Haberler

Çapkınlık Bir Beyin Hastalığı mı

Güncelleme:
Abone Ol

Reem Nöroloji Merkezi kurucu ve doktorlarından Mehmet Yavuz, çapkınlık ve beyin fonksiyonları arasındaki bir ilişki olduğunu savunuyor.

Reem Nöroloji Merkezi kurucu ve doktorlarından Mehmet Yavuz, çapkınlık ve beyin fonksiyonları arasındaki bir ilişki olduğunu savunuyor. Yavuz'a gore ilişkide beyin fonksiyonları büyük rol oynuyor. Yaşanan çevre , kültürel ve psikolojik fonksiyonlar hatta genler bile çapkınlık için sebep gösterilebiliyordu. Ancak bilimsel çalışmalar çok daha farklı bir tanı ortaya koyuyor.

KADIN-ERKEK İLİŞKİSİNDE BÜYÜK ROL OYNUYOR

Beynin merkezinde bulunan D1 (dopamin 1) ve D2 (dopamin 2) reseptörlerinin çalışma şekillerinin kadın-erkek ilişkisinde büyük rol oynuyor.Çapkınlığın bir beyin hastalığı olabileceğini savunan uzmanlardan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz çapkınlığın beyin merkezindeki reseptörlerin ilişkideki etkisini önemle vurguluyor.

HER ŞEY DOPAMİNE BAĞLI

Beynin merkezinde bulunan D1 (dopamin 1) ve D2 (dopamin 2) reseptörlerinin çalışma şekillerinin kadın-erkek ilişkisinde büyük rol oynuyor.

SADAKAT DUYGUSU İÇİN D1 RESEPTÖRLERİNİN İYİ ÇALIŞMASI ŞART

Beynin accumbens merkezinde bulunan D1 ve D2 reseptörlerinin çalışma şekillerinin kadın-erkek ilişkilerinde büyük rol oynadığını belirten Dr. Yavuz, D1 reseptörünün devre dışı kalması ya da iyi çalışmaması durumunda sadakat duygusunda aksama olacağını belirtiyor.
"Reseptörler" ile "sadakat" arasındaki bağlantıyı vurgulayan Dr. Yavuz bu durumda "Çapkınlık bir beyin hastalığı mıdır?" sorusu üzerinde durulması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor, "Çok eşli erkeklerde D1 reseptörlerinin aşırı çalıştığını, hovarda, bir kadından diğerine koşan ve sürekli kadın değiştiren erkeklerde ise D1'in aşırı etkisizliğini ifade edebiliriz". Bu durumun erkekler kadar kadınlar için de geçerli olduğunu belirten Dr. Mehmet Yavuz, D1 reseptörünün iyi çalışmasının şart olduğuna da vurgu yapıyor.

ÇAPKINLIĞIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR Mİ

Psikoterapist Dr .A. Cem Keçe bu konuyla ilgili olarak,"Sadakatin ve tek eşliliğin temelinde, dışarıdan fark edilemeyen kimyasal ve hormonsal bir karışımın rolü olabiliyor. Sonuçta kulağa ilginç gelse de düzenli aile yaşamı ve seviyeli beraberlikler için bazı hormon reseptörlerinin dengeli ve iyi çalışması gerekiyor" diyor.

Karşı cinsin cinsel dürtülerini reddetmek aldatma, aldatılma, çapkınlık ve sadakatsizlik gibi davranış biçimlerini gerçekleştirmeye iten hormonları aktive edeceğinden, kişinin dikkatinin değişmesine ve ikili ilişkilerdeki bağlarının kopmasına neden olabileceğini belirten Keçe, insan beyninin herşeye kolaylıkla uyum sağladığıını vurguluyor.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Cem Keçe Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title