Haberler

Dü'nün Uçuş Bileti: "Çevre ve Sağlık"

Abone Ol

Düzce Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, YÖK tarafından hazırlanan "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında pilot üniversite seçilmelerine ilişkin, "Elimizden gelenin en iyisini yaparak burayı bir sağlık turizmi ve çevre teknolojisi alanında adından söz ettiren bir merkeze, laboratuvara kavuşturacağız." dedi.

ÖMER FARUK CEBECİ - Düzce Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, YÖK tarafından hazırlanan "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında pilot üniversite seçilmelerine ilişkin, "Elimizden gelenin en iyisini yaparak burayı bir sağlık turizmi ve çevre teknolojisi alanında adından söz ettiren bir merkeze, laboratuvara kavuşturacağız." dedi.

Çakar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, DÜ'nün sağlık ve çevre alanında pilot üniversite seçildiğini açıklamasının kendilerine büyük bir onur ve gurur yaşattığını söyledi.

YÖK'ün yaklaşık iki yıldır "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi"ni yürüttüğünü belirten Çakar, şöyle devam etti:

"81 ilde üniversite bulunmasının bir anlamı olması gerekir. Her üniversitenin birbiriyle kopya amaçlara sahip olmasının ülkemize bir fayda kazandırmayacağı düşüncesinden hareketle YÖK, üniversitelerin içinde bulundukları ile ve topluma katkı sağlayabilecek proje liderlikleri yapması gerektiğini hayata geçirdi. Bu amaçla 'Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması' adı altında bir başlık açtı. Ülkemizde bulunan 200 üniversite arasından bulunduğu bölgeye katkı sağlayabilecek üniversiteler seçmeyi ve bunlar arasından pilot üniversite olarak görev alabilecek üniversiteleri kazandırmaya girişti."

Rektör Çakar, 2013-2014 yıllarında yaptıkları çalışmalarla bölgenin güçlü ve zayıf yönlerini çıkardıklarını, üniversitenin bölgenin hangi ihtiyaçlarına yönelik faaliyette bulunursa bölgenin kalkınmasına destek olabileceğini analiz ettiklerini anlattı.

Analizler sonucunda, üniversitenin 2015-2019 dönemini kapsayan stratejik planını sağlık ve çevre konuları üzerine uzmanlaşmaya yoğunlaştırdıklarını vurgulayan Çakar, şunları aktardı:

"Çok önemli bir tıp fakültemiz ve hastanemiz var. Bölgede çok güçlü, üçüncü basamak sağlık kuruluşu olarak hizmet veriyor. Diğer taraftan Düzce, İSKİ su havzası alanında. Kuzeyden güneye doğal güzellikleriyle hem de sağladığı diğer alt yapı potansiyelleriyle çevre alanında çok büyük bir laboratuvar ve zenginlik özelliğine sahip. Bu yönlerini de göz önünde bulundurarak biz sağlık ve çevre teknolojilerini seçmiş, geçen yılın başında da bu yöndeki çalışmalarımıza hız vermiştik."

Bölgeye hizmet potansiyeli artacak

Çakar, DÜ'nün pilot üniversite seçilmesiyle kendilerinin belirlediği sağlık ve çevre teknolojileri alanında bölgeye hizmet etme potansiyelini daha da arttıracaklarını dile getirerek şöyle konuştu:

"Bölgenin sanayisine hizmet etmeye aday merkezimiz var. O da Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Uygulama Merkezi. Oraya MARKA'nın desteğiyle 3 milyon liralık 'Tasarım ve Prototipleme Test Merkezi' ekledik. Yaklaşık 12 milyon liralık merkezin akreditasyonuyla çevre, toprak ve su analizlerinin yapılmasıyla hem bölgedeki istihdama hem de sürdürülebilir kalkınmaya hizmet edeceğini inşallah ümit ediyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yaparak burayı bir sağlık turizmi ve çevre teknolojisi alanında adından söz ettiren bir merkeze, laboratuvara kavuşturacağız."

DÜ yıllardır birinci

Çakar, Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulunun, devlet üniversiteleri içerisinde yaptığı ilk değerlendirmeye DÜ'nün mazhar olduğunu belirtti.

Kalite alanında DÜ'nün 2012'den bu yana bir ivmeye sahip olduğunu aktaran Çakar, şunları söyledi:

"O deneyimden hareketle Kalite Üst Kurulu üniversitemizi değerlendirdi. Çok olumlu değerlendirmelerle Türkiye'deki yüksek öğretimin ilk dış değerlendirmesini üniversitemiz geçirmiş oldu. Bu kadar üniversite arasında bizim tercih edilmemizin çok önemli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. 2006 yılında ilk kurulduğunda 3-4 binden başlayan öğrenci sayıları bugün 29-30 binlere geldi. 35-40 milyon olan üniversite bütçesi bugün bütçe taslağında 185 milyon lira. Geçen yıla göre 20 milyonluk bir artışla birlikte yatırımlar her geçen gün artıyor. Personel sayısı, yaşadığımız olumsuz sürece rağmen yine kendisini üst seviyelerde gösteriyor. En düşük puanlı öğrencimiz bile ilk yüz binden geliyor. 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında üniversitemiz yıllardır birinciliği kimseye kaptırmıyor. Bu hususlar iyi eğitim öğretimin, iyi niteliğin, iş birliğinin sonuçlarıdır. Beş üniversite arasına seçilmiş olmak bile uçuşun ilk göstergesidir, uçuş biletidir."

Rektör Çakar, sağlık hizmetleri alanında, bölgenin önemli sorunlarından olan kanser hastalarına hizmet etmek üzere radyo onkoloji ve terapi merkezi kuracaklarını da kaydetti.

Kaynak: AA / Sağlık

Recep Tayyip Erdoğan Düzce Üniversitesi Beştepe Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title