Haberler

Dünya Nütrisyon Günü

Abone Ol

KEPAN Derneği Başkanı Uyar: "Yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak tanımladığımız malnütrisyon, iyileşmeyi gecik...

Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uyar, yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak tanımlanan malnütrisyonun, iyileşmeyi geciktirdiğini, enfeksiyonlara eğilimi artırdığını, ölüm oranlarını yükselttiğini ve ciddi ekonomik kayıplara neden olduğunu bildirdi.

Uyar, Dünya Nütrisyon Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, her yıl Kasım ayının ikinci perşembesi kutlanan Dünya Nütrisyon Günü kapsamında "Malnütrisyona Dur Diyebilme"nin önemine değinildiğini aktardı.

Yetersiz beslenmeye dikkati çekmek amacıyla geçen yıl hazırlanan dev yeşil elma maketinin İstanbul'da sergilendiğini hatırlatan Uyar, elmanın, bu yıl da İzmir Konak Belediyesi'nde sergileneceğini kaydetti.

Başta tıp camiası olmak üzere otorite ve kamuoyunun malnütrisyon konusunda bilgi seviyesini artırmak için çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Uyar, derneğin, bu dönemde hastaneye başvuran kişilerde malnütrisyon taramasının yapılması ve değerlendirilmesi için hekim bilgilendirme ve eğitim programlarını sürdürdüğünü belirtti.

Derneğin her yıl yüzlerce sağlık profesyonelinin katıldığı klinik beslenme ile ilgili konularda uluslararası standartlarda eğitim programları hazırladığını aktaran Uyar, şu bilgileri verdi:

"Avrupa Birliği (AB) yetersiz beslenme ile obeziteyi, 'en önemli halk sağlığı sorunu' ilan etti. O günden beri Avrupa ülkelerinin hemen hemen tamamında nütrisyon dernekleri ile sağlık otoritesi 'malnütrisyonla mücadele' için bazı projeler yürütüyor. Biz de 3 yıl önce Türkiye'de sağlık çalışanlarına yönelik 'Malnütrisyona Dur Diyelim' adlı bir kampanya başlatmıştık. Bu kampanya kapsamında çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürüyoruz.

Yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak tanımladığımız malnütrisyon, iyileşmeyi geciktiriyor, enfeksiyonlara eğilimi artırıyor, hastanede kalış süresini uzatıyor, ölüm oranlarını yükseltiyor ve ciddi ekonomik kayıplara neden oluyor. AB verilerine göre, toplumdaki normal bireylerin yüzde 5-15'i, hastaneye yatan hastaların yüzde 30-40'ı ve bakımevlerinde yaşayan yaşlıların yüzde 60'ı malnütrisyon veya beslenmeyle ilintili risk altındadır. Bunun Avrupa'ya getirdiği ekonomik yük yaklaşık 170 milyar avrodur."

Dernek Başkanı Mehmet Uyar, derneğin Türkiye'deki durumu görmek üzere, 19 şehir ile 34 merkezde yürütülen, 6 ay süren, 29 bin hastanın değerlendirildiği ve 2009 yılında Avrupa Klinik Nütrisyon Dergisi'nde yayınlanan araştırmasında, yatış anında hastaların ortalama yüzde 15'inin beslenme yetersizliği nedeniyle risk altında olduğunun görüldüğünü, en yüksek riskin, yaşlılar, kanserli hastalar (yüzde 43) ve yoğun bakımlarda yatanlarda (yüzde 52) saptandığını kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık

Mehmet Uyar İstanbul İzmir Konak Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title