Büyükler de Aşı Olmalı"
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergönül: "Antibiyotiklerin yavaş yavaş etkisini kaybettiği günümüzde erişkinlerin aşılanarak hastalıklardan korunması hayati önem taşıyor"
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, "Antibiyotiklerin yavaş yavaş etkisini kaybettiği günümüzde erişkinlerin aşılanarak hastalıklardan korunması hayati önem taşıyor" dedi.
Ergönül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşının Türkiye'de daha çok çocuklarda uygulanan bir bağışıklama olarak bilindiğini, son yıllarda aşı ile bağışıklamanın erişkin grubu açısından da önem kazandığını belirtti. Ergönül, hemen hemen bütün hastalıklar için aşı çalışmaları olduğunu anlattı.
Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiği günümüzde aşının önem kazandığına dikkati çeken Ergönül, "Antibiyotiklerin yavaş yavaş etkisini kaybettiği günümüzde erişkinlerin aşılanarak hastalıklardan korunması hayati önem taşıyor. Hasta olmaktansa aşı olarak bu hastalıkları önlemek çok önemli" ifadelerini kullandı.
- Kimlere ne zaman hangi aşı uygulanmalı?
Ergönül, hem aşılanması gereken risk grubundaki insanların aşılanmadığını hem de hangi durumlarda aşı gerektiğinin bilinmediğini aktararak, şunları kaydetti:
"Şu anda yaşanan grip vakalarından korunmak için grip aşısı yaptırılabilir. Hala bu mevsimde bile aşı yaptırmamış olanlara öneririz. Grip aşısı önerilenler ise 65 yaş üstü kişiler, huzurevi, bakımevi gibi yerlerde kalanlar, uzun süreli aspirin tedavisi almakta olan çocuk ve adölesanlar, kronik akciğer, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, böbrek işlev bozukluğu, bazı kan hastalıkları gibi kronik metabolik hastalığı ve bağışıklığı baskılanmış olanlar, dalağı olmayanlar, yüksek riskli kişilere hastalığı bulaştırma riski olanlar, sağlık personelleri."
Önder Ergönül, erişkinlerde aşı ile korunulabilecek diğer hastalıkları ise şöyle sıraladı:
"Akciğer hastalıklarından en önemlilerinden biri pnömonidir mesela. Pnömoninin aşısı vardır. Bunun dışında Hepatit A ve B'nin aşısı var. Tetanoz ve difteri aşıları yetişkin yaş gruplarında çok önemlidir."
Aşının erişkinlerde herkese değil, belli risk gruplarında olan kişilere yapılmasının önem taşıdığını vurgulayan Ergönül, "Aşıların etkileri çok net gösterilmiştir. Örneğin Hepatit B aşısı. Sigara karşıtlığı sayesinde akciğer kanseri nasıl azalmışsa, Hepatit B aşısının bulunması ile de karaciğer kanseri ciddi ölçüde azalmıştır" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul