Haberler

Hasta Payına 'Zam' Göründü İlk İtiraz İlaççıdan Geldi

Abone Ol

Hükümet, Orta Vadeli Program Kapsamında İlaç ve Sağlık Harcamalarında Tasarruf Planlarken, Bakanlar Kurulu da Hem İlaç Giderlerini Azaltacak Hem de Tedavi Giderlerinde Hasta Payını Artıracak Önlemleri Uygulamaya Aldı.

Hükümet, orta vadeli program kapsamında ilaç ve sağlık harcamalarında tasarruf planlarken, Bakanlar Kurulu da hem ilaç giderlerini azaltacak hem de tedavi giderlerinde hasta payını artıracak önlemleri uygulamaya aldı.

Hem programda öngörülen hedefe hem de tebliğe tepki gösteren Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) hastalar, eczacılar ve ilaç endüstrisi için ‘zor bir dönemin başlayabileceği’ uyarısında bulundu. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan tedavi katılım payının uygulanmasına dair tebliğe göre, hekim ve diş hekimi muayenelerinde, vücut dışı protez ve ortez kullanımlarında ve yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde katılım payı alınacak. Kapsama dâhil kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayakta tedavilerine ilişkin hekim ve diş hekimi muayenelerinden, birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 lira, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 lira, özel sağlık kurumlarında 15 lira tutarında katılım payı alınacak. Protez ve ortezler için yüzde 20, yeşil kart uygulaması kapsamında olanlardan ise yüzde 10 oranında katılım payı alınacak. Protez ve ortezler için alınacak katılım payının tutarı, protez ve ortezlerin alındığı tarihteki brüt asgari ücretin yüzde 75’ini geçemeyecek. Bu uygulamalara tepti gösteren AİFD, açıklamasında şu noktalara dikkat çekti: “Yapılan düzenlemelerle, ülkemizdeki jeneriği olan ilaç fiyatlarının, referans ülkedeki fiyatın en fazla yüzde 60’ı ile sınırlandırılacağı belirtildi. Diğer yandan yeni yayınlanan tebliğde mevcutta uygulanan yüzde 11 iskontoya ilaveten sadece orijinal ilaçlara uygulanacak yüzde 13 ilave iskonto ile tasarrufun tek taraflı olarak orijinal ilaçlar üzerinden yapılıyor olması hakkaniyetli bir uygulama değildir.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title