Haberler

Kadın Üreme Sisteminde Enfeksiyona Dikkat

Abone Ol

Özel Çorlu Reyap Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Kemal Yıldız, kadınların üreme sisteminde sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarının gebe kalabilme ve gebelik sırasında olumsuz etkiler oluşturabileceğini söyledi.

Özel Çorlu Reyap Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldız, kadınların üreme sisteminde sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarının gebe kalabilme ve gebelik sırasında olumsuz etkiler oluşturabileceğini söyledi.

Kadın ve erkekte üreme sisteminde gelişen enfeksiyonların kısırlığa yol açabildiğini belirten Op. Dr. Kemal Yıldız, "Üreme sisteminde oluşan enfeksiyonlar hem gebe kalabilmeyi hem de oluşan gebeliklerin sağlıklı doğumlar ile sonlanmasını olumsuz etkilemektedir. Çocuk isteyen çiftlerin gebelik olmadan önce olası bir enfeksiyon ihtimaline karşı muayene için doktora müracaat etmeleri uygun olur" dedi.

Mantar enfeksiyonlarına değinen Op. Dr. Yıldız, "Mantar enfeksiyonlarında genelde hastada aşırı kaşıntı ve yanma şikayetleri olur. Ancak mantar enfeksiyonlarının tedavisi oldukça kolaydır. Bağışıklık sistemi zayıf düşmüş kişilerde, şeker hastalığı olan hastalarda ve uzun süre geniş spektrumlu antibiyotik kullanan kişilerde mantar enfeksiyonuna sıklıkla rastlanır. Hastaların yüzde 70- 90'ında bu enfeksiyon kandidiyazis olarak adlandırılır. Erkek üreme sisteminde çoğalması gerçekleşmediği için bu enfeksiyonun cinsel yollarla bulaşmadığı düşünülmektedir. Mantar enfeksiyonunun en çok şikayet edilen belirtileri, kaşıntı, yanma hissi, kesilmiş süt şeklinde akıntıdır. Ancak akıntı genellikle kokusuz olur. Genital bölgenin dış kısmında akıntı ve kaşıntıya bağlı olarak kızarıklık ve tahriş oluşabilmektedir. Oluşan tahrişlerde idrar yaparken yanmalara neden olabilir. Enfeksiyon çok ilerlememiş ise sadece fitil kullanımı ile tedavi başarı ile yapılmaktadır. Ancak enfeksiyonun tekrarladığı durumlarda ilk olarak enfeksiyona neden olan faktörler araştırılmalı ve uzun süreli ilaç tedavisi uygulanmalıdır" diye konuştu.

Bakteri kaynaklı vajinal enfeksiyonlar konusunda da bilgi veren Op. Dr. Yıldız, "Klamidya enfeksiyonu, genital bölgeye yerleşen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Teşhisi oldukça güçtür. Çünkü ilk dönemlerde hiçbir şikayete yol açmaz. Şikayetler hastalığın başlangıcından yaklaşık 3 hafta sonra ortaya çıkmaya başlar. Enfeksiyonun belirtileri ise vajinada akıntı ve cinsel birliktelikte ağrı, idrar yaparken ağrı hissi, erkeklerde peniste akıntı oluşması ve testislerde ağrı, kadınlarda yumurtalıklarda ağrı, alt karın bölgesinde ağrıdır. Cinsel yollarla bulaşabilen bir iltihap olmakla birlikte havuz ve sauna gibi ortamlardan da kolaylıkla bulaşabilir. Klamidya aynı zamanda yumurtalık kanallarının tüplerin kapanmasına ve kısırlığa yol açarken, dış gebeliklere de neden olabilmektedir. Bel soğukluğu (gonorrhea) ise genital bölgede oluşabilen ve bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyondur. Bel soğukluğu bazen belirti verirken, bazen uzun zaman hiçbir belirti vermez. Belirtileri cinsel birliktelikte ağrı, sık aralıklar ile idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve ağrı, erkeklerde peniste, kadınlarda vajinada aşırı bulanık ve kanlı akıntı, enfeksiyonun yaygın bir hal alıp kan ile vücuda dağıldığı durumlarda eklemlerde ağrı, deride döküntü ve menenjit gibi ağır hastalıklara neden olabilmektedir. Eğer gebelik döneminde oluşmuş ise çok ciddi enfeksiyon hastalıklarına neden olmaktadır" şeklinde konuştu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Çorlu Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title