Haberler

Hepatit C Aıds'ten Daha Tehlikeli

Abone Ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) En İyi Doktorları Arasında Gösterilen ve Yaptığı Karaciğer Nakilleriyle Başarısını Kanıtlayan New York Mount Sinai Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Bölüm Direktörü Prof.dr. Şükrü Emre, Hepatit C'nin Aıds'ten Daha Tehlikeli Olduğunu Söyledi.

AMERİKA Birleşik Devletleri’nin (ABD) en iyi doktorları arasında gösterilen ve yaptığı karaciğer nakilleriyle başarısını kanıtlayan New York Mount Sinai Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Bölüm Direktörü Prof.Dr. Şükrü Emre, Hepatit C’nin AIDS’ten daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Dünyanın en saygın üniversitelerinden Yale’in Organ Nakli Bölüm Başkanlığı’na getirilen ve üniversitenin tarihinde bu göreve gelen ilk Türk ünvanını alan Prof. Dr. Emre, “Bence Hepatit C, şu anda dünya için en büyük sorun. Çünkü hastalığın yüzde 45- 50’sinin nasıl bulaştığı bilinmiyor” dedi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli ve Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen New York Mount Sinai Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Bölüm Direktörü Prof. Dr. Şükrü Emre, Hepatit C’nin her geçen gün büyüyen sinsi bir tehlike olduğunu vurguladı. Hastalığın şu an Dünya’da AIDS’ten daha tehlikeli olduğunu ileri süren Prof.Dr. Emre, Hepatit C’nın virüslerle bulaşan hepatitler arasında kan yolu ile en sık bulaşan tipi olduğunu anımsattı. Hastalığın yüzde 45-50’sinin nasıl bulaştığının henüz bilinmediğini anlatan Prof. Dr. Emre, şunları söyledi:

TÜRKLER TOK, YABANCILAR AÇ KARNINA İÇİYOR

“Hastalığın nasıl yayıldığını bilmek gerekiyor. Berberleri suçlayabiliyorlar; ‘aynı jileti, manikür, pedikür aletlerini değiştirmeden kullanıyorlar’ diye. Bu etken olabilir. Ancak insanlar duyarlı ve dikkatli olmalılar. Çünkü Hepatit C, sinsi ilerler ve ve kronik siroz olarak ortaya çıkar. Bu durum Amerika’da, Avrupa’da daha fazla. Türkiye’de akuta bağlı karaciğer hastalığı daha az. Türkiye’de alkol alırken bile önce yemek yiyip, karaciğeri besliyorlar sonra içki içiyorlar. Ama bu durum ABD’de öyle değil. İçki aç karnına tercih ediliyor.

Bu da beraberinde karaciğer transplantasyonunu (nakli) getiriyor. Karaciğer transplantasyonu birçok disiplini içeren ve son derece önemli bir tedavi şeklidir. Gelişen teknoloji ve tekniklerle insanlar yeniden hayata gülebiliyorlar.”

PROF. DR. ŞÜKRÜ EMRE KİMDİR?

İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi mezunu olan Emre, aynı fakültede önce genel cerrahi uzmanı oldu, ardından 1988'de doçent unvanı aldı. Karaciğer nakli konusunda eğitim almak için New York Üniversitesi Mount Sınai Medical'e gitti. Bir süre sonra burada kalması için teklif aldı. 1998 New York Üniversitesi'nde Pediatrik Karaciğer Nakli Bölümü başkanı ve Felowshiplik Direktörlüğü'ne getirildi. 2 yıldan beri de karaciğer nakli merkezinin başkanlığını yapıyor. New York Magazine tarafından iki yıl arayla en iyi doktorlar arasında gösterildi. 2002 yılında ABD’deki Uluslararası Transplant Hastaları Organizasyonu tarafından yılın doktoru seçildi. 2005 yılında yaptığı karaciğer nakli ameliyatında, bir organla aynı anda üç kişinin hayatını kurtararak günlerce konuşuldu. Yale Üniversitesi’nin teklifini kabul ederek Organ Nakli Bölüm Başkanlığı görevine getirilen Prof. Dr. Emre, yeni görevine temmuz ayında başlayacak.

İŞTE HEPATİT C

Hastalık çoğu zaman akut (aniden ve kısa sürede) başlar. Hafif ve orta derecede geçirilen bir takım belirtiler kişi tarafından çoğu zaman algılanmaz. Bu arada karaciğer enzimlerinde hafif yükselme ile giden bir kan tablosu hakimdir. Akut dönemde hastalığı geçiren kişilerin yaklaşık yüzde 85 inde hastalık kronik hepatite doğru gider. Bu oldukça yüksek bir rakamdır. Ve daha da önemlisi bu hastaların yüzde 20'sinde siroz denilen (kronik yaygın ve ilerleyici karaciğer iltihabıdır) ortaya çıkar.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hepatit C belirtileri, hafif olarak algılanabilir ya da farkında olmadan geçirilebilir. Genel olarak küçük çocuklarda belirtisiz seyreder. Ancak daha büyük çocuklarda yetişkinlerde bazi belirtiler görülür. Halsizlik ve kaslarda zayıflık hissi, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, koyu renkte idrar, kilo kaybı, yağlı yiyeceklerden tiksinme, nadiren sarılık, eklem ağrıları.

KRONİK HEPATİT C

6 aydan daha fazla sürede devam eden hepatit C ile oluşan hepatit durumu kronikleşmiş hepatit C hastalığıdır. Özellikle küçük çocuklarda belirti vermeden gider. Ancak daha ileri yaşlardaki bireylerde bazı belirtiler olabilir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title