Haberler

Avrupalı Sağlık Eğitimcilerine, Eğitim Semineri

Abone Ol

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Avrupa Birliği destekli "Eğitim Yoluyla Sağlığın Geliştirilmesi" seminerleri başladı Avrupa'dan 13 sağlık eğitimcisinin katıldığı çalışma ve eğitim...

"Hayat Boyu Öğrenme Programları" başlığı altında yürütülen, Avrupa Birliği programına "Eğitim Yoluyla Sağlığın Teşviki" konulu projeyle katılan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu kapsamda düzenlenen seminere ev sahipliği yapıyor.

15 Kasım'a kadar devam edecek olan programa, Avrupa Birliği çatısı altında hizmet veren CEDEFOP (Mesleki Eğitimin Gelişimi İçin Avrupa Merkezi) ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belirlenen, farklı ülkelerden 13 kişi katılıyor.

Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Yöneticisi Doç. Dr. Özgür Yiğit'in, ziyarete katılanlara hastaneyi gezdirmesi ile başlayan program, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir'in "Türkiye'de Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi" konusundaki sunumu ile devam etti. Türkiye'de son 1,5 yılda sağlık alanında reform niteliğinde değişiklikler yapıldığını söyleyen Taşdemir, sağlık teşviki için "Halk Sağlığı Kurumu" ve "Kamu Hastaneler Kurumu" diye iki kurumun kurulduğunu belirtti.

Taşdemir, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmaları olup olmadığı konusunda yöneltilen bir soru üzerine, proje bazlı olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışma yapılabildiğini, örneğin okul çağındaki çocukların obez olmasının önüne geçilmesi konusunda birlikte bir proje yürütüldüğünü iletti.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Salih Gürel de, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan çalışmalar, hastanede sağlığın gelişmesi ve teşvikine yönelik uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Sağlıklı bir toplum için etkin kaliteli bir sağlık sistemi gerektiğini, kaliteli bir sağlık sistemi için de 'Sağlık Teşviki Sistemi' geliştirildiğini söyleyen Gürel, "Sağlıkta teşvik için ulusal bir politika, uzun soluklu bir strateji, kararlılık ve tüm sektörlerin koordinasyonu gerekir. Hastaneler de bu yapının bir parçasıdır" dedi.

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin, hastaları tedavi etmek, hastalıklara tanı koymak, sağlığı teşvik etmek ve sağlığı koruma konusunda bilinçlendirmede bulunmak gibi amaçları olduğunu da sözlerine ekleyen Gürel, Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen "Sağlık için hareket et", "Hayata bağış", "Obeziteye dikkat, "Evde bakım ve sağlık hizmeti" ve "Sigarayı bırak" gibi kampanyalara da hastanelerinde yer verildiğini iletti.

Toplantı ile ilgili Anadolu Ajansına bilgi veren Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Özgür Yiğit, 11 farklı ülkeden sağlık eğitimcisinin katıldığı bu etkinliğe ilişkin, "Avrupa Birliği projesi çerçevesinde CEDEFOP'un desteklediği seminer, bizim evsahibi olduğumuz bir aktivite" diye konuştu.

Etkinlik boyunca, "Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi nedir?, Sağlık eğitimi nasıl yapılmalı?, Hastalıkları önleme konusunda neler yapabiliriz? gibi konuların tartışılacağını söyleyen Yiğit, "Dumansız hava sahası, sigara içilmesinin azaltılması, obezitenin önlenmesi, fiziksel avtivitenin arttırılması gibi Sağlık Bakanlığının yaptığı kampanyalar var. Sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi bu kampanyaların düzgün bir şekilde yürümesine bağlı. Dolayısıyla biz de, sağlığın teşviki ve geliştirilmesine önleyici tedaviye katkıda bulunmak istedik" dedi.

Programa İngiltere, Almanya, Polonya, Litvanya, Estonya, Fransa, İtalya, İspanya, Finlandiya, Macaristan ve Holanda'dan 13 eğitimci katılıyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık

Mustafa Taşdemir Avrupa Birliği İstanbul Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title