Haberler

Beyin Kanamalarında Erken Müdahale Önemli

Abone Ol

Prof.Dr. Cengiz Kuday: "Beyin kanamasına müdahale ne kadar erken olursa hastanın şansı o kadar çok olur. Arjantinli sanatçı Florencia Fabris sahneden keşke daha çabuk inerek hastaneye ulaşabilseydi" "Beyin kanamasına müdahale edecek ekibin bu konuda uzman olması gerekir. Bu işler için aynı itfaiyeciler gibi hazır olmak gerekiyor. Tam donanımlı bir hastanede uzman eller tarafından yapılan müdahale hayati önem taşıyor. "

Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin kanamasına müdahale edecek ekibin konusunda uzman olması gerektiğini belirterek, "Beyin kanamasına müdahale edecek ekibin bu konuda uzman olması gerekir. Bu işler için aynı itfaiyeciler gibi hazır olmak gerekiyor. Tam donanımlı bir hastanede uzman eller tarafından yapılan müdahale hayati önem taşıyor."

Kuday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arjantin'in ünlü opera sanatçılarından Florencia Fabris'in sahnede Giuseppe Verdi'nin Requiem'i söylerken anevrizma nedeniyle beyin kanaması geçirdiğini ve hastaneye kaldırılan sanatçının yaşamını yitirdiğini anımsattı.

Rahatsızlandığı halde son dakikaya kadar aryanın bitmesini bekleyen Fabris'in konserin sonlarına doğru oturarak şarkı söylemeye devam ettiğini hatırlatan Kuday, bu durumun yıllar önce kameralar önünde beyin kanaması geçiren Ebru Gündeş'i akla getirdiğini, sanatçının en büyük şansının hastaneye çok yakın bir yerde bulunması olduğunu ifade etti.

Ebru Gündeş'in bilgilerine göre kameralar önünde beyin kanaması geçiren ilk kişi olduğuna dikkati çeken Kuday, şunları kaydetti:

"Dünyada ilk defa, bir kanamanın, kanama esnasında tespiti Ebru Gündeş'te oldu. Arjantinli sanatçı ikinci vakadır. Benim vakam  ABD, Fillandiya'da ve Çin'in yanı sıra dünyanın pek çok kongrelerinde gösteriliyor. Arjantin'li soprano görüntülerde önce kafasını tutuyor, sonra oturuyor. Biraz bekliyor. Keşke hemen hastaneye götürselerdi. Demek ki şarkıyı söyleyebilecek zamanı vardı. Keşke hastaneye gitseydi. Yine de kurtulamayabilirdi. Bu bilinemez ama keşke gitseydi."

-"Beyin kanamasına müdahale edecek ekip uzman olmalı"

Beyin kanamalarında hastaların bazen anında kaybedildiğini sadece tüm hastaların beşte birinin yaşama şansını yakaladığını ifade eden Prof. Dr. Kuday, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Başlangıçta nadiren olabilir ama hasta yaşarsa şunu tarif eder;'Şuana kadar hissettiğim en korkunç baş ağrısı, tabiri caizse başımda bomba patladı' der. Bu tabir doğrudur. Ağrı çok şiddetlidir. Beyin kanamasına müdahale edecek ekibin bu konuda uzman olması gerekir. Bu işler için aynı itfaiyeciler gibi hazır olmak gerekiyor. Tam donanımlı bir hastanede uzman eller tarafından yapılan müdahale hayati önem taşıyor. Beyin zaman demektir. Hastanın en kısa sürede hastaneye yetiştirilmesi şarttır. Mühim olan bu işlerde her şeyden önce şanstır. Şansınız varsa yakın bir hastaneye ve şartları uygun bir yere düşerseniz kurtulma şansınız var." - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık

Florence Nightingale Cengiz Kuday Ebru Gündeş Arjantin Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title