Haberler

Bilecik'te "Tarih ve Kültür Sohbetleri"

Abone Ol

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceylan: "Radyasyon ve genetiği değiştirilmiş yapay maddeler, beyin tümörü oluşmasına sebep oluyor"

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Savaş Ceylan, beyin tümörünün oluşmasında radyasyon ve genetiği değiştirilmiş yapay maddelerin etkili olduğunu söyledi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda, "Tarih ve Kültür Sohbetleri" kapsamında düzenlenen 'Beyin Sağlığı ve Beyin Tümörleri' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ceylan, Türkiye'de ilk defa 17 yıl önce, burun deliklerinden girerek endoskopi yöntemiyle beyinin hipofiz bezindeki tümörlerin tedavisini gerçekleştirdiklerini anlattı.

Beyin tümörü oluşumunu doğuran unsurların başında radyasyon ve genetiği değiştirilmiş, yapay ve boyar maddelerin yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Ceylan, şöyle konuştu:

"Beyin tümörlerinin görünme sıklığı, 100 binde 12 civarındadır. Beyin tümörlerinin, en önemli belirtileri baş ağrısı, mide bulantısı ve kusmalardır. Hipofiz tümörlerinde ise şişme ve dengesiz büyümeler görülebilir. Beyin hücrelerindeki bölünme safhalarında çeşitli mutasyonlara ve DNA'daki bozukluklara bağlı olarak programlanmış bölünmesi bozuluyor. Bu bozulma olduğu anda, hücre kontrolden çıkıyor ve kontrolsüz bir şekilde bölünerek, büyümeye başlıyor. Bunun durdurulması ve kontrol edilebilmesi için dünyada tıp bilimi büyük çaba harcıyor. Beyinde hücre bölünmesini ve tümör oluşumunu doğuran faktörlerden biri yapay maddeler, diğeri ise radyasyondur. Çünkü, insanlık tarihine baktığınız zaman son dönemde bu kadar kanser artışında, bu hücre bozulmalarında yapay maddelerin etkisinin olduğu görülüyor. Burada, DNA bozulması da mutasyona sebep olan faktörler arasında sayılabilir. Bu yüzden, yapay ve boyar maddelerden ve genetiği değiştirilmiş maddelerden kaçınmak gerekir."

-"Tedavi öncesinde mutlaka farklı fikirleri alın"

Tedavi sürecinden önce, farklı hekimlerden de görüş alınmasının gerekliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Ceylan, "Sağlıkla ilgili bir problem yaşandığında, mutlaka farklı fikirler alınması gerekir. Hastanın, bu farklı fikirler arasından güven verici doktoru bulabilmesi lazım. Çünkü, hastanın tatmin olması, bence sağlıklı bir tedavideki ilk önemli adımdır. Tatmin yoksa, orada başarı da yoktur. Ben, fikir alınmasından ve rahatsızlığın iyi analiz edilmesinden yanayım" ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Prof. Dr. Ceylan'a üzerinde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin amblemi bulunan tabak hediye etti.

Programa, Vali Akpınar'ın yanı sıra eşi Dr. Nihal Akpınar, Bilecik Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. - Bilecik

Kaynak: AA / Sağlık

Kocaeli Üniversitesi İbrahim Akpınar Türkiye Bilecik Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title