Haberler

Bebeklikte Kullanılan Antibiyotik Obeziteye Yol Açabilir

Abone Ol

Bebekler üzerinde yapılan araştırmalarda, ilk 6 ayında antibiyotik verilen bebeklerin, ilaç kullanmayanlara göre daha şişman olduğu saptandı OMÜ Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esen: "10 bin bebek üzerinde yapılmış araştırmaya göre hayatının ilk 6 ayında antibiyotik kullanan bebeklerin daha şişman olduğu saptandı" "Çok antibiyotik alan çocuklarda alerjik hastalıklar, astım gibi günümüzün sık sorunlarından olan hastalıklar görülüyor"

ANIL KURU - Bebekler üzerinde yapılan araştırmalarda, ilk 6 ayında antibiyotik verilen bebeklerin, ilaç kullanmayanlara göre daha şişman olduğu saptandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeklerde antibiyotik kullanımının etkileri konusunda yapılan araştırmada, yeni doğan farelere antibiyotik verildiğini belirtti.

Antibiyotik verilmeyen başka bir grup fare üzerinde de inceleme yapıldığına dikkati çeken Esen, "Erken safhalarda, henüz florası, ekolojik dengesi oluşmadan antibiyotik alan farelerin almayanlara göre daha şişman olduğu görülüyor. Yakın zamanda 10 bin bebek üzerinde yapılmış araştırmaya göre hayatının ilk 6 ayında antibiyotik kullanan bebeklerin daha şişman olduğu saptandı. Siz bağırsak florasını antibiyotiklerle bozarsanız, yağ metabolizmasını bozuyorsunuz. Yağ metabolizması bozulduğu anda şişmanlığı tetiklemiş oluyorsunuz. Antibiyotik vererek hiç akla gelmeyen birtakım yerleri bozuyoruz" dedi.

"Bakteriler lüzumsuz değil"

Antibiyotik kullanımının vitamin sentezi üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabildiğini dile getiren Esen, şöyle devam etti:

"Bağırsaktaki bakteriler lüzumsuz yere orada bulunan mikroplar değil. Bunlar bizi hastalıklardan koruyan dostumuz. Bizim için vitamin sentezliyorlar, yağ metabolizmasını düzenliyorlar. Antibiyotik verdiğimiz an o yararlı bakterileri de öldürüyoruz. Onları da öldürdüğümüz an istenmeyen mikroplar ve direnç ortaya çıkıyor, şişmanlığa kadar işin ucu gidiyor. Bu durum başka hastalıklara da yol açıyor. Çok antibiyotik alan çocuklarda alerjik hastalıklar, astım gibi günümüzün sık sorunlarından olan hastalıklar görülüyor."

Okullar açıldı enfeksiyonlara dikkat

Prof. Dr. Esen, sonbaharın gelişi ve okulların açılmasıyla solunum yolu enfeksiyonlarının artacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Solunum yolu enfeksiyonlarının nedeni büyük oranda virüslerdir ancak virüsler için etkili bir ilaç yok. Dinlenerek iyileşecekken reçetede olsun diye bir antibiyotik verdiğiniz an hastaya zarar vermiş olursunuz. Vatandaşın antibiyotiği rastgele kullanmaması lazım. Vatandaşların antibiyotikleri doktor tavsiyesiyle, doktorun tavsiye ettiği süre kadar kullanması gerekir. Ayrıca hekime, reçeteye antibiyotik yazma konusunda baskı yapılmaması lazım." - Samsun

Kaynak: AA / Sağlık

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bebek Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title