Haberler

Kalp Hastası, Geçirdiği 9 Kalp Ameliyatıyla Tıp Tarihine Geçti

Güncelleme:
Abone Ol

Kalp rahatsızlığı nedeniyle 27 yılda 8 ameliyat geçiren ve doktorların 6 ay ömür biçtiği 59 yaşındaki adam, 9'uncu kalp ameliyatı sonrası yaşama tutundu.

59 yaşındaki Halim Yılmaz, kalp rahatsızlığı nedeniyle 27 yılda 8 ameliyat geçirdi ve doktorlar yaşlı adama altı ay ömür biçti. Ama Yılmaz, dokuzuncu kalp ameliyatı sonrasında hayata tutunmayı başardı. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi kalp damar cerrahı Prof. Dr. Çağlı, "Bu kadar başarılı geçmesini biz de beklemiyorduk. Verilerimizi gönderdik, uluslararası literatürde yayımlanacak" dedi.

27 YILDA 8 AMELİYAT GEÇİRDİ

Küçük yaşta geçirdiği rahatsızlık sonucu kalp hastalığına yakalanan ve 27 yılda geçirdiği 8 ameliyatın ardından 6 ay ömür biçilen Halim Yılmaz (59), 9'uncu ameliyat sonrası hem hayata tutundu hem de tıp literatürüne girdi.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Yılmaz'ın 9'uncu kalp ameliyatını gerçekleştirerek yeniden sağlığına kavuşmasını sağlayan ekibin başkanı Prof. Dr. Kerim Çağlı, operasyon ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"ÇABUK YORULMA GİBİ ŞİKAYETLERİ VARDI"

Prof. Dr. Çağlı, hastanın 27 yıldır başka merkezlerde 8 kez kalp ameliyatı geçirdikten sonra kendilerine başvurduğunda, sık nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetlerinin bulunduğunu söyledi.

Hastanın yapılan tetkiklerinde 8 kez aort kapağına "mekanik", "biyoprotez" ve "homolog" denilen doku kapağı takıldığını anlatan Çağlı, "Bize geldiğinde hastamızın mitral kapağında ve triküspit kapağında ileri derecede yetmezlik vardı. Bunlar kalbin iki önemli kapağıdır. Bunun dışında kalbi ileri derece büyümüştü. Kalbin sol kulakçığında ciddi bir büyüme vardı ve bu tüm kalbin boşluklarını sıkıştırıyordu. Organda iki tane de delik vardı" diye konuştu.

"DOKUZUNCU AMELİYATTA RİSK ÇOK YÜKSEKTİ"

Kalbin dokuzuncu kez açılmasının çok riskli olduğunu vurgulayan Çağlı, "2'nci ameliyatlarda risk iki üç kat iken, 9'uncu ameliyatta risk çok yüksekti. Kalp göğüs duvarına yapışmıştı. Planları yaptık, riski aileyle paylaştık. Ameliyat 9 saat sürdü. Yapışıklıkları açmak, kalbi rahatlatmak zordu" diye konuştu.

Ameliyatın kendileri açısından da çok riskli olduğunu dile getiren Çağlı, "Bu kadar başarılı geçmesini biz de beklemiyorduk ama Allah'tan ömrü varmış. Verilerimizi gönderdik, uluslararası literatürde yayımlanacak" dedi.

"İNGİLTERE'DE İKİ KEZ KADAVRADAN NAKİL OLDUM"

Geçirdiği 9'uncu operasyon sonrası yaşama tutunan Halim Yılmaz ise ameliyat masasından sağ kalkmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Ameliyatlar sonrası ciddi enfeksiyon sorunları yaşadığını belirten Yılmaz, "4 ameliyatımın sonunda bana takılan biyoprotez kapağı ile 11 yıl geçirdim. Av merakım vardı. Bir gün av sırasında dolaşırken düştüm, kapak deforme olmuş. Orada baygın bir şekilde yatmışım. Arkadaşlarım akşama kadar dağlarda beni aramışlar. Kardiyoloji bölümüne gittik, 'yeniden ameliyat olman gerekiyor, yenisi takılacak' dediler" diye konuştu.

Tedavisine İngiltere'de devam ettiğini anlatan Yılmaz, "Oraya, kadavradan nakil olmak için gittim. Doktorumuz dedi ki 'bu sağlam kapak, biz bunu temizleyip kalbine takacağız.' Ameliyat olduktan 6 ay sonra yeniden enfeksiyon oldum. Tekrar İngiltere'ye gittim, bu sefer de trafik kazası geçirmiş bir kadının kalp kapağını naklettiler. Ondan sonra hayatıma normal devam ettim bu yıla kadar. Ameliyatlar sonrasında kalbimde kaçak oldu. Sızıntı başladı" ifadelerini kullandı.

"AYAKTA OLDUĞUMA İNANAMIYORUM"

Yılmaz, geçirdiği ameliyatlar nedeniyle çok zor günler yaşadığını vurgulayarak "3 yıl koltukta oturdum. Uyurken de böyle, yatarken de böyle. Çok büyük acılar yaşadım. 46 yıldır ben kalbimle uğraşıyorum. Hocama, 'ben kalbimi bağışlayacağım' dedim. O da, 'senin kalbini kim alır ki hep demir teli duruyor' dedi" şeklinde konuştu.

Doktorların, "Bir kalp ameliyatını daha vücudunun kaldıramayacağını" dile getirdiğini aktaran Yılmaz, "6 ay ömür biçmişler bana. 'Öyle de öleceğim, böyle de' dedim. Ameliyat olman gerekiyor ama işin çok zor, yarı yarıya şansın yok. Gitmediğim doktor kalmadı. 'Masadan kalkamayabilirsin' dediler. Geldik buraya, ameliyat oldum. Şu an ayakta olduğuma inanamıyorum" dedi.
Ameliyat öncesinde 50 metre yürüdükten sonra nefes darlığı yaşadığını ve yakınlarının desteği ile ayakta durabildiğini belirten Yılmaz, şimdi 300 metreyi rahatlıkla yürüyebildiğini, spor yapabildiğini ifade etti.

"GUINNESS REKORLAR KİTABI'NA GİRMEYE ADAY"

Yılmaz, son ameliyatını gerçekleştiren doktoru Prof. Dr. Çağlı'nın daha önce de başarılı operasyonlara imza attığı bilgisi aldığını anlattı.

Prof. Dr. Çağlı'nın dünyada bir hastaya 12 damara baypas ameliyatı yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye aday olduğunu belirten Yılmaz, "Guinness Rekorlar Kitabı'na bu altın eller, hünerli eller girmeyi hak ediyor" değerlendirmesinde bulundu.



Kaynak: AA / Sağlık

Halim Yılmaz Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title