukların nedeni olarak bilinen bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret eden Karaman, "Uluslararası seviyede en önemli sağlık teşkilatı olan Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü, alkollü içkilere ulaşılabilirliğin azaltılmasını, alkolün sıradan bir ürün olarak ele alınmayıp satış ve pazarlamasının sağlık ve halk sağlığı kriterleri açısından düzenlenmesini, reklam ve promosyonların sınırlandırılmasını, alkollü araç kullanımı gibi halkın güvenliğini tehdit eden alanlarda etkili sınırlandırmalara gidilmesi gibi uygulamaların hayata geçirilmesini, tüm üye ülkeler için gerekli görmektedir" şeklinde görüşlerini bildirdi.

Prof. Dr. Karaman, Türkiye kamuoyunun uluslararası yasal düzenlemeler konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle, alkolle ilgili düzenlemelerin kişisel özgürlük ve hayat tarzına müdahale olarak algılandığına dikkati çekerek, alkol endüstrisinin, bu tür yasal düzenlemeler karşısında bilgi kirliliği yaratarak ve bilimsel verileri çarpıtarak konuyu halk sağlığı tartışmasının dışına çıkardığına inandıklarını dile getirdi.

Bir sivil toplum kuruluşu olarak kanun yapıcılar üzerinde baskı unsuru oluşturmaya ve yasal düzenlemeler için zemin yaratmaya çalıştıklarını aktaran Karaman, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz aylarda, alkol tüketiminin çağdaş normlarla uyumlu bir şekilde denetlenmesi amacıyla Yeşilay'ın ev sahipliğinde, alanında uzman 27 kurum ve kuruluşun katılımıyla Türkiye Alkol Politikaları Platformu'nu kurduk. Nisan ayında Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte Türkiye'de alkol politikaları üzerine düzenlenen ilk sempozyuma ev sahipliği yaptık. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan'ın konuk olduğu sempozyumda, 53 ülkeden Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri başta olmak üzere, bin 200'ü aşkın konusunda uzman ismi ağırladık. Halkın güvenliği ve halk sağlığı perspektifi ile alkol düzenlemeleri hakkında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak, sivil topluma ve ülkemizdeki duyarlılık sahibi tüm kesimlere, sağlık ve halk sağlığı alanında çalışmalar yapan tüm kurum ve kuruluşlara, 6487 Sayılı Yasanın, ülkemizin geleceği ve toplum sağlığı açısından önemli olduğunu hatırlatıyor, herkesi duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Bu önemli halk sağlığı problemine, hak ettiği ilginin gösterilmesini istiyoruz. - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü İhsan Karaman Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title