Haberler

Türk Bilim Adamlarından Devrim Gibi Buluş! Artık Telefonla Kan Alınabilecek

Güncelleme:
Abone Ol

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde , Türk bilim adamları devrim niteliğinde buluş yaptı. Artık telefonlardan bir damla kanla sağlık taraması yapılabilecek.

Türk bilim adamları, cep telefonunda bir damla kanla sağlık taraması yapabilecek yazılım geliştirdi Özel bir kağıt üzerine damlatılan kanı fotoğrafı üzerinden tarayan yazılım, renk değişimine göre Hepatit B, Hepatit C, HIV ve çeşitli kanser türlerini tespit edebilecek

YENİ BULUŞ İLE KAN ALIMI HEM KISA SÜRECEK HEM UCUZ OLACAK

İYTE Kimya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız, kimya bölümü 2. sınıf öğrencisi Hakan Berk Aydın ve bilgisayar mühendisliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Cihan Toklucu, "BİORGB" adlı proje kapsamında geliştirdiği yazılımla, kan tahlili sayesinde öğrenilebilecek tüm hastalıkların kısa sürede, daha düşük bir maliyetle öğrenilebilmesini sağlayacak. Proje koordinatörü İYTE öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız: "Sağlık Bakanlığının yurt dışından ithal ettiği testlerin yerini alabilecek, daha kısa sürede daha ucuza tarama ve teşhis yapabilecek bir platform."

HIV VİRÜSÜNDEN KANSERE KADAR TEŞHİS YAPILABİLECEK

Cep telefonuna yüklenen yazılımla tespit edilebilecek hastalıklar arasında grip, Hepatit B, Hepatit C'nin yanı sıra HIV virüsü ve kanser türleri de bulunuyor. Yrd. Doç. Dr. Yıldız, yaptığı açıklamada, doktora başvuran hastalardan hastalığının belirlenmesi için çeşitli testler istendiğini, tüplerce kan alındığını, bu kanların eğitimli personelce tıbbi cihazlar kullanılarak değerlendirildiğini aktardı.

"DENEYLERDEN BAŞARI SAĞLANDI"

Yıldız, yazılımı yapay kan kullanarak test ettiklerini belirterek, bu deneylerde başarı sağlandığını, yazılım sayesinde hastalığa neden olan etmenlerin tespit edildiğini söyledi. Kan tahlili ile teşhis edilebilecek her hastalığın bu yolla belirlenebileceğine dikkati çeken Yıldız, bunlar arasında grip gibi bulaşıcı hastalıkların yanı sıra Hepatit B, Hepatit C, HIV ve kanser türlerinin de yer aldığını dile getirdi.

ÇALIŞMA 1 SENE İÇİNDE KULLANILABİLECEK

Yıldız, TÜBİTAK'tan teknogirişim ve proje desteği aldıkları çalışmanın bir sene içinde son kullanıcı tarafından kullanılabilir seviyeye geleceğini, uluslararası alanda da ilgi gördüklerini, salgın hastalıklarla mücadele eden ülkelerin bu yazılımla ilgilendiğini sözlerine ekledi.

"KANINIZIN FOTOĞRAFI ÇEKİLİYOR"

Yazılımı geliştiren öğrencilerden Hakan Berk Aydın da yazılımın sağlık taramasında tıbbi cihazlara gereksinimi ortadan kaldırdığını, aynı işi daha hızlıca yaptığını belirtti. "Alınan kan örneği, bu proje için özel geliştirilen ve hastalık etmeni bulunduğunda kodlanan renge göre renk değişimi gösteren kağıda damlatılıyor. Ardından cep telefonu ile o kağıdın fotoğrafını çekiyoruz. Tüplerce kan almak yerine bir damla kan. Fotoğrafı geliştirdiğimiz uygulamaya yüklüyoruz. Ekranda çıkan fotoğraf üzerinde parmağımızı gezdirdiğimizde uygulama renk taraması yapıyor. Tarama tamamlandıktan sonra program bizi grafik ekranına yönlendiriyor. Tarama sonucu elde edilen grafikteki renk yoğunluğu, kanda hastalıklara yol açan etmenlerin olup olmadığını gösteriyor. Gözle görülmeyen bu renk değişimini yazılım görünür hale getiriyor."

Kaynak: AA / Sağlık

Hakan Berk Aydın İzmir Teknoloji Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title