Haberler

Erken Evre Meme Kanseri Tamamen Tedavi Edilebilir

Güncelleme:
Abone Ol

Memorial Diyarbakır Hastanesinden Op. Dr. Erkan Dalbaşı, erken dönemde teşhis edilen meme kanseri vakalarının tamamen tedavi edilebileceğini söyledi.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Erkan Dalbaşı, meme kanseriyle ilgili bilgi verdi. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu aktaran Op. Dr. Dalbaşı, görülme sıklığının yüzde 10 civarında olduğunu söyledi.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ

Günümüzde erken tanı ve yeni tedavi yöntemleri sayesinde hastaların çok önemli bir bölümü sağlığına kavuştuğunu ve kansersiz olarak yaşamını devam ettirebildiğini dile getiren Op. Dr. Dalbaşı, meme kanserinin de, kanser tanı programları içinde değerlendirilebilen bir tür olduğu için kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi ile doktorunun önerdiği yaştan itibaren ultrasonografi ve mamografi yaptırması erken tanıya olanak sağladığını belirtti.


GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLERE DİKKAT

Meme kanseri riskini en aza indirmek için hastalığa neden olan değiştirilebilir risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Op. Dr. Dalbaşı, "Hormonlu gıdalardan ve özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durmak, ilk doğumu 30 yaşından önce yapmak ve emzirmeye özen göstermek, alkol ve sigara kullanmamak meme kanseri riskini azaltan önemli faktörlerdir. Son dönemlerde soya izoflavanlarının östrojene benzer etkileri meme kanseri ile ilişkili olabileceği deneysel çalışmalarda ortaya koyulmuştur. Ayrıca A, C, E vitaminleri ile beta karotenin, likopenin ve antioksidanların yetersiz olması meme kanseri riskini artırabilir. Özellikle 50 yaş üstü kadınlar bu vitamin ve besinlere karşı dikkatli olmalıdır. Ayrıca bu kanser türünde genetik yatkınlık da çok önemli bir faktördür. Ailesinde meme kanseri öyküsü olan özellikle anne, teyze, abla gibi birinci derece yakınları meme kanserine yakalanmış olanlar risk grubunda bulunduklarını bilerek doktor kontrolü altında olmalıdır" dedi.

MEME KANSERİ TAMAMEN TEDAVİ EDİLEBİLİR

Günümüzde meme kanseri vakalarının artmakla birlikte tedavideki önemli gelişmelerin de yaşam oranlarını artırdığını anlatan Op. Dr. Dalbaşı, "Erken dönemde teşhis edilen meme kanseri vakaları, günümüzde tamamen tedavi edilebilmekte ve hasta kanserden kurtulmaktadır. Kanser tanısı konulan hastalar; sosyal yaşamdan kopmamaları, morallerini yüksek tutmaları ve tedavi sürecinde yaşanabilecek sıkıntıları en aza indirecek önlemler açısından bilgilendirilmelidir. Hastaların günlük yaşamlarına devam etmelerini sağlamak, tedavi sürecinin olumlu sonuçlanması için oldukça önemlidir" diye konuştu.


CERRAHİDE ÖNCELİKLE MEME KORUNUR

Meme kanseri tanısı konulan hastalarda bir takım tarama testlerinin yapıldığını ve hastalığın başka organlara da metastaz yapıp yapmadığının araştırıldığını belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Erkan Dalbaşı, "Böyle bir durum yoksa kanser memede sınırlıysa cerrahi tedavi planlanır. Uzak organ metastazlarında ise tümör çapı büyükse cerrahi öncesinde neoadjuvant tedavisi ardından da cerrahi müdahale yapılır. Her meme kanserinde memenin tümünü almaya gerek yoktur. Tümörün bulunduğu bölge, yerleşim şekli ve türüne göre son dönemlerde meme koruyucu cerrahiler ön plana çıkmaktadır. Bu tedavide memenin tümü değil sadece tümörlü alan alınmaktadır. Multidisiplinel yaklaşım ile cerrahi sonrası kemoradyoterapi nüks oranını oldukça azaltmaktadır. Total mastektomi yapılsa bile aynı seansta rekonstrüktif cerrahi ile hastaya yeni bir meme yapılması mümkündür" dedi.

KANSERE KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLÜ OLMALI


Güçlü bir bağışıklık sisteminin tüm hastalıklarda olduğu gibi meme kanserinden korunmada da etkili bir faktör olduğunu kaydeden Op. Dr. Erkan Dalbaşı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her gün düzenli olarak lif ve probiyotik maya içeren gıdaların yanı sıra süt, yoğurt gibi gıdaların da alınması hem sağlığın korunması hem de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ile kanser riskini azaltan önemli faktörlerdir. Son yıllarda bazı merkezlerde yapılan çalışmalar, B vitamininin meme kanseri riskini %50 oranında azalttığını göstermektedir. Bir başka çalışmada B vitamini eksikliği olan ve meme kanseri teşhisi konulan hastalarda, metastaz riskinin B vitamini düzeyi normal olanlara göre daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. Balık, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, tereyağı B vitamininden zengin olan besinlerdir"

Kaynak: Temsilci / Sağlık

Diyarbakır Memorial Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title