Haberler

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ilk koronavirüs aşısı gönüllülere uygulandı

Güncelleme:
Abone Ol

Ankara ve Kocaeli'den sonra İstanbul'da ilk koronavirüs aşı uygulaması Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gönüllülere yapıldı. Faz 3 çalışmalarında ilk aşıyı yaptıran gönüllü ise hastanenin hasta bakıcısı oldu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Çin'e ait koronavirüs aşısının Faz 3 çalışmalarına başlandı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak aşı ve süreç ile ilgili bilgi verdi. Hastanede aşıyı olan ilk gönüllü, hasta bakıcı oldu.

ANKARA VE KOCAELİ'DEN SONRA SIRA İSTANBUL'DA

Çin'in koronavirüse karşı yürüttüğü aşı çalışmalarında, faz 3 araştırmaları Türkiye'de ilk olarak Hacettepe'de uygulanmış, ikinci merkez Kocaeli olmuştu. İstanbul'daki ilk aşı uygulamasının adresi ise Cerrahpaşa oldu.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ilk koronavirüs aşısı gönüllülere uygulandı

İLK GÖNÜLLÜ HASTA BAKICI OLDU

Koronavirüs Faz 3 gönüllü aşılamalarının İstanbul'daki ilk uygulaması, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapıldı. Aşılama çalışmasına Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak da katıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde hasta bakıcı olan Asım Baştürk gönüllü olarak ilk aşıyı oldu.

"75 BİN TEST YAPMIŞIZ"

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sait Gönen, "Bugün Cerrahpaşa Tıp Fakültesi için de önemli olarak değerlendirilecek günlerden bir tanesi. Pandeminin başlangıcı Mart ayından bu yana Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne 335 bin hasta gelmiş. Bunlardan 27 bin tanesi Covid nedeniyle müracat etmiş. Bu süreçte 75 bin test yapmışız. Bu mücadele diğer hastanelerde ve dünyada olduğu gibi Cerrahpaşa'da da devam ediyor. Bugün bu mücadelenin bir farklı penceresi, pandemi ile mücadelede umudumuzu yeşerten aşı çalışmalarıyla ilgili Çin menşeili aşının Faz-3 çalışmasına Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlıyoruz" diye konuştu.

"SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI İÇİN 8-10 YIL GEREKECEK"

Aşı ile ilgili bilgilendirme yapan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fehmi Tabak, "Pandeminin onuncu ayına girmek üzereyiz. 100 yılda bir olabilecek bir pandemiyi yaşıyoruz. Pandeminin ekonomik ve insanlık olarak getirdiği nokta ortada. Böyle bir pandeminin sonlanabilmesi için iki şey lazım. Bir tanesi sürü bağışıklığı denilen, toplumdaki koruyucu antikor seviyelerinin, hastalığı geçirenlerin yüzde ellilerin üstüne çıkması lazım. Şu ana kadar 30 milyon kişiye tanı konulduğunu biliyoruz. Bunlarda maalesef 1 milyonun üzerinde kayıp var. Bu 30 milyonun yüzde 0,5'nin bile infekte olmadığını görüyoruz. Sürü bağışıklığı için 8-10 yıl gerekecek. Buna hiçbir şekilde ne dünyanın ne insanlığının tahammülü var" ifadelerini kullandı.

"230'UN ÜZERİNDE AŞI ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR"

İkinci oyun değiştirici olayın aşılama olduğunu ifade eden Tabak, "Bu aşı çalışmaları başlar başlamaz olayı kontrol altına almayacak ama hızlı bir şekilde bu çalışmaların sonucu da umarım çok iyi gider. Etkinliği de gösterirse Aralık-Ocak ayı gibi tüm dünyada aşılamaların başladığı döneme girmiş olacağız. Şimdi aşı alışmaları umut vadeden çalışmalardır. 230'un üzerinde aşı çalışması devam etmekte. Bunların 30 civarı da klinik çalışmalara geçmiş durumdadır. 11 aşı da bugün Cerrahpaşa olarak başlayacağımız Faz-3 safhasına erişmiştir. Faz-3 safhası bir ilacın ya da bir aşının geliştirilmesinde önemli bir aşamadır. Faz-1 ve Faz-2'deki az sayıdaki insanda nispeten tolere edilebilecek yan etkileri olduğu görülüp etkinliği de gösterildiği için Faz-3 dediğimiz üçüncü dönem çalışmaları başlar" dedi.

"AŞIDAN UMUTLUYUZ"

Aşı için hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Tabak, "Cerrahpaşa Tıp Fakültesi olarak Çin menşeili aşının Türkiye'deki 25 merkezle beraber çalışmalarına başlıyoruz. Bugün Cerrahpaşa olarak hazırlarımızı bitirdik. Bugün ilk gönüllümüze aşılamamızı gerçekleştireceğiz. Şimdi genellikle kabul edilen aşılama çalışması sonucu yüzde 50 etkinlik varsa o aşı onay alır. Şimdi aşıdan umutlu muyuz? Evet, umutluyuz. Hastalarımızın yüzde 97'si iyileşmekte. Demek ki immün sistem bu işi kontrol altına almakta. Yüzde 80'i çok sessiz olarak ufak tefek belirti ve bulgularla geçirmekte. İmmün sistem onlarda çok daha etkin bir şekilde çalıştığını görmekteyiz. 10'uncü gün civarında yakınmaların başladığı, bulaştırıcılık ortadan kalkmakta. Burada immün sistem önemli. Dünyada 30 milyon civarında kişinin infekte olduğunu biliyoruz. Çok az sayıda ihmal edilebilecek şekilde ikinci kez bir hastalığa yakalanma söz konusu. İmmün sisteminin oluşturduğu koruyucu antikorlar bu işi gerçekleştirmekte. Aşı ile de arzulanan hedef aynı olayı gerçekleştirmektedir. Umutlu olmamızı sağlayan özelliklerden biri tüm aşı çalışmaların faz-1 ve Faz-2 başarılı şekilde geçilmiştir ki Faz-3 e geçilmiştir" şeklinde konuştu.

"KENDİM İÇİN GÖNÜLLÜ OLDUM"

Gönüllü olarak ilk aşıyı olan Asım Baştürk, "Kendim gönüllü oldum. Hiç kimsenin baskısı olmadı. Türkiye'nin dünyanın başında olan belanın bir an önce gitmesini istiyoruz. Hocama ve dekanıma teşekkür ediyorum. Sağlık personeli olarak gönüllü oldum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi Çin Halk Cumhuriyeti Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (3)

her kes nerde:

aşıyı görünce kaçtılar

Yanıtla13
Yavuz:

Hasta olmayan kişiye vurusanız bise olmaz

Yanıtla10
BU NASIL FAZ-3 LOOO?:

Gerçekten bilimsel bir FAz-3 çalışmasında denekler 1) Gerçek ilacın uygulandığı deney Grubu 2-) İçi boş ilacın kullanıldığı Plasebo grubu olarak ikiye ayrılır ve hiç bir hekim hangi hastanın hangi grupta yer aldığını bilmezler. Burada ise hekimler hastanın adını soyadını biliyor, hasta da gerçek aşı uygulanan deney grubunda olduğunu biliyor. Bu haliyle bilimsel açıdan sağlıklı bir çalışma olamaz. Her hasta hangi grupta yer aldığını bilmemeli, , hatta doktorlar da bilmemeli.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title