Haberler

Gözünüze Bahar Değmesin

Güncelleme:
Abone Ol

Bahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması, doğayı canlandırdığı gibi alerjik rahatsızlıkları da gündeme getiriyor.

Havada uçuşan polenler bahar mevsiminde alerjik hastalıklara neden olan en önemli etken olarak ortaya çıkıyor. Bundan en fazla etkilenen organımız ise gözlerimiz.

Bahar aylarında sık görülen gözde kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetler alerjik göz nezlesinin habercisi olabilir. Göz nezlesinin geç teşhisi ise göz kapaklarında düşme ve kısılma, korneada yaralar ve kalıcı göz bozukluklarına neden olabiliyor. Bahar mevsimi ile birlikte göz nezlesi vakalarında (konjonktivit) önemli artış görüldüğünü belirten Avrupagöz Merkezi Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, "Kaşınma nedeni ile gözün sürekli ellerle ovalanması, alerjik duruma ikincil olarak başka enfeksiyonların eklenmesine neden oluyor ve tablo ağırlaşıyor" dedi.

Mevsimsel alerjilerin en büyük sebebinin çiçek polenleri olduğunu ifade eden Avrupagöz Merkezi Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, şu bilgileri verdi: "Gözde kaşınma, kızarıklık ve reaksiyona bağlı olarak gelişen damar genişlemesi meydana gelir. Bu sebeple şiddetli yanma ışığa bakamama, yabancı cisim hissi ve bulanık görme meydana gelir. Kapak içlerinde alerjiye bağlı olarak oluşan kabarık lezyonlar gözün sağlam kornea tabakasına baskı yaparak astigmat ve görme bozukluğuna dahi yol açabilir. Havada uçuşan polenler, kimyasallar alerjik reaksiyona neden olan bir dizi olayı başlatır. Alerjinin en rahatsız edici yanı göz kaşınmaları olduğundan, hastalar gözlerini kaşımaya ve ovuşturmaya doyamaz. Bu kaşımalar bazı kimselerde gözün önündeki saydam tabaka olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olur ki bunların en ciddisi ise görme kaybına yol açan keratokonustur. Tüm bunların sonunda dokularda iltihabi inflitrasyon ve ödem meydana gelir. Bu durum gözde şişme, kızarıklık, aşırı kaşıntı hissi ve sulanmaya neden olur. Erken teşhis edilen vakalarda hastalara çoğunlukla lokal uygulanan damla ve pomadlar yeterli olur. İlerlemiş aşamada göz kapaklarında düşme ve kısılma görülür. Yapışkan sıvı akıntısı meydana gelir. Daha ilerlemiş vakalarda ise korneada yaralar oluşur ve tedavi edilmediği takdirde çok kötü sonuçların doğmasına neden olur."

Göz nezlelerinin sadece alerjik kökenli olmadığını, bulaşıcı ve mikrobik göz nezlelerinin de bahar aylarında sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Doğan, Viral göz nezlesinin; el teması, ortak havlu kullanımı, öpüşme, hava ve para yolu ile kolayca bulaşabileceğine dikkat çekti.

ALERJİDEN KORUNMAK İÇİN…

Baharı göz alerjilerine yakalanmadan da geçirmek mümkün elbette. Evde genel anlamda alerjen maddelerden daha az etkilenmek için; havalandırma yerine klima kullanınız. Klimalar filtreli olduğu için dışarıdaki zerreciklerin odaya direkt girmesi önlenmiş olur. Bahar ve yaz aylarında özellikle güneş gözlüğü kullanınız. Şiddetli bir alerjik durumunuz varsa kenarları yüze doğru kapanan gözlükleri tercih ediniz. Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayınız. Göze el ile temas etmekten mümkün olduğunca uzak durunuz. Eller kimi zaman en temiz kimi zaman ise en kirli parçamızdır. Yatak odanızda toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler kullanmayı tercih ediniz. Evde toz alırken ıslak bez kullanınız. Eğer hayvanlara karşı da alerjiniz varsa evde mümkünse hayvan beslemekten uzak durunuz. Besliyorsanız sık banyo yaptırınız ve evinizi de mutlaka günde bir kez süpürünüz. Ellerinizi ve yüzünüzü su ile sık sık yıkayın.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Kamil Doğan Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title