Haberler

İstanbul) Rektum Kanserinde Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri Tartışılıyor...

Abone Ol

(İSTANBUL) Rektum kanserinde ameliyatsız tedavi yöntemleri tartışılıyor.

(İSTANBUL) Rektum kanserinde ameliyatsız tedavi yöntemleri tartışılıyor...

İSTANBUL (İHA) - İstanbul'da rektum kanserine yönelik ameliyatsız tedavinin yöntemlerinin tartışıldığı uluslararası bir sempozyum düzenleniyor. Dünyaca ünlü kanser merkezi Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC)'in organizasyonunda düzenlenen sempozyum, kanserle ilgili yeni bir tedavi ışığı olabileceği ele alınıyor.

Topluma ve hekimlere yönelik olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmesi hedeflenen sempozyumun ilk günü, Liv Hospital'in Ulus'taki merkezinde başladı. Yurtiçi ve yurt dışından 300'e yakın bilim insanının yer alacağı sempozyumun halka yönelik bugünkü aşamasında Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu ile Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden Prof. Dr. Philip Paty'nin yönetiminde, rektum kanseri ile ilgili merak edilenler tartışıldı.

Sempozyumun halk gününde görüşlerini ve hedeflenen aşamayı aktaran Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, şunları söyledi: "Rektum kanseri dediğimiz zaman bir çoğunuz bunu yaşadınız, bir kısmınız da ameliyatsız olarak bunu atlattı. Bir kısmınız diyor ki; niye o zaman biz ameliyat olduk? Keşke şimdiki döneme gelseydik ama bilgi birikimi ve deneyimler ancak bir noktaya geldiklerinde ancak bu tedavi seçenekleri sunulabilir hale geliyor. Çünkü bu bir takım oyunu. Bir kişinin yapabileceği birşey değil."

Ameliyat dışı tedavi...

Sempozyumda hastaların sorularını dinleyen Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden Prof. Dr. Philip Paty, operasyon dışı bir tedaviyi bir hedef haline getirmek konusundaki taahhütün önemine değinerek, "Önemli olan sadece gerekli uzmanlığa sahip olmak değil. Bence amaç aynı zamanda rektum kanser hastalarının tamamı için operasyon dışı bir tedaviyi bir hedef haline getirmek konusundaki taahhüt çok önemli. Burada bir hastayı, orada bir başka hastayı tedavi etmemekten çok daha farklı bir yaklaşım. Burada önemli olan radyasyonu, kemoterapiyi, uygun görüntüleme ve tanısal endoskopiyi bütün bunları optimize edebilmek ameliyat dışı tedavide. Tabi burada hastaları çok yakından takip etmekte çok önemli. Özellikle Tedaviden sonraki iki yıl içerisinde aynı zamanda hayat boyu da takip etmek ve bu şeklide sürdürülebilir bir başarı olduğundan emin olmak önemli" şeklinde konuştu.

ABD'de elde edilen veriler umut verici

New York'ta elde ettikleri verilerin son derece umut verici boyutta olduğunu anlatan Prof. Dr. Paty, "Biz hala ameliyat dışı tedavinin uzun vadedeki dayanıklılığı ve sürekliliğini görmeye çalışıyoruz. Ancak 10 yıldır New York'ta elde ettiğimiz veriler son derece umut verici. İki yıl kansersiz olarak gözlemlediğimiz hastalar var ve bu hastaların tekrardan nüks veya tümörün yeniden büyüme olasılığı çok düşük. Biz dolayısıyla bu tedavinin kansere tamamen kür noktasına getirebileceğimiz ve kansere kalıcı sonuçlar vereceği konusunda çok güven duyuyoruz" diye konuştu.

Sempozyum, yarın ve Cumartesi günü İTÜ Maslak Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde devam edecek. Son iki günlük plana göre yapılacak bilimsel toplantıda yurtiçi ve yurtdışından gelen hekimler, "Rektum Kanserinde Ameliyatsız Tedavi Mümkün mü?" sorusunun cevabını araştıracak. Sempozyumda özellikle rektum kanserindeki tedavi yöntemlerinde hangi vakalarda nasıl karar verilebileceği tüm süreçleri ile multidisipliner olarak masaya yatırılacak. Mevcut kanıtların yanı sıra çok sayıda gerçek olgular üzerinden tartışmalar yapılacak, bilimsel farkındalık artırılacak. Sempozyumun son gününde yöntemlerin uygulanabilirliğine yönelik bir konsensüs raporunun sunulması hedefleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Oktar Asoğlu Memorial İstanbul Ulus Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title