Haberler

Bilim Kurulu Üyesi Tezer: Koronavirüs geçiren kişilerin aşı yaptırmasına gerek olmayabilir

Güncelleme:
Abone Ol

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, koronavirüs geçirdikten sonra bağışıklık yanıtı oluşan kişilerin aşı olmasına gerek kalmayabileceğini söyledi. Öte yandan aşı yaptıran kişilerin de maske takma zorunda olduğunu belirten Tezer, "Virüsün dolaşımı devam ettiği sürece 2021 yılında da maske takmaya devam edeceğiz" dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, aşının ilk dozu yapıldıktan sonra bağışıklık yanıtının bir şekilde uyarıldığını söyledi. Prof. Dr. Tezer, aşı sonrası asıl uyarılmanın 2'nci dozdan 10 gün sonra maksimum düzeye geldiğini belirterek, "Bu yüzden 'aşı yaptırdım' diye maskesiz dolaşmak çok doğru bir yaklaşım değildir.

"2021 YILINDA DA MASKE TAKMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kişi aşı olsa da maske takmak zorundadır. 'Maskeyi çıkaracağız' diye bir algı oluşmasın. Maske takmaya devam edeceğiz. Virüsün dolaşımı devam ettiği sürece 2021 yılında da maske takmaya devam edeceğiz. 'Aşı oldum, bağışıklık yanıtım güçlü, bende antikor yanıtı çok iyi' diye maskelerimizi çıkarmayacağız. Sadece maske değil, sosyal mesafemize, el hijyenimize ve kalabalık alanlarda bir araya gelmemeye dikkat edeceğiz" diye konuştu.

Bilim Kurulu Üyesi Tezer: Koronavirüs geçiren kişilerin aşı yaptırmasına gerek olmayabilirSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer

"KORONAVİRÜS GEÇİREN KİŞİ AŞI YAPTIRMAYABİLİR"

Prof. Dr. Tezer, kişi eğer hastalığı geçirdiğini bilmeden aşı olursa, zararlı bir durumun olmayacağını kaydederek, "Koronavirüs aşısı, önümüzdeki günlerde aşamalar halinde uygulanmaya başlayacak. Eğer bir kişide korona geçirdikten sonra bağışıklık yanıtı oluşmuşsa, aşı olmasına gerek kalmayabilir. Bu durumda kişinin aşı yaptırmasına gerek olmaz. Sağlık Bakanı da açıklamıştı; 6 ay içerisinde hastalığı geçirmiş olanlara aşının yapılmayacağını. Hastalığı geçirdiniz, 6 ay sonra bağışıklık, antikor yanıtınız düşebilir, bunu biliyoruz. O dönemde kişinin bağışıklık yanıtının durumuna bakarak, aşı olabilirsiniz. Ayrıca kişilerin 2'nci ya da 3'üncü kez hastalığa yakalanmalarında bağışıklık sistemlerinin aşırı uyarılmasıyla ağır geçtiğini biliyoruz. Bütün virüsler için geçerlidir bu. Ne kadar yüksek oranda yoğun bir şekilde alırsanız, hastalığı o kadar ağır geçirebiliyorsunuz. Temas miktarınız, süreniz hastalığı ağır geçirmenize de etkili olan diğer faktörlerdir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Gazi Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Hasan Tezer Koronavirüs Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (38)

İlker:

Sadece maske , mesafe ve temizlik gibi söylemleri bilim kurulu değil kahvehane söylemleridir. Bİlim kurulu bilim üretir, bilimsel çözüm üretir. Ama gelin görün aylardır hep aynı şey, bilim kurulunun hangi üyesi laboratuvara girip ilaç, aşı vb. çözüm üretmeye katkı sağlıyor ?

Yanıtla524
sağlıkçı:

hemşerim sen neyin kafasını yaşıyon her doktorun branşı ayrıdır herkes aşıyla ilaçla uğraşmaz cerrah ayrı ortopedist ayrı biyoloji genetik ayrı

81
Köylü:

Sağlıkçı. Bilim kurulunda her branştan hoca var.Burası kooperatif değil

06
semra:

bunların ne yaptıgı bellı deyil

Yanıtla218
AA:

KENDİLERİDE NE DEDİKLERİNİ BİLMİYORLAR, BUNLARI DİNLEYENLERİNDE KAFALARI DAHA ÇOK KARIŞIYOR. . .

Yanıtla316
Maske:

Hergün yeni bişey bıktık artık biri diyor maske yakında çıkacak biri diyor yok çıkmayacak yeter gerçekten yeter bıktıkkk

Yanıtla015
ARTVİNLİ:

Sn bakan çok yakında maskeleri unutacaz demişti 2 ay önce şimdi siz 2021, de maskeye devam edecez diyorsunuz

Yanıtla015
ali:

Valla bunların bir dediği bir dediğini tutmuyor.

04
Köylü:

Maksat aşıdan tasarruf.Avrupa tüm vatandaşlarını aşılama kararı almışken bu neyin nesi.Bu milleti enayi yerine koydunuz ya seçimlerde görüşürüz

Yanıtla69
Battal:

Aynen öyle.

26
Tüm 38 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title