İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı'nda "Keşkesiz Doğum" Anlatıldı
İstanbul Doğum Akademisi, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı'nda anne adaylarına doğuma hazırlığın önemini anlattı.
İstanbul Doğum Akademisi, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı'nda anne adaylarına doğuma hazırlığın önemini anlattı. Akademi fuarda, annelerin doğacak bebekleri için oda, kıyafet, kişisel bakım gibi ihtiyaçlarının yanı sıra doğuma fiziksel ve zihinsel olarak hazırlanmanın önemine dikkat çeken etkinlikler düzenledi.
Doğum sürecinde ebeveynlerin yanında olan anne-bebek ve baba dostu bir doğuma hazırlık merkezi olarak hizmet veren İstanbul Doğum Akademisi 13-14-15 Aralık tarihinde İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı'na katıldı. İstanbul Doğum Akademisi kurucularından Op. Dr. Hakan Çoker ve Türkiye'nin tek hamile ve doğum psikoloğu Uzm. Psk. Neşe Karabekir'in doğum için fiziksel destek ve zihinsel arınma ile ilgili bilgiler verdiği fuar süresince, "Keşkesiz Doğum" felsefesi, rahatlama, hypnobirthing, lamaze, gevşeme gibi çeşitli doğum teknikleri üzerine konuşuldu.
"Ben Bilmem Eşim Bilir" yarışmasının sunucu, Türkiye'nin parlayan yıldızlarından ve birkaç ay önce ilk çocuğunu kucağına alan İlker Ayrık, doğum sürecinde ve doğum sonrası babanın rolü ve görevleriyle ilgili deneyimlerini paylaştı. Oğlunun doğumu sırasında doğuma girerek eşine destek olmaya çalıştığını belirten Ayrık, "Aslında doğumun asıl kahramanı eşim, ben hiçbir şey yapamadım. Sadece tüm doğum süresince orada onun yanındaydım. Ama ben oğlumun ilk nefes alışında orada, yanında olmak istedim. Bu gerçekten inanılmaz bir duygu. Ben her babanın da bunu yaşamasını isterim. Doğuma hazırlanmak demek sadece bebek odası almak, odaya perde seçmekten ibaret değil. Bunlardan çok daha önemlisi doğuma mental, zihinsel olarak hazırlanmak. Bebek büyüdüğünde "benim çok şahane bir bebek odam vardı" demeyecek, ancak doğumdan hemen sonra anne ve babasına kavuşursa burada oluşan güvenli bağlanma tüm hayatına olumlu etki edecek" dedi. Fuar standındaki söyleşiye katılan bir babanın "Ben eşimin doğum sahnesinden çok korkacağımı düşünüyorum. Bu yüzden doğumuna girmemeyi planlıyorum." diyen bir babaya,"Doğumla ilgili korkuların sebebi aslında bu konuyla ilgili özellikle biz erkeklerin çok fazla bilgi sahibi olmamasından kaynaklanmaktadır. Oysaki artık doğuma hazırlık kursları var. Bu kurslara katılarak doğumla ilgili yanlışları yenebilir ve eşinizin en büyük destekçisi olabilirsiniz." diyerek, tüm anne ve baba adaylarının "keşkesiz doğum" eğitimi almalarını ve özellikle de babaların doğum sırasında doğumu bilerek, öğrenerek eşlerinin yanında yer almalarının tavsiye etti.
İstanbul Doğum Akademisi'nin önemli konuklarından biri de anne karnında anne ile bebeği iletişime geçiren uzman olarak bilinen June Eleni Laine idi. Londra Psişik Çalışmalar Akademisi Öğretim Üyesi June Eleni Laine İstanbul Doğum Akademisi'nin konuğu olarak katıldığı anne-bebek-çocuk fuarında katılımcılara, profesyonel olarak sağ beynin -yani duyguların- bebekle iletişimde nasıl aktif kullanılacağını öğretti.
"Anne adayları doğum seçeneklerini bilmek istiyor"
İstanbul Doğum Akademisi Kadın Doğum Uzmanı ve Keşkesiz Doğum Eğitmeni Op. Dr. Hakan Çoker"Ülkemizde doğuma hazırlık konusu anneler ve ebeveynler tarafından çok bilinmeyen bir kavram. Doğuma hazırlık denince hemen akla bebeğim için nasıl bir oda seçmeliyim, evimi değiştirmeli miyim, bebeğimin duvar kağıdı nasıl olmalı, biberonları hangi marka almalıyım vs... gibi doğum sonrasında bebeğe odaklanan ihtiyaç listeleri çıkarılıyor. Peki acaba anne adayı anne olmaya hazır mı? Ya da baba? Anne ve baba adayları ebeveyn olma sürecinde neler yapmalılar?. Doğum anında ne yaşamak istiyorlar?
Kadın doğumunda neler yapabileceğini biliyor mu? Yoksa bunu sadece doktoru mu bilebilir? Doğumu ile ilgili kararlara katılma hakkı var mı, seçenekleri nedir? gibi soruların cevapları maalesef aranmıyor. İşte biz İstanbul Doğum Akademisi olarak kadına doğumuyla ilgili neler yapabileceğini, aktif olarak kendi doğumunun kararını nasıl verebileceğini anlatıyor, doğanın ve teknolojinin ona sunduğu seçenekleri gösteriyoruz. Amacımız ister sezaryen, ister normal, isterse suda doğum olsun herkesin "keşke demeyeceği" doğumlar yaşaması. Akademimizin eğitimlerine katılanlar, anne ve bebeğinin doğum sırasında nasıl uyum içinde ve birbirine destek olduğunu öğreniyor ve bunu doğum sırasında deneyimleyerek "mutlu doğumlar" yaşıyorlar. Kadının bedeni doğum için programlanmış ve tasarlanmış doğal bir mucize. Biz hamilelik ve doğum sürecini nasıl yaşayabileceklerini eğitim programlarımızda çiftlere anlatıyoruz. Anne adaylarının doğumlarını daha çok hissetmesi, varsa korkularını yenmesi için doğum psikolojisi desteği veriyoruz. Doğuma hazırlıkta annelerin önemli bir destek aldığı bu program ile hamile ve doğum psikoloğu Türkiye'de sadece İstanbul Doğum Akademisi'nde mevcut. İlk kez katıldığımız İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı'nda da tüm ebelerimiz ve doğuma hazırlık eğitmenlerimizle beraber anne adaylarına "keşkesiz doğumun" öneminden ve açılımından bahsediyoruz. Tüm anne adayları seçeneklerini mutlaka bilmeli" dedi.
Doğuma fiziksel hazırlık, bedensel destek
Anne adaylarının kendi bedenlerinin farkında, doğum şekline kendilerinin karar vereceği, doktorun gebeyi değil, gebenin doktorunu yönlendireceği, geçmiş korkularından tamamen kurtulabileceği, hayatının en güzel olayına eşiyle beraber hazırlanabileceği yani asla "keşke" demeyeceği doğumları yaygınlaştırmak amacıyla kurulan İstanbul Doğum Akademisi katıldığı İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı'nda, anne adaylarına "Keşkesiz Doğum" felsefesini anlattı. İstanbul Doğum Akademisi kurucuları Kadın Doğum Uzmanı ve Keşkesiz Doğum Eğitmeni Op. Dr. Hakan Çoker ve Türkiye'nin tek hamile ve doğum psikoloğu Uzm. Psk. Neşe Karabekir anne adayları başta olmak üzere tüm aileye yeni fertlerini nasıl coşkuyla karşılayacakları konusunda da ipuçları verdi.