Hayata "protez bacakla" koşmak istiyor
Erzurum'da, doğuştan engelli olan ve daha sonra iki bacağı da kesilen ilkokul öğrencisi Muhammet Arda Ebren, kendisine uygun protez bacağa kavuşarak yürüyebilmesi için hayırsever iş adamlarından ...
Erzurum'da, doğuştan engelli olan ve daha sonra iki bacağı da kesilen ilkokul öğrencisi Muhammet Arda Ebren, kendisine uygun protez bacağa kavuşarak yürüyebilmesi için hayırsever iş adamlarından yardım bekliyor.
Yıldızkent semti Osmangazi Mahallesi'nde ikamet eden Meryem, İbrahim Ebren çiftinin oğlu Arda, anne karnında uygulanan bir tedavi nedeniyle engelli dünyaya geldi.
Sol bacağı kalçasına yapışık olan ve sağ ayağı da bilekten eğri olan Arda'nın sağlığına kavuşması için Erzurum, İstanbul ve Ankara'da çok sayıda tedavi uygulandı.
Tedaviler cevap vermeyince Arda'nın 3 yaşında sol bacağı baldırından, 5 yaşında ise sağ bacağı diz altından, yapılan ameliyatla kesildi. Arda'ya yeniden yürüyebilmesi için bir yıl önce protez bacak takıldı. Büyüdüğü için ayağına dar gelen ve yara yapan protezle yürümekte güçlük çeken Arda, yardımsever iş adamlarından destek bekliyor.
İbni Sina İlkokulu ikinci sınıfta okuyan Arda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin yardımı olmadan okula gidemediğini belirterek, protezin ayağına yara yaptığını söyledi.
Okulda da sınıftan dışarıya çıkamadığını ifade eden Ebren, "Arkadaşlarımla oynamıyorum. Beden eğitimi dersine giremiyorum. Protez yapılmasını istiyorum. Ben de arkadaşlarımla oyun oynamak istiyorum. Sınıfım ikinci katta, annem çıkarıyor. Sosyal ihtiyaçlarımı karşılamıyorum. Biri yardım etmeden lavaboya bile gidemiyorum" dedi.
Derslerini çok sevdiğini vurgulayan Ebren, şunları kaydetti:
"Ben okumak, bir meslek sahibi olmak istiyorum. Derslerimi çok seviyorum. Bütün derslerim çok iyi. Geçen yıl okulu pekiyi ile bitirmiştim. Hayırsever iş adamlarının bana destek vermesini, iyi protezler yapmalarını istiyorum. Şimdiki protezim ayağımı sıkıyor, kanatıyor. Acıttığı için yürüyemiyorum. Arkadaşlarım gibi ben de oynamak istiyorum. Tek hayalim koşmak, saklambaç oynamak. Hayırseverler bana destek olursa, hayallerimi gerçekleştirebilirim. Ben hayatımda hiç koşmadım, bisiklet sürmedim. Artık koşmak istiyorum."
- "Arda büyüdükçe, hayat onun için zorlaşıyor"
Göz yaşlarını tutamayan anne Meryem Ebren de Arda'ya hamileyken sinirsel rahatsızlığı olduğunu ve uygulanan bir tedavi sonucu oğlunun engelli dünyaya geldiğini öne sürdü.
Arda için yapılan tedavilerin sonuç vermediğini anlatan Ebren, "Bütün doktorlar, 'oğlumun engelinin anne karnındayken uygulanan yanlış bir ilaçtan kaynaklandığını' söyledi. Arda'nın iki bacağı da kesildi. Eğitim sıkıntımız var. Günlük yaşam, Arda için çok sıkıntılı geçiyor. Arda büyüdükçe, hayat onun için çok zorlaşıyor. Özellikle okulu çok sıkıntılı. Ben sürekli çocuğumun yanında olmak zorundayım. Eşim işte. Bazen okulda ders bitene kadar kalıyorum, bazen gidip alıyorum. Üç oğlum var. Biri altı yaşında ama 11 aylık bir de bebeğim var. Ona da bakmak zorundayım" diye konuştu.
Sabah erken saatlerde kalkarak, okula hazırlandıklarını belirten Ebren, "Her gün sabah Arda ayaklarını takıyor. Arda ve bebeğimle kapının önünde servis bekliyorum. Arda servisle gidiyor, ben başka minibüsle binerek okula gidiyorum. Arda'yı okulun bahçesinde karşılıyorum. Çünkü Arda servisten inemiyor. Sınıfına çıkarıyorum. Öğleyin yeniden gidip, alıyorum. Kışın çok zor oluyor. Geçen kış çok sıkıntı yaşadık" şeklinde konuştu.
- "İnşallah benim oğlumun da sesini duyan olur"
Yaklaşık bir yıl önce devletin de yardımıyla 8 bin 500 liraya protez bacak yaptırdıklarına değinen Ebren, şöyle devam etti:
"Devlet bunun 3 bin lirasını karşıladı. Protez bacakların süresi bitmiş durumda. Normalde altı ay sonra değiştirilmesi gerekiyordu. Bir yıldır kullanıyoruz. Yenisini yaptıramadığımız için mecburen bunu takıyoruz. Arda'yı gittiği yere kadar zorluyoruz. Çok rahatsız ediyor. Okuldan geldikten sonra protezleri zor çıkarıyor. Bacaklarının üst kısmında yaralar oluşuyor. Protez yara yaptığı zaman ertesi günü okula gidemiyor. Yeni, akıllı protezler var. Arda'da gelişim çağında olduğu için o protez çok uygun. Pahalı olduğu için biz yaptıramıyoruz. Gücümüz anca buna yetiyor. Devletten Allah razı olsun, oğluma bakım ücreti veriyor. Bakım ücreti olmasa bunu da yaptıramazdık. Hayırsever iş adamlarından, vatandaşlarımızdan yardım bekliyoruz."
"İnşallah benim oğlumun da sesini duyan olur" diyen Ebren, "Kimse yanlış anlamasın. Anne olarak üstüme düşeni yapıyorum ama yeni protez bacak alacak maddi durumumuz yok. Eşim şoför. Arda'nın da sesini duysunlar. Oğlum çok şey yapmak istiyor, bisiklete binmek istiyor. Koşmak istiyor. Yapamadığı o kadar çok şey var ki. Sınıftan çıkamıyor. Dün beden eğitim dersi vardı, herkes dışarıda oyun oynuyor, fiziksel hareketler yapıyordu. Ama Arda camdan onları izliyordu. Düştüğü zaman ayağa bile kalkamıyor. Ben sadece çocuğum için protez bacak istiyorum, başka bir talebim yok. Tekerlekli sandalye ya da akülü araba uygun değil, sadece protez bacak gerekiyor."
Ebren, oğlu Arda'nın geçen sene ihtiyacı olmadığı halde bir yıl boyunca 4 kilogram mavi kapak toplayarak, başka engellilere akülü araba alınması için okula teslim ettiğini söyledi.
Erzurum Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge de konuyla ilgilenip, gerekli yardımı yapacaklarını söyledi.