Haberler

Bayram ve Sonrası Sağlıklı Beslenme Önerileri

Güncelleme:
Abone Ol

Bir ay boyunca tutulan orucun ve Bayram'da geri çevrilemeyen ikramların ardından, vücudumuz için sağlıklı beslenme düzenini yeninden kurmaya ne dersiniz?

Öncelikle hangi yiyecek ve içecek grubunun fazla tüketildiğine bakmak gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Olcay Barış, Bayram ve sonrası yaz aylarına özel beslenme önerilerini sıraladı.

Güzel bir bayramı daha geride bıraktık. Kültürümüzde bayramlar aile içinde birlik ve beraberliğin simgesi. Bu simgenin güçlendirdiği bağ, bayram günlerini daha farklı ve enerjik kılıyor. Tabii bu bağın içinde bayram günlerinin olmazsa olmazı yemekler, tatlılar ve çikolatalar da var ve bu lezzetli ikramları geri çevirmek neredeyse imkânsız.

'Dengeli Beslen Harekete Geç' Projesi kapsamında bilinçlendirme çalışmalarına devam eden Şenpiliç, Proje Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış'ın da katkıları ile dengeli ve sağlıklı beslenmenin devamı için Bayram sonrası yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Öncelikle hangi yiyecek ve içecek grubunu fazla tükettik!

Gün içerisinde almamız gereken et grubu (et, tavuk, balık), tahıl grubu (tam buğday ekmeği, bulgur pilavı), süt grubu (süt, yoğurt, ayran), sebze ve meyve grubunun hangilerini daha fazla tükettiğimizi, yeterli sıvı alıp almadığımızı kontrol etmeye başlayabiliriz.

Kızartma ve hamur işine mi yöneldik?

Pişirme yöntemleri arasından kızartmaları daha mı çok tercih ettik veya daha çok hamur işine mi yöneldik, meyve yerine tatlıyı mı fazla kaçırdık gözden geçirmeliyiz.


Bayramın ardından yaz aylarına özel öneriler...

Tatlıya hayır deme vakti! Yedikçe daha çok yeme isteği uyandıran tatlılar kan şekeri dengesizliğine neden oluyor. Bu yüzden öncelikle gün içindeki kan şekeri dengesini ayarlamak için ana ve ara öğünlerden oluşan beslenme programını hayatınıza katmalı, tarçını mutlaka süt, yoğurt ve meyve grubu ile birlikte tüketmelisiniz. Böylece tatlı ihtiyacınızı en sağlıklı şekilde gidermiş olacaksınız.

Sebze ve meyvelerle dost kalın! Yaz aylarında çeşitleri ve renkleri bol olan sebze ve meyve grubunu günlük tüketiminizden eksik etmeyin. Bol renkli salatalarınızı iki ana öğünde de tüketin. Haşlama sebzeleri et, tavuk ve balığın yanına mutlaka ekleyin. Hem göze hem damağa hitap edin. Porsiyonuna dikkat ederek renk renk meyve tabakları hazırlayın. Özellikle kırmızı-mor meyvelerin antioksidan açısından zenginliğini unutmayın.

Su vazgeçilmeziniz olsun! Yaşamımızın devamı, metabolizmamızın hızlandırıcısı suyu, gün içinde en az 10 bardak tüketin. Sıklıkla çay ve kahve içerek diüretik (sık tuvalete gitme isteği) etkisinden dolayı suya ihtiyaç duymazsınız, bu yüzden çay ve kahveyi günde 4-5 fincandan fazla tüketmeyin.

Sporu düzenli bir yaşam biçimi olarak hayatınıza katın! Bayram sonrası beslenmenizde olduğu kadar hareket etmeye de özen göstermelisiniz. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği haftada 150 dakikalık hızlı tempoda yürüyüşü hayatınıza katmayı unutmayın.

Sağlık İçin, Dengeli Beslenip Harekete Geçin…

Yapılan araştırmalar Türkiye'de erkeklerin yüzde 25'inin kadınların da yüzde 41'inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Dünya'daki çocukların yüzde 20-25'inin obez olduğu ve bu çocukların yüzde 70'inin erişkinlikte de obez oldukları biliniyor. Obezite'nin dünyayı olduğu kadar Türkiye'yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan Şenpiliç, 2015 yılında 'Dengeli Beslen, Harekete Geç' sloganıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Türkiye'nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç tarafından başlatılan 'Dengeli Beslen Harekete Geç' Kampanyası, ailelerinin beslenmesi konusunda kilit rol üstlenen kadınların dengeli beslenme ve egzersizin önemi konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor.


Kaynak: Bültenler / Sağlık

Barış Bayram Şenpiliç Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title