Haberler

DEÜ DAUM Müdürü: Sivas'taki Depremlerin Sismik Kaynağı Gürün ve Ayvalı Fayları

Güncelleme:
Abone Ol

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sivas'ın Gürün ilçesi ve Suçatı beldesinde son günlerde meydana gelen artçı depremlerin sismik kaynağını Gürün ve Ayvalı faylarının oluşturduğunu söyledi.

İZMİR'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sivas'ın Gürün ilçesi ve Suçatı beldesinde son günlerde meydana gelen artçı depremlerin sismik kaynağını Gürün ve Ayvalı faylarının oluşturduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem sonrası Sivas'ın Gürün ilçesinde de çok sayıda deprem oldu. Bölge yakınlarında fay hattı olmadığını belirten bazı uzmanlar, depremlerin nedenini öğrenmek için çalışma başlattı. Deprem afeti sonrası bölgede incelemelerini sürdüren DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Sivas'a bağlı Gürün ve Suçatı çevresinde diri fay olmadığına dair basında çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Sivas'ın kuzey sınırlarından 7.9 büyüklüğündeki 1939 Erzincan depremine neden olan Kuzey Anadolu Fayı'na ait Suşehri- Refahiye- Reşadiye segmenti, orta kesimlerinde Orta Anadolu Fay Zonu'na ait olan Deliler Fayı ve Divriği Fayı, güney kesiminden ise Sarız Fayı, Gürün Fayı ve Ayvalı Fayı geçmektedir. Son günlerde Gürün ve Suçatı çevresinde meydana gelen depremlerin sismik kaynaklarını Gürün Fayı ve Ayvalı Fayı oluşturmaktadır. Depremler, bu 2 fayın kesişim yerinde meydana gelmektedir. Bu bölge 6 Şubat'ta meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki Elbistan merkezli ikinci büyük depremin 85 kilometre kuzeyinde bulunmaktadır. Dolayısıyla Gürün çevresindeki bu fayların Maraş depremlerinden etkilendiğini göstermesi bakımından anlamlıdır" dedi."Özellikle Sarız Fayı ve Deliler Fayı deprem üretme potansiyelleri yüksek olan faylar sınıfında değerlendirilmektedir" diyen Prof. Dr. Sözbilir, "Bu nedenle Sivas'tan geçen faylarda gerekli çalışmaların bir an önce yapılması ve bu fayların kontrolündeki yerleşimlerde risk azaltma çalışmalarına hız verilmesi hayati derecede önem taşmaktadır" ifadelerini kullandı.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Dokuz Eylül Üniversitesi Hasan Sözbilir Deprem Suçatı Gürün Sivas Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title