Haberler

Çocuklarda inmemiş testis hastalığı gözden kaçırılmamalı

Abone Ol

GÜLTEKİN YETGİN - Yenidoğan çocuklarda görülebilen inmemiş testis hastalığının tedavi edilmediği takdirde kısırlık riskini artırdığı bildirildi.

GÜLTEKİN YETGİN - Yenidoğan çocuklarda görülebilen inmemiş testis hastalığının tedavi edilmediği takdirde kısırlık riskini artırdığı bildirildi.

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kadir Öymen Hançerlioğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inmemiş testisin yenidoğan çocukların yüzde 3 ile 5'inde görüldüğünü söyledi.

Hançerlioğulları, inmemiş testisin sık gözlenen ve gözden kaçma ihtimali yüksek bir hastalık olduğunu vurgulayarak, "Normalde yumurtalıkların karından torbaya dediğimiz yere inmesi fizyolojik bir süreçte gerçekleşir. Bunun gerçekleşmemesine inmemiş testis diyoruz. Bu hastalık gözden kaçırıldığı takdirde trajik sonuçlara yol açıyor" dedi.

Normalde en geç iki yıl içerisinde iki adet olan bu organın keseye inmesi gerektiğini vurgulayan Hançerlioğulları, "Çocuklar ıkınınca, ağlayınca bu testislerin keseye inip inmemesi, iniyorsa elle kontrolünde kıvamı, dokununca ağırıp ağırmadığı kontrol edilmeli ve doktorlarla temasa geçilmeli. Doktorların takipleri altında olması gereken bir hastalıktır. İnmemiş testis ebeveynlerin ve doktorların gözden kaçırmaması gereken bir hastalıktır, çocukların ateşle de gelse öksürükle de gelse normal kontrolleri sırasında yumurtalık muayenelerinin muhakkak yapılmasını istiyoruz."

- Çocuklar 2 yaşını geçmeden ameliyat edilmeli

Hançerlioğulları, inmemiş testisin tedavisinin kolay olduğunu ve yaklaşık yarım saat süren bir operasyonla yumurtalıkların yerine indirilmelerinin mümkün olduğunu söyledi.

Ameliyat edilmesi gereken periyodun özellikle 2 yaşını geçmemesi gerektiğine dikkati çeken Hançerlioğulları, "Dünya literatüründe de bu şekilde öneriliyor. Bu belli bir süreyi geçtiği zaman yumurtada bozulmalar, küçülmeler, ileride kısırlıkla sonuçlanabilen trajik sonuçlara neden oluyor. İnmemiş testis tedavi edilmediği takdirde normal bir insana göre kısırlık riski 6-8 kat artıyor" diye konuştu.

- Kanser riski taşıyor

Hançerlioğulları, testisin erkek cinsiyetin tüm vücut fonksiyonlarını kontrol eden hayati bir organ olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Testis, salgıladığı hormonlar ile zihinsel fonksiyonlardan damar tonusunun sağlanmasına, kalp çalışmasından yaşlanmanın yönetilmesine kadar pek çok hayati fonksiyonu kontrol eder. Böylesi hayati bir organın beklenen normal gelişimini sağlamaması da tüm vücut fonksiyonlarını etkileyecektir. Hayati fonksiyonlar etkilenirken gerek kanal içinde kalan olsun gerekse keseye inmeyip karın içerisinde kalan testis yaşamı ciddi olarak tehdit eden testis kanseri hastalığına dönüşebilir. Yaptığım araştırmalar bu tip kanserlerin de söylenenlerin aksine iyi huylu olmaktan çok kötü huylu olarak ortaya çıktığı yönündedir."

Kaynak: AA / Sağlık

Giresun Üniversitesi Yenidoğan Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title